Ca regula generală, odată cu intrarea intrarea in vigoare a unei legi aceasta isi produce efecte pentru viitor, asupra raporturilor juridice existente la acea dată. (numai legea penala mai favorabila retroactiveaza, ceea ce nu e cazul in speta)
Cu privire la incidenta oug 50/2010 asupra contractelor incheiate, acesta va avea efecte de la data intrarii acesteia in vigoare, cu atat mai mult cu cât in cuprinsul conventiei exista referiri la incidenta interpretarii legilor aplicabile, si chiar dc nu era aceasta referinta, e de retinut ca in materia contractelor, clauzele indoielnice se interpreteaza in favoarea debitorului. Prin urmare, cum exista contradictie intre clauzele din conditiile generale si cele speciale la acest capitol, se aplica acea clauza care va este favorabilă.
Printr-o solicitare prealabila actiunii in instanta, cereți să vi se restituie ce ați platit după primul an si sa vă elimine comisionul de risc de la intrarea in vigoare a OUG 50/2010, deoarece art 36 din acest act normativ cuprinde o enumerare explicita a denumirilor tipurilor de comisioane (acesta de fata nemairegasindu-se) de la care nu se poate deroga.
daca banka nu raspunde in termenul legal clientul inainteaza o plangere bancii in acest sens si totodata catre ANPC. Daca nu veti primi un raspuns favorabil veti declanseaza procedura in fata instantei de judecata
În aparare veti invoca in fapt prejudiciul suferit si indeplinirea procedurii prealabile, iar in drept preverile conventiilor incheiate, Legea nr. 50/2010, Legea 193/2000.
Creantele se prescriu in termenul de 3 ani care incepe sa curga de la data nasterii dreptului dvs de a solicita returnarea banilor, respectiv 2008.
In aparare puteti invoca si prevederile dreptului comun, respectiv art. 966, 992 și 1092 C.civ. potrivit cărora se impune obligarea unei persoane a plăti suma de bani cu care s-a îmbogățit fară justa cauză.
si Art. 983 Cod civil - referitor la interpretarea conventiei in favoarea celui ce se obligă atunci când există îndoială cu privire la înțelesul acesteia
O precizare: prevederile dreptului comun, respectiv art. 993, 992, 994 și 1092 teza I din Codul civil potrivit cărora se impune obligarea unei persoane, numite accipiens, a plăti suma de bani perceputa cu titlu de plata nedatorata, solvensului, adica debitorului din conventia noastră, adica dumneavoastra.
termenul de prescriptie de trei ani este un termen special prevazut de art. 23 alin. 1 din Decretul nr. 167/1958
dar poate ca termenul de presciprie de trei ani nu se aplica si in acest caz...fiind vorba de recuperarea unor sume platite in plus de mine si cerute ilegal d ecatre banca...deci sa mi se returneze intocmai sumele platite in plus.
asa nimeni nu-si mai recupereaza nimic..si bancile ne pot fura la nesfarsit din 3 in 3 ani...!????