avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 620 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... concubinaj 10 ani
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

concubinaj 10 ani

un concubinaj de 10 ani,din care a rezultat un minor in varsta de 6 ani,ambii au muncit in strainatate ,avand aceeasi locuinta si gestionandu-si banii impreuna !Inaintea nasterii copilului au inceput construirea unei locuinte ,dar pe numele tatalui barbatului, construidu-se in aceeasi curte cu casa parinteasca!Lucrariile s-au continuat de-a lungul aniilor !Anul acesta cei doi s-au despartit ,iar cel pe numele caruia au construit casa a decedat,urmand a se face succesiunea inclusiv pentru aceast imobil!Exceptand barbatul ,mai exista doi mostenitori :mama si fratele!Intrebarea este cum ar putea femeia sa-si recupereze partea de investitie sau sa obtina jumatate din locuinta in care a investit,avand si minorul,care poarta numele tatalui ,dupa terminarea succesiunii?
P.S.Imi pare rau nu m-am facut bine inteleasa,tatal copilului inca traieste,din pacate casa a fost construita(adica toate documentele)pe numele bunicului copilului(bunicul a decedat de curand)Succesiunea se va face intre cei doi frati si mama lor!Din pacate si locuinta aceasta va intra ca obiect de succesiune,nefiind nici un mijloc de evitare ,dar exista probabilitatea unei intelegeri ulterioare,problema este ce poate sa faca femeia mama copilului?
Ultima modificare: Miercuri, 22 Septembrie 2010
monasc, utilizator
Cel mai recent răspuns: Adalbert Gabriel Gazdovici , Avocat 20:21, 23 Septembrie 2010
numai minorul mosteneste.. scurt!.. nu are treaba mama si fratele decedatului cu averea acestuia daca are copil recunoscut, chiar si in afara casatoriei
O actiune in pretentii pe drept civil, unde sa se aduca probe cu facturile de materiale care au fost utilizate la construirea casei !!! In speranta ca le are. Si mai conteaza si pe numele cui au fost emise facturile,
Se va face o expertiza si se va stabili valoarea investitiei.
Probatoriul va fi esential. Si martori, evident.
Reclamanta va avea nevoie de avocat.
1. Concubinajul nu are nici un fel de efecte juridice.
2. Intre concubini, spre deosebire de soti, curge termenul de prescriptie. Asadar, toate investitiile mai vechi de 3 ani sunt de nerecuperat, afara de ipoteza in care din situatia concreta ar rezulta ca prescriptia a fost intrerupta.
3. Pentru cheltuielile efectuate in ultimii 3 ani poate sa fie despagubita cu o suma reprezentand valoarea cea mai mica dintre investitia facuta in munca si materiale si plusul de valoare adus imobilului. Atat.
victoriada a scris:

O actiune in pretentii pe drept civil, unde sa se aduca probe cu facturile de materiale care au fost utilizate la construirea casei !!! In speranta ca le are. Si mai conteaza si pe numele cui au fost emise facturile,
Se va face o expertiza si se va stabili valoarea investitiei.
Probatoriul va fi esential. Si martori, evident.
Reclamanta va avea nevoie de avocat.

cu cine sa se judece? cu propriul copil? hai sa fim seriosi!.. e valabil si ptr UBIK.. de la cine sa recupereze creanta?.. concubinul e mort, doar propriul ei copil il mosteneste pe acesta
Ultima modificare: Miercuri, 22 Septembrie 2010
Petre Enache, Avocat
imi pare rau nu m-am facut bine inteleasa,tatal copilului inca traieste,din pacate casa a fost construita(adica toate documentele)pe numele bunicului copilului(bunicul a decedat de curand)Succesiunea se va face intre cei doi frati si mama lor!Din pacate si locuinta aceasta va intra ca obiect de succesiune,nefiind nici un mijloc de evitare ,dar exista probabilitatea unei intelegeri ulterioare,problema este ce poate sa faca femeia mama copilului?

Alte discuții în legătură

Legat de o viitoare mostenire . incerc sa explic detaliat o anumita ... gratiela26 gratiela26 Legat de o viitoare mostenire . Incerc sa explic detaliat o anumita situatie : Bunicul dupa tata, acum in varsta si cu probleme de sanatate , traieste cu ... (vezi toată discuția)
Speta complicata,raspuns loredana marina loredana marina deci sa inteleg ca nepotul meu are aceleasi drepturi ca si mine?eu stiam ca el mosteneste doar partea tatalui lui nicidecum si ce imi revine mie si dupa tatal ... (vezi toată discuția)
Drept de moștenire? amazoana1978 amazoana1978 Tatal meu e in concubinaj cu o femeie de 20 de ani din care rezulta si un copil care nu e recunoscut de nici unu din ei , in tot acest tim a ramas casatorit cu ... (vezi toată discuția)