avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 385 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Poliţe de asigurare, reasigurare ... Asigurare obligatorie locuinta
Discuție deschisă în Poliţe de asigurare, reasigurare şi probleme juridice conexe

Asigurare obligatorie locuinta

Locuiesc in orasul Oradea unde riscul de inundatii, cutremur si alunecari de teren este ZERO., deci nu mi se pare normal sa fiu OBLIGATA sa inchei o asigurare pentru locuinta, cu atat mai mult cu cat detin una facultativa, care acopera si aceste riscuri. Ce sanse de castig as avea in instanta, daca voi fi amendata pentru ca nu voi incheia o astfel de asigurare, avand ca proba, spre exemplu, o adeverinta eliberata de primarie care sa ateste ca in zona nu exista riscul de a se produce aceste evenimente, in cazul in care voi fi amendata de Primarie ?
Cel mai recent răspuns: ContSters93450 , utilizator 23:37, 18 August 2010
In materie de asigurari legea este clara:
- asigurarea obligatorie este....obligatorie si o faceti dupa ce va expira actualul contract de asigurare facultativa. Asigurarea obligatorie este pentru cutremure alunecari de pamant si inundatii meteo;
- puteti face in completarea acesteia o alta asigurare facultativa cu excluderea evenimentelor din asigurarea obligatorie, scazand prima pe care o aveti de dat in asigurarea obligatorie.

Cu alte cuvinte trebuie sa aveti cel putin un contract pe care sa scrie asigurare obligatorie (reglementata prin lege).
Practic cand terminati actualul contract faceti 2 contracte (cu aceeasi suma totala), o asigurare obligatorie si una facultativa. Ele nu se suprapun, ci se completeaza una pe cealalta.
în acest fel băgăm în aceeaşi oală precauţii (cei care şi-au făcut o casă departe de ape, de râpe, etc) cu nepăsătorii. Dacă eu nu vreau să-mi fac asigurare pentru alunecare de teren pentru că mi se pare aberant să plătesc pentru un eveniment cu o probabilitate de apariţie foarte mică (odată la 100 de ani în unele locuri) sunt obligat să o plătesc tocmai pentru a plăti prostia altora.

În câte ţări ale UE s-a adoptat această măsură ? Sau noi suntem cobaii ?

Pe de altă parte, de ce nu aş plăti aceeaşi sumă pentru asigurarea de incendii de exemplu.
Cred ca in materie de legislatie europeana nu ne putem pronunta in afara celor care o cunosc bine, dar putem specula.
Eu am mai sustinut acest punct de vedere: in caz de calamitati naturale, nu vad "acolo" oamenii smulgandu-si parul din cap ca si-au pierdut casele, masinile, bunurile. Plang doar daca si-au pierdut fiinte dragi sau amintiri nepretuite.
Oare de ce nu-si smulg parul din cap cum se intampla la noi?
In alte parti nu-si smulg parulo din cap in caz de calamitati pt. ca sunt asigurati si stiu ca vor fi despagubiti.Bine ar fi fost daca exista un formular tipizat prin care orice proprietar din tara asta isiexprima acordul cu privire la asigurare si in cazul in care nu doreste asigurare sa se angajeze ca in caz de calamitate nu va solicita despagubire de la guvern.Astfel s-ar fi stins din fasa toate aceste discutii iar guvernul ar fi fost absolvit de toat relele.
De aceeasi parere sunt si eu.
Nu vrem sa dam nimic, dar vrem sa primim totul..... mentalitate paguboasa care ne-a adus in halul asta in care suntem azi ca natiune.

Alte discuții în legătură

Asigurare locuinta C P C P Buna ziua, Eu nu mi-am facut asigurarea obligatorie pentru locuinta( din lipsa de timp) Acum insa doresc sa fac o asigurare privata pentru locuinta. M-ar ... (vezi toată discuția)
Polita asigurare gabi4d gabi4d Buna ziua, Acum 7 ani ,odata cu racordarea la gaz metan ,am incheiat o polita de asigurare a apartamentului contra ... (vezi toată discuția)
Asigurare locuinta marbostgms marbostgms [b]Am facut un imprumut la banca si am girat cu casa. Banca, printr-o firma de asigurari mi-a facut asigurare pe casa. In asigurare sunt cuprinse si cutrenurul ... (vezi toată discuția)