avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 385 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Cum se recalculeaza pensia la trecerea de la pensie de ...
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Cum se recalculeaza pensia la trecerea de la pensie de invaliditate la pensie pentru limita de varsta?

Pensionara pe caz de boala, are 12 ani de munca si 6 ani de pensie de boala, gradul 2 de handicap, nascuta in martie 1964.
1. Anii petrecuti in pensie de boala se adauga la calculul perioadei stagiului de cotizare?
2. Cum se va calcula la implinirea varstei de pensionare perioada de contributie la sistemul de pensie?
3. Se poate incheia contract de asigurare cu Casa de Pensii, ca sa plateasca contributie ca si cum ar lucra, ar ajuta asa ceva la marirea pensiei la implinirea varstei de pensionare?

Asiguraţii care au realizat, în condiţii de handicap preexistent calităţii de asigurat, stagiul de cotizare prevăzut de lege, după cum urmează:
• cel puţin o treime din stagiul complet de cotizare, în caz de handicap grav → reducere cu 15 ani a vârstei standard de pensionare;
• cel puţin două treimi din stagiul complet de cotizare, în caz de handicap accentuat → reducere cu 10 ani a vârstei standard de pensionare;
• stagiul complet de cotizare, în caz de handicap mediu → reducere cu 10 ani a vârstei standard de pensionare.
În cazul nevăzătorilor care au realizat cel puţin o treime din stagiul complet de cotizare ca nevăzător → pensia se acordă indiferent de vârstă.

În sistemul public, stagiul de cotizare este constituit din perioadele pentru care s-a datorat contribuţia la begetul asigurărilor de stat de către angajator şi asigurat sau, după caz, s-a datorat şi plătit de către asiguraţii cu declaraţie de asigurare socială sau cu contract de asigurare socială, precum şi din perioadele în care persoanele asigurate au plătit contribuţii de asigurări sociale în alte ţări, în condiţiile stabilite prin acordurile sau convenţiile internaţionale la care România este parte.

Sursa: [ link extern ]

1. "handicap preexistent calităţii de asigurat" - handicap din nastere?
2. "cel puţin două treimi din stagiul complet de cotizare, în caz de handicap accentuat → reducere cu 10 ani a vârstei standard de pensionare" - doua treimi inseamna 20 de ani?
Ultima modificare: Luni, 30 August 2010
DanTM, utilizator
Cel mai recent răspuns: Gabriela Pintea , Consilier juridic 00:07, 21 Octombrie 2010
Am revenit cu urmatoarele precizari:
1. In Certificatul de incadrare in grad de handicap, scrie:
a.Diagnostic: Deficienta functionala accentuata
b. Valabilitate: Permanent
2. In Decizia asupra capacitatii de munca, scrie:
a. Grad de invaliditate II
b. Data ivirii invaliditatii 17.10.2003
c. Termen de revizuire, IRM
3. In decizia privind acordarea pensiei de invalidiate, scrie:
a. Stagiu complet de cotizare, 30 de ani
b. Stagiu realizat, 12 ani
c Stagiu necesar, 14 ani
d. Stagiu potential, 16 ani
Cand a fost incadrata doamna in grad de handicap? Inainte sau dupa ce s-a angajat?
Inainte, practic e din nastere cu acel handicap.

Am uitat sa precizez ca in Decizia asupra capacitatii de munca, scrie:
Capacitatea de munca: Pierduta total; Fara drept de munca.
Bun, inseamna ca discutam despre handicap preexistent calitatii de asigurat si sunt aplicabile prevederile art. 47 din Legea nr. 19/2000. Asta inseamna handicap preexistent calitatii de asigurat, handicap dobandit inainte de a deveni asigurat (poate fi si din nastere, sigur).

DanTM a scris:
1. Anii petrecuti in pensie de boala se adauga la calculul perioadei stagiului de cotizare?

