avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 296 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Executare silită Ce fel de persoane pot fi supuse anularii unui act de ...
Discuție deschisă în Executare silită

Ce fel de persoane pot fi supuse anularii unui act de catre executor?

Puteti sa imi spuneti va rog ce persoane sau prin ce metode executorul poate considera ca un bun a fost instrainat si poate revoca contractul de vanzare chiar daca nu asta a fost intentia?
Am inteles ca daca vinzi sau donezi parintilor sau fratilor in mod clar ti se poate anula.
1.Dar verilor?
2. Persoanelor care nu fac parte din familie dar cu care tin legatura sau sunt in relatii de prietenie?
3. Persoane cu care am avut/am relatii in sensul de relatii personala? Mai exact concubinaj.

Imi poate asculta telefonul sau urmari personal sau decizia de anulare se bazeaza strict pe gradul de rudenie? Poate par ultima proasta, dar daca nu ma pricep deloc mai bine sa intreb pe cineva care stie si asa sa aflu si eu.

Multumesc
nuuu..cel mai bine povestiti..
aici nu va urmareste nimeni:D
Vreau sa evit sa imi fie executata silit locuinta personala din vina altora. Cazul in sine e mai putin important ideea e ca aici se va ajunge la finalul procesului. Acum e in faza de cercetare penala la procuratura.

Vreau sa stiu cui pot sa i-o vand pentru a nu avea surprize neplacute?

1. Unui var
2. Unui prieten
3. Unui actual concubin.

Din punct de vedere legal daca vand locuinta oricareia din aceste persoane executorul poate sa considere ca am vrut sa imi instrainez bunul si sa anuleze vanzarea si sa ma lase pe drumuri?

Apreciez ironia, dar ma gandeam ca poate decizia respectiva se bazeaza poate si pe dovezi de genul poze sau alte prostii. Nu doar pe faptul ca e mama, tata, sora frate

Si mai am o intrebare:

