avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 996 soluții astăzi

Marți, 11 februarie, are loc evenimentul: Negocierea colectivă - Alegerea reprezentanților angajaților și provocările practice. Participă →

Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Plata orelor de noapte+sarbatori legale+nelamuriri
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Plata orelor de noapte+sarbatori legale+nelamuriri

Buna ziua, am si eu o nelamurire si va rog sa ma ajutati cu un raspuns dumneavoastra:lucrez intr-o firma unde nu se poate intrerupe activitatea niciodata.As dorii sa aflu urmatoarele lucruri daca sunteti amabili : 1.Legal poti fi obligat de catre angajator sa efectuezi ore suplimentare fara consimtamantul
tau?
2.a)Legal cum se platesc orele de noapte daca din programul normal de lucru se efectuaza
doar doua zile prograam de noapte(adica din 22 de zile lucratoare doar 2 se lucreaza in
fiecare luna de noapte) si
b)la un program normal de lucru se pot introduce 2 ture de
noapte una dupa alta(adica sa zicem ca pe 22 lucrez de noapte,pe 23 la fel pe 24 am liber
si dupa intru in program normal de lucru).
3. Sarbatorile legale din luna decembrie (1.12 , 25.12 , 26.12) cum se platesc.
4.Sporurile de stres si de calculator ,daca nu sunt specificate in contractul de munca, ar trebuii
acordate sau care sunt demersurile pentru a putea beneficia de aceste sporuri?
5.Daca lucrezi in weekend program normal de 8 ore ar trebuii sa fie recompensate intr-un fel
aceste ore?

Imi cer scuze daca aceste nelamuriri par banale si ar trebuii sa le stiu deja rapunsul dar eu chiar nu stiu aceste lucruri si as dorii sa le aflu pentru a putea raspunde si angajatorului in termeni legali daca am o nemultumire legata de programul meu de lucru in primul rand si in al doilea rand daca este dreptul meu legal sa am anumite beneficii de ce sa nu beneficiez de ele.
Va multumesc anticipat si astept cu nerabdare raspunsul vostru. :D
Cel mai recent răspuns: tana , utilizator 14:49, 2 Decembrie 2007

1. Nu (decat in cazurile de forta majora)
2. a)Spor de noapte se plateste doar daca min. 30 % din programul de lucru se desfasoara intre orele 22-6
b) da
3.Cu spor de min. 100 %
4. Nu stiu :)
5.Timp liber corespunzator sau spor de min.100 %
(Vezi Codul Muncii si CCMUN 2007-2010).
la un control de la itm, mie mi-au spus si m-au si sanctionat pt asta ca trebuie pe langa plata cu 100% a orelor lucrate in timpul de repaos saptamanal sa acordam 2 zile libere consecutive angajatilor care lucreaza sambata sau duminica sau in orice sarbatoare legala. cica repaosul saptamanal e obligatoriu. asta e.
Tot nelamurit sunt:1.Ce inseamna caz de forta majora??
2.Pana la urma care e adevarul in legatura cu zilele libere?
a)5.Timp liber corespunzator sau spor de min.100 % sau
b)la un control de la itm, mie mi-au spus si m-au si sanctionat pt asta ca trebuie pe
langa plata cu 100% a orelor lucrate in timpul de repaos saptamanal sa acordam 2
zile libere consecutive angajatilor care lucreaza sambata sau duminica sau in orice
sarbatoare legala. cica repaosul saptamanal e obligatoriu. asta e.
Va cam contraziceti,care este adevarul?
3.Spor de noapte se plateste doar daca min. 30 % din programul de lucru se
desfasoara intre orele 22-6

Eu am intrebat cum ar trebuii platite ,nu am intrebat de nici un spor
Hai ca dau si art. din Codul Muncii :
1. Art.117, alin 2): "Munca suplimentara nu poate fi efectuata fara acordul salariatului, cu exceptia cazului de forta majora sau pentru lucrari urgente destinate prevenirii producerii unor accidente ori inlaturarii consecintelor unui accident" (forta majora= calamitati, incendii, etc)
2.Am tastat gresit ( trebuia "si", nu "sau" , pt repaosul saptamanal. (art.132)

Pt. sarbatorile legale, in locurile de munca in care activitatea nu poate fi intrerupta datorita caracterului procesului de productie sau specificului activitatii, iar din motive justificate se acorda compesarea cu timp liber corespunzator in urmatoarele 30 zile, salariatii vor beneficia de un spor la salariul de baza ce nu poate fi mai mic de 100% din salariul de baza corespunzator muncii prestate in programul normal de lucru. (art.134-137)

3. Orele de noapte se platesc normal, la fel ca orele de zi.

Art. 134. - (1) Zilele de sărbătoare legală în care nu se lucrează sunt:
- 1 şi 2 ianuarie;
- prima şi a doua zi de Paşti;
- 1 mai;
- 1 decembrie;
- prima şi a doua zi de Crăciun;
24,25
- 2 zile pentru fiecare dintre cele două sărbători religioase anuale, declarate astfel de cultele
religioase legale, altele decât cele creştine, pentru persoanele aparţinând acestora.
(2) Acordarea zilelor libere se face de către angajator.
Art. 135. - Prin hotărâre a Guvernului se vor stabili programe de lucru adecvate pentru unităţile
sanitare şi pentru cele de alimentaţie publică, în scopul asigurării asistenţei sanitare şi, respectiv, al
aprovizionării populaţiei cu produse alimentare de strictă necesitate, a căror aplicare este obligatorie.
Art. 136. - Prevederile art. 134 nu se aplică în locurile de muncă în care activitatea nu poate fi
întreruptă datorită caracterului procesului de producţie sau specificului activităţii.
Art. 137. - (1) Salariaţilor care lucrează în unităţile prevăzute la art. 135, precum şi la locurile de
muncă prevăzute la art. 136 li se asigură compensarea cu timp liber corespunzător în următoarele 30 de
zile.
(2) În cazul în care, din motive justificate, nu se acordă zile libere, salariaţii beneficiază, pentru
munca prestată în zilele de sărbătoare legală, de un spor la salariul de bază ce nu poate fi mai mic de
100 % din salariul de bază corespunzător muncii pr estate în programul normal de lucru.
Art. 138. - Prin contractul colectiv de muncă aplicabil se pot stabili şi alte zile libere.

Tana observ ca aveai dreptate prima data,acum am verificat si eu iar daca ma luam dupa tine si saream cu gura la munca ma dadeau astia afara :))

Alte discuții în legătură

Ore efectuate sambata sau duminica peste norma cris2279 cris2279 Va rog sa ma lamuriti cu orele efectuate sambata si/au duminica peste norma: se platesc ca ore suplimentare+in acelasi se tine cont ca sunt ore efectuate in ... (vezi toată discuția)
Control itm- probleme vizate andreadia andreadia Buna Am avut un control Itm si inspectorii s-au legat de urmatoarele aspecte: 1. In situatia in care avem angajati care lucreaza si la sfarsitul ... (vezi toată discuția)
Zile nationale libere ContSters291600 ContSters291600 Buna ziua, In cazul in care ai program de lucru in ture la un departament care e activ non stop (24/7) Ce se intampla cand vin zilele nationale libere si pica ... (vezi toată discuția)