avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 910 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Impozit pe venit, ... platã la Fondul National Unic de Asigurãri Sociale ...
Discuție deschisă în Fiscalitate - Impozit pe venit, CAS, CASS

platã la Fondul National Unic de Asigurãri Sociale de Sãnãtate




am un apartament inchiriat din 2006 cu suma de 600 RON/ luna si nu am platit pina acum nici un leu la CASS, este singurul meu venit, sint divortata si am un copiul de 3 anisori, ce trebuie sa fac? Va rog respectos sa mi dati un raspuns la cit asi avea de plata pt. aceasta perioada. va multumesc.
Cel mai recent răspuns: Magda Staicu , Consultant fiscal 22:44, 15 Septembrie 2010
nimic. pentru asemenea venituri nu se platesc contributii la sanatatr, pensii si somaj, deocamdata.
nu trebuie sa platiti nimic.
chiar daca nu va este aplicabila OUG nr. 58/2010, prevederile legii nr. 95/2006 erau in vigoare si inainte de aparitia ordonantei susmentionate

ART. 257
(2) Contribuţia lunară a persoanei asigurate se stabileşte sub forma unei cote de 6,5% (5,5% din 2010), care se aplică asupra:
f) veniturilor din cedarea folosinţei bunurilor, veniturilor din dividende şi dobânzi, veniturilor din drepturi de proprietate intelectuală realizate în mod individual şi/sau într-o formă de asociere şi altor venituri care se supun impozitului pe venit numai în cazul în care nu realizează venituri de natura celor prevăzute la lit. a) - e), alin. 2^1 şi art. 213 alin. (2) lit. h), dar nu mai puţin de un salariu de bază minim brut pe ţară, lunar.

art. 12 din Ordonul 617/2007
(1) Veniturile din cedarea folosinţei bunurilor sunt veniturile, în bani şi/sau în natură, provenind din cedarea folosinţei bunurilor mobile şi imobile, obţinute de proprietar, uzufructuar sau alt deţinător legal, altele decât veniturile din activităţi independente.
(2) Contribuţia pentru veniturile prevăzute la alin. (1) se aplică la venitul net din cedarea folosinţei bunurilor stabilit prin deducerea din venitul brut a cheltuielilor determinate prin aplicarea cotei de 25% asupra venitului brut determinat potrivit Codului fiscal.
(3) Persoanele care realizează venituri de natura celor prevăzute la alin. (1) şi dacă, până la data de 31 decembrie a anului în curs, aceste venituri anuale sunt sub nivelul a 12 salarii minime brute pe ţară, vor plăti contribuţia anual până la data de 25 a lunii ianuarie a anului următor, calculată la nivelul a 12 salarii minime brute pe ţară.

imi pare rau, dar trebuia sa achitati.
majorarile de intarziere sunt cele prevazute de codul de procedura fiscala, 0,1% pe zi pana la 1 iulie 2010, 0,05% dupa aceasta data + penalitati de intarziere 5% >30 zile intarziere sau 15% > 60 zile intarziere

Intradevar, trebuia sa platiti, insa daca nu ati inregistrat la fisc contractul de inchiriere nu trebuie sa va faceti griji, ... in privinta CASS-ului.
simion lenuta a scris:


am avut un apartament inchiriat din 2006 pina in 2009 cu suma de 600 RON/ luna si nu am platit pina acum nici un leu la CASS, dar in schimb am beneficiat de ajutor social de la primarie , sint divortata si am un copiul de 3 anisori, ce trebuie sa fac? casa de asigurari de sanatate ialomita imi zici ca datorez o suma de 1800 ron plus majorari din 2006 pina in 2009 perioada in care am avut apartamentul inchiriat. Va rog respectos sa mi dati un raspuns ce trebuie sa fac si unde trebuie sa ma adresez.. va multumesc.


:offtopic:

deja aveti raspuns pentru aceasta intrebare !
va rog nu mai deschideti acelasi topic in diverse zile si diverse subiecte
Multumesc

Alte discuții în legătură

Cass retroactiv - debit agica agica Buna ziua! Va rog sa ne ajutati intr-o problema legat de CASS 6.5%. Bunicii mei (pensionari) au dat in chirie un imobil pentru o firma acum 6 ani pe baza unui ... (vezi toată discuția)
Cass pers activitati independente lore33 lore33 Buna ziua! As dori si eu cateva informatii, am cateva proprietati in inchiere, anul trecut am fost in sistem de forfetare, anul acesta ca am depasit 5 ... (vezi toată discuția)
Contribuþia la casa de asigurãri de sãnãtate veronica mazarache veronica mazarache Un pensionar care obține venituri din închirieri de bunuri și plătește la fisc taxe trebuie să plătească și contribuția la casa ... (vezi toată discuția)