avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 508 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... divort
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

divort

cum se poate divorta la notar prin cea mai simpla cale si cea mai ieftina pentru a nu mai avea grad de rudenie cu sotul deoarece am probleme la serviciu.
Cel mai recent răspuns: Sirbu Cristina , Avocat 15:49, 19 August 2010
Nu se poate divorta la notar.
Numai prin instanta de judecata se desface casatoria.
Nu am auzit pana acum de divort la notar.
Puteti apela la un mediator autorizat, pentru a incheia un acord de divort, eventual apoi va puteti prezenta la un notar, pentru autentificare, daca nu, prezentati acordul la instanta, care va da o hotarare de expedient si...gata! Castigati timp!
Daca a trecut minim un an de la data incheierii casatoriei si nu au rezultat copii minori din aceasta casatorie, cea mai simpla si rapida modalitate de desfacere a casatoriei este divortul prin acordul partilor, caz in care nu este necesara probarea motivelor de divort, bineinteles prin intermediul instantei de judecata.
ce simplu ar fi daca s-ar putea divorta la notar... din pacate doar instanta de judecata e competenta cu desfacerea casatoriei.
Nu se poate divorta la notar.
In functie de circumstantele personale ale cazului dumneavoastra, cea mai simpla varianta de divort este divortul prin acordul sotilor.
Divorţul se poate pronunţa pe baza acordului ambilor soţi dacă sunt îndeplinite următoarele condiţii cumulative:

·până la data cererii de divorţ a trecut cel puţin un an de la încheierea căsătoriei.

·nu exista copii minori rezultaţi din căsătorie.
Cererea de divorţ întemeiată pe acordul părţilor trebuie să fie semnată de ambii soţi si se depune la judecătoria în a cărei rază teritorială se află ultimul domiciliu comun al soţilor.
Cererea trebuie insotita de certificatul de casatorie in original, copii dupa actele de identitate ale sotilor, o taxa de timbru in cuantum de 39 lei care se plateste la CEC sau DITL(in functie de sector) si timbru judiciar.
La primirea cererii de divorţ preşedintele instanţei verifică existenţa consimţământului soţilor şi semnăturile acestora, după care fixează un termen de două luni în şedinţă publică.
La termenul de judecata stabilit va trebui sa va prezentati impreuna cu sotul si sa sustineti in fata instantei ca va mentineti cererea si solicitati desfacerea casatoriei prin acordul partilor
Hotărârea care se pronunţă pe baza acordului soţilor este definitivă şi irevocabilă. Impotriva ei nu se poate promova nici o cale de atac.
Daca din casatoria dumneavoastra au rezultat copii minori, divortul in forma simplificata, divortul prin acord prezentat mai sus, nu poate fi promovat.
Solutia cea mai simpla si mai eficienta in aceasta situatie este ca sotii sa ajunga la o intelegere, solicitand pronuntarea divortului din culpa comuna si stabilind impreuna si celelalte aspecte conexe divortului, respectiv caruia dintre parinti sa-i fie incredintati minorii, care sa fie cuantumul pensiei de intretinere, daca sotul care si-a schimbat numele prin casatorie il poate pastra si dupa divort etc.
Cererea de divort se depune in acest caz de catre unul dintre soti la judecătoria în a cărei rază teritorială se află ultimul domiciliu comun al soţilor.
Cererea trebuie insotita de certificatul de casatorie in original, copii dupa actele de identitate ale sotilor, copii dupa certificatele de nastere ale copiilor minori,o taxa de timbru in cuantum de 39 lei care se plateste la CEC sau DITL(in functie de sector) si timbru judiciar.
La primul termen de judecata stabilit de instanta, va prezentati impreuna si solicitati sa se ia act de intelegerea partilor cu privire la toate capetele din cererea de divort.
Daca nu va permiteti sa angajati un avocat care sa va asiste in proces de la inceput pana la sfarsit, va sfatuiesc sa consultati totusi un avocat pentru a va indruma cu privire la redactarea cererii de chemare in judecata si respectiv pentru redactarea intelegerii referitoare la celelalte capete de cerere accesorii divortului(incredintare minor, stabilire pensie de intretinere etc).Va fi mult mai usor sa va sustineti singuri actiunea in fata instantei de judecata daca cererea initiala este bine intocmita.

Alte discuții în legătură

Divortul Adrianadrian69 Adrianadrian69 de curand am primit citatia de a ma prezenta la divort , as dori sa stiu daca pot sa contest actiunea depusa de sotie pe motiv ca nu din culpa mea sa produs ... (vezi toată discuția)
Divort de comun acord Raduta Mihaela Raduta Mihaela Buna seara, vineri doresc sa ma duc la tribunal sa depun actele pentru divort, am platit taxa judiciara de 39 lei,timbru judiciar am, copie buletin( a mea si a ... (vezi toată discuția)
Divort horodni horodni In cazul in care ambii soti sunt de acord sa divorteze si exista un copil major ca rezultat al casatoriei, care este cea mai simpla modalitate de divort ? ... (vezi toată discuția)