Asta cred ca ati inteles din celalalt topic. Perioada in care o persoana a beneficiat de pensie de invaliditate este perioada asimilata stagiului de cotizare si este avuta in vedere numai la stabilirea stagiului de cotizare pentru acordarea pensiei pentru limita de varsta (adica cei 6 ani reprezentand perioada pensie de invaliditate se aduna cu cei 12 ani reprezentand stagiul realizat).

DanTM a scris:
2. Cum se va calcula la implinirea varstei de pensionare perioada de contributie la sistemul de pensie?

Se vor aduna stagiul realizat (12 ani) cu perioada in care a beneficiat de pensie de invaliditate (pana acum 6 ani) si cu alte eventuale stagii asimilate, daca este cazul (cursuri universitare la zi, somaj, armata).

Pentru determinarea punctajului mediu anual, in perioada in care a beneficiat de pensie de invaliditate baza contributiva va fi cuantumul pensiei de invaliditate, iar in perioada in care a lucrat baza contributiva va fi venitul realizat (salarii si sporuri cu caracter permanent).

DanTM a scris:
3. Se poate incheia contract de asigurare cu Casa de Pensii, ca sa plateasca contributie ca si cum ar lucra, ar ajuta asa ceva la marirea pensiei la implinirea varstei de pensionare?

In perioada in care o persoana beneficiaza de pensie de invaliditate nu se poate incheia contract de asigurare sociala intrucat, asa cum am arata mai sus, la determinarea pensiei se valorifica atat aceasta perioada cat si cuantumul pensiei (vedeti art. 38, alin. 3 din Legea nr. 19/2000).

DanTM a scris:
2. "cel puţin două treimi din stagiul complet de cotizare, în caz de handicap accentuat → reducere cu 10 ani a vârstei standard de pensionare" - doua treimi inseamna 20 de ani?

Nu, nu asta inseamna. Se are in vedere stagiul complet de cotizare la data deschiderii drepturilor de pensie, nu in functie de data nasterii (care este de 30 de ani in cazul doamnei, daca am in vedere data nasterii). Cititi cu atentie art. 47 din Legea nr. 19/2000, veti vedea ca se refera la stagiile de cotizare si la varstele standard prevazute in anexa 3 a Legii nr. 19/2000, respectiv la data deschiderii drepturilor de pensie.

Acum ma uit in anexa 3 a Legii nr. 19/2000 si constat ca in perioada august 2010 - noiembrie 2010 se pot deschide drepturile de pensie in cazul doamnelor care au varsta standard de 58 de ani si 11 luni, stagiul complet de cotizare fiind de 27 de ani si 10 luni iar stagiul minim de cotizare fiind de 12 ani si 10 luni. Doua treimi din 27 de ani si 10 luni inseamna aproximativ 18 ani, deci conditia referitoare la realizarea a doua treimi din stagiul complet de cotizare este indeplinita.

Din pacate, doamna ar trebui sa aiba 48 de ani si 11 luni pentru a beneficia de pensie pentru limita de varsta in aceasta perioada. Conditia referitoare la varsta nu este indeplinita.

Ultima modificare: Miercuri, 20 Octombrie 2010
Gabriela Pintea, Consilier juridic
Va multumesc pentru un raspuns asa detaliat!
O singura rugaminte as mai avea: daca puteti sa-mi calculati dumneavoastra cam la ce data se poate deschide dreptul pentru pensia de limita de varsta.

Alte discuții în legătură

Legea handicapului achimescu achimescu Buna ziua, Va rog sa ma ajutati in urmatoarea privinta: Mama mea are un handiacp din nastere (legat de vedere), primeste pensie pe caz de boala si de ... (vezi toată discuția)
Pensionare invaliditate mihailaion mihailaion Buna ziua, Va supun atentiei urmatoarea intrebare: Sunt bonlav de polichistoza renala(boala genetica), diabet zaharat tip 2(cu insulina), obezitate, am ... (vezi toată discuția)
Pensionare chris_04 chris_04 Mama mea are incadrare handicap accentuat si pensie de invaliditatedin 2009. Mi sa spus ca o pot scoate in ianuarie 2017 la pensie, fiind nascuta in iulie ... (vezi toată discuția)