Cand se instituie doar sechestru pe un bun? La trimiterea dosarului la tribunal sau la finalizarea procesului?
Ultima modificare: Joi, 9 Septembrie 2010
myrella2, utilizator
Presupunand ca este vorba despre o recuperare de creante de la firma dvs., care firma a declarat falimentul:
Art. 78. - Masurile prevazute in prezenta sectiune se aplica atat in cazurile de reorganizare judiciara, cat si in cele de faliment, prevazute atat de procedura generala, cat si de cea simplificata.
Art. 79. - Administratorul judiciar sau, dupa caz, lichidatorul poate introduce la judecatorul-sindic actiuni pentru anularea actelor frauduloase incheiate de debitor in dauna drepturilor creditorilor, in cei 3 ani anteriori deschiderii procedurii.
Art. 80. - (1) Administratorul judiciar sau, dupa caz, lichidatorul poate introduce la judecatorul-sindic actiuni pentru anularea constituirilor ori a transferurilor de drepturi patrimoniale catre terti si pentru restituirea de catre acestia a bunurilor transmise si a valorii altor prestatii executate, realizate de debitor prin urmatoarele acte:
a) acte de transfer cu titlu gratuit, efectuate in cei 3 ani anteriori deschiderii procedurii; sunt exceptate sponsorizarile in scop umanitar;
b) operatiuni comerciale in care prestatia debitorului depaseste vadit pe cea primita, efectuate in cei 3 ani anteriori deschiderii procedurii;
c) acte incheiate in cei 3 ani anteriori deschiderii procedurii, cu intentia tuturor partilor implicate in acestea de a sustrage bunuri de la urmarirea de catre creditori sau de a le leza in orice alt fel drepturile;
d) acte de transfer de proprietate catre un creditor pentru stingerea unei datorii anterioare sau in folosul acestuia, efectuate in cele 120 de zile anterioare deschiderii procedurii, daca suma pe care creditorul ar putea sa o obtina in caz de faliment al debitorului este mai mica decat valoarea actului de transfer;
e) constituirea ori perfectarea unei garantii reale pentru o creanta care era chirografara, in cele 120 de zile anterioare deschiderii procedurii;
f) platile anticipate ale datoriilor, efectuate in cele 120 de zile anterioare deschiderii procedurii, daca scadenta lor fusese stabilita pentru o data ulterioara deschiderii procedurii;
g) actele de transfer sau asumarea de obligatii efectuate de debitor intr-o perioada de 2 ani anteriori datei deschiderii procedurii, cu intentia de a ascunde/intarzia starea de insolventa ori de a frauda o persoana fizica sau juridica fata de care era la data efectuarii transferului unor operatiuni cu instrumente financiare derivate, inclusiv ducerea la indeplinire a unui acord de compensare bilaterala (netting), realizate in baza unui contract financiar calificat, ori a devenit ulterior debitor, in sensul prezentei legi.
(2) Urmatoarele operatiuni, incheiate in cei 3 ani anteriori deschiderii procedurii cu persoanele aflate in raporturi juridice cu debitorul, vor putea, de asemenea, sa fie anulate si prestatiile recuperate, daca sunt in dauna creditorilor:
a) cu un asociat comanditat sau cu un asociat detinand cel putin 20% din capitalul societatii comerciale ori, dupa caz, din drepturile de vot in adunarea generala a asociatilor, atunci cand debitorul este respectiva societate in comandita, respectiv o societate agricola, in nume colectiv sau cu raspundere limitata;
b) cu un membru sau administrator, atunci cand debitorul este un grup de interes economic;
c) cu un actionar detinand cel putin 20% din actiunile debitorului ori, dupa caz, din drepturile de vot in adunarea generala a actionarilor, atunci cand debitorul este respectiva societate pe actiuni;
d) cu un administrator, director sau un membru al organelor de supraveghere a debitorului, societate cooperativa, societate pe actiuni cu raspundere limitata sau, dupa caz, societate agricola;
e) cu orice alta persoana fizica ori juridica, detinand o pozitie dominanta asupra debitorului sau a activitatii sale;
f) cu un coindivizar asupra unui bun comun.
Art. 81. - (1) Actiunea pentru anularea actelor frauduloase incheiate de debitor in dauna creditorilor, precum si pentru anularea constituirilor sau transferurilor de drepturi patrimoniale, la care se refera art. 79 si 80, poate fi introdusa de administratorul judiciar/lichidator in termen de un an de la data expirarii termenului stabilit pentru intocmirea raportului prevazut la art. 20 alin. (1) lit. b), dar nu mai tarziu de 18 luni de la data deschiderii procedurii.
(2) Comitetul creditorilor poate introduce la judecatorul-sindic o astfel de actiune, daca administratorul judiciar/lichidatorul nu o face.
(3) Administratorul judiciar/lichidatorul va putea mentine contractele de credit si va putea, cu acordul cocontractantilor, sa le modifice clauzele, astfel incat acestea sa asigure echivalenta viitoarelor prestatii ale debitorului. Modificarile vor fi supuse aprobarii comitetului creditorilor, care va avea in vedere daca acestea sunt atat in folosul averii debitorului, cat si in cel al averii creditorilor.
Art. 82. - Nu se va putea cere anularea unui transfer cu caracter patrimonial, facut de catre debitor in cursul desfasurarii normale a activitatii sale curente.
Legea 85/2006
NU e vorba de nicio firma. E vorba de mine ca persoana fizica. Deci cum e situatia?

Ideea e ca am pus ca proasta 2 stampile pe 2 hartii si persoana respectiva a comis cu ele 2 ilegalitati si daca nu returneaza suma respectiva sunt si eu buna de plata. Pentru moment doar am dat declaratie la procuratura.
Ultima modificare: Joi, 9 Septembrie 2010
myrella2, utilizator
spetza, va rog..fara detalii, persoane..alte
numai asa cineva s-ar putea sa raspunda cat de cat la obiect..

Alte discuții în legătură

Apartament cumparat de la o persoana juridica romana - voi avea probleme? andy33 andy33 Buna ziua! Intentionez sa cumpar un apartament de la o persoana juridica romana (asociatii sunt arabi). Un avocat mi-a spus ca daca aceasta societate ... (vezi toată discuția)
Insolventa anamaria30 anamaria30 buna ziua!am un srl si o firma de recuperari a cerut insolventa acestuia,din cauza unor datorii .am bunuri pe aceasta societate,insa in februarie 2011 am ... (vezi toată discuția)
-act normativ-legea 85/2006-sectiunea- 4-situatia unor acte juridice ale debitorului- rodica_post rodica_post Sectiunea 4 - Situatia unor acte juridice ale debitorului Art. 77 Toate actiunile introduse de administratorul judiciar sau de lichidator in aplicarea ... (vezi toată discuția)