Bun, inseamna ca discutam despre handicap preexistent calitatii de asigurat si sunt aplicabile prevederile art. 47 din Legea nr. 19/2000. Asta inseamna handicap preexistent calitatii de asigurat, handicap dobandit inainte de a deveni asigurat (poate fi si din nastere, sigur).
DanTM a scris:
1. Anii petrecuti in pensie de boala se adauga la calculul perioadei stagiului de cotizare?
Asta cred ca ati inteles din celalalt topic. Perioada in care o persoana a beneficiat de pensie de invaliditate este perioada asimilata stagiului de cotizare si este avuta in vedere numai la stabilirea stagiului de cotizare pentru acordarea pensiei pentru limita de varsta (adica cei 6 ani reprezentand perioada pensie de invaliditate se aduna cu cei 12 ani reprezentand stagiul realizat).
DanTM a scris:
2. Cum se va calcula la implinirea varstei de pensionare perioada de contributie la sistemul de pensie?
Se vor aduna stagiul realizat (12 ani) cu perioada in care a beneficiat de pensie de invaliditate (pana acum 6 ani) si cu alte eventuale stagii asimilate, daca este cazul (cursuri universitare la zi, somaj, armata).
Pentru determinarea punctajului mediu anual, in perioada in care a beneficiat de pensie de invaliditate baza contributiva va fi cuantumul pensiei de invaliditate, iar in perioada in care a lucrat baza contributiva va fi venitul realizat (salarii si sporuri cu caracter permanent).
DanTM a scris:
3. Se poate incheia contract de asigurare cu Casa de Pensii, ca sa plateasca contributie ca si cum ar lucra, ar ajuta asa ceva la marirea pensiei la implinirea varstei de pensionare?
In perioada in care o persoana beneficiaza de pensie de invaliditate nu se poate incheia contract de asigurare sociala intrucat, asa cum am arata mai sus, la determinarea pensiei se valorifica atat aceasta perioada cat si cuantumul pensiei (vedeti art. 38, alin. 3 din Legea nr. 19/2000).
DanTM a scris:
2. "cel puţin două treimi din stagiul complet de cotizare, în caz de handicap accentuat → reducere cu 10 ani a vârstei standard de pensionare" - doua treimi inseamna 20 de ani?
Nu, nu asta inseamna. Se are in vedere stagiul complet de cotizare
la data deschiderii drepturilor de pensie, nu in functie de data nasterii (care este de 30 de ani in cazul doamnei, daca am in vedere data nasterii). Cititi cu atentie art. 47 din Legea nr. 19/2000, veti vedea ca se refera la stagiile de cotizare si la varstele standard prevazute in anexa 3 a Legii nr. 19/2000, respectiv la data deschiderii drepturilor de pensie.
Acum ma uit in anexa 3 a Legii nr. 19/2000 si constat ca in perioada august 2010 - noiembrie 2010 se pot deschide drepturile de pensie in cazul doamnelor care au varsta standard de 58 de ani si 11 luni, stagiul complet de cotizare fiind de 27 de ani si 10 luni iar stagiul minim de cotizare fiind de 12 ani si 10 luni. Doua treimi din 27 de ani si 10 luni inseamna aproximativ 18 ani, deci conditia referitoare la realizarea a doua treimi din stagiul complet de cotizare este indeplinita.
Din pacate, doamna ar trebui sa aiba 48 de ani si 11 luni pentru a beneficia de pensie pentru limita de varsta in aceasta perioada. Conditia referitoare la varsta nu este indeplinita.