avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 564 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Problemele profesionale ale ... Confidentialitatea intre consilier si angajator
Discuție deschisă în Problemele profesionale ale consilierilor juridici

Confidentialitatea intre consilier si angajator

Bine v-am regasit!

Deschid acest subiect din cauza (sau poate datorita) deciziei CJUE in cauza AkzoNobel, pe care o puteti gasi aici [ link extern ]

De ce e interesanta decizia? Pentru ca ea spune un lucru destul de dur:

40 Trebuie amintit că, în Hotărârea AM & S Europe/Comisia, citată anterior, Curtea, ținând cont de criteriile comune și de condițiile similare existente la momentul respectiv în dreptul intern al statelor membre, s‑a pronunțat, la punctul 21 din această hotărâre, în sensul că confidențialitatea comunicărilor dintre avocați și clienți trebuie să facă obiectul unei protecții la nivelul Comunității Europene. Totuși, Curtea a precizat în hotărâre că beneficiul acestei protecții este subordonat îndeplinirii a două condiții cumulative.

41 În această privință, Curtea a subliniat că, pe de o parte, comunicarea cu avocatul trebuie să fie legată de exercitarea „dreptului la apărare al clientului” și, pe de altă parte, trebuie să fie vorba despre o comunicare care provine de la „avocați independenți”, și anume de la „avocați care nu au cu clientul un raport de muncă”.

42 În ceea ce privește această a doua condiție, Curtea a arătat, la punctul 24 din Hotărârea AM & S Europe/Comisia, citată anterior, că cerința referitoare la poziția și la calitatea de avocat independent care trebuie îndeplinită de către consilierul de la care provine corespondența susceptibilă să fie protejată este bazată pe o concepție a rolului avocatului, considerat colaborator al justiției și care trebuie să furnizeze, în deplină independență și în interesul superior al acesteia, asistența legală de care clientul are nevoie. Contraponderea acestei protecții este disciplina profesională, impusă și controlată în interesul general. Curtea a precizat de asemenea, la punctul menționat din această hotărâre, că o astfel de concepție reflectă tradițiile juridice comune ale statelor membre și se regăsește și în ordinea juridică a Uniunii, astfel cum rezultă din dispozițiile articolului 19 din Statutul Curții de Justiție.

43 Curtea a reluat aceste considerații, la punctul 27 din hotărârea menționată, potrivit căruia corespondența care poate beneficia de protecția confidențialității trebuie să aibă loc cu un „avocat independent, și anume care nu are cu clientul un raport de muncă”.

44 Rezultă de aici că cerința de independență implică lipsa oricărui raport de muncă între avocat și clientul său, astfel încât protecția în temeiul principiului confidențialității nu se extinde la corespondența din cadrul unei întreprinderi sau al unui grup cu avocați interni.

45 Astfel, după cum a arătat avocatul general la punctele 60 și 61 din concluzii, conceptul de independență a avocatului nu este definit numai în mod pozitiv, și anume prin referire la obligațiile de etică profesională, ci și în mod negativ, și anume prin absența unui raport de muncă. În pofida înscrierii sale în barou și a obligațiilor de etică profesională asociate calității sale de membru al baroului, un avocat intern nu beneficiază față de angajatorul său de același grad de independență precum avocatul care activează în cadrul unui cabinet extern față de clientul său. În aceste împrejurări, avocatului intern îi este mai dificil decât avocatului extern să remedieze eventuale tensiuni existente între obligațiile profesionale și scopurile clientului său.

46 Cu privire la normele de etică profesională invocate de recurente în vederea demonstrării independenței domnului S., trebuie observat că, deși este adevărat că normele de organizare a profesiei în dreptul olandez, invocate de Akzo și de Akcros, pot consolida poziția avocatului intern în cadrul întreprinderii, nu este mai puțin adevărat că acestea nu sunt în măsură să asigure o independență comparabilă cu cea a unui avocat extern.

47 Astfel, în pofida regimului profesional aplicabil în speță în temeiul dispozițiilor speciale din dreptul olandez, avocatul intern, indiferent de garanțiile de care dispune în exercitarea profesiei sale, nu poate fi asimilat unui avocat extern ca urmare a situației de salariat în care se află, situație care prin însăși natura sa nu permite avocatului intern să se îndepărteze de la strategiile comerciale urmate de angajatorul său și pune astfel în discuție capacitatea sa de a acționa în mod independent în exercitarea profesiei.

48 Trebuie adăugat că, în cadrul contractului său de muncă, avocatului intern i se poate solicita să exercite alte sarcini, și anume, precum în speță, aceea de coordonator pentru dreptul concurenței, care pot avea o incidență asupra politicii comerciale a întreprinderii. Or, astfel de funcții nu pot decât să consolideze legăturile strânse ale avocatului cu angajatorul său.

49 Rezultă de aici că, atât pentru motivul dependenței economice a avocatului intern, cât și ca urmare a raporturilor strânse cu angajatorul său, avocatul intern nu beneficiază în exercitarea profesiei de o independență comparabilă cu cea a unui avocat extern.


Consider irelevant faptul ca in Olanda, ca in multe alte tari, consilierii juridici sunt tot avocati inscrisi in barou, insa au un raport de munca fata de "client".

De semnalat faptul ca in cauza au intervenit in favoarea reclamantilor: Consiliul Barourilor Europene, echivalentul UNBR din Olanda, European Company Lawyers Association, American Corporate Counsel Association, International Bar Association (cu alte cuvinte toate organizatiile profesionale europene si nu numai ale avocatilor in sens larg), Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord, Irlanda, și Regatul Țărilor de Jos.
De cealalta parte s-au situat Comisia, ea fiind cea care impusese sanctiuni pentru practici anticoncurentiale in prima faza si care a declansat litigiul in anulare din 2004, si avocatul general J. Kokott.

Sigur ca, asa cum a precizat si Curtea, cadrul intern de reglementare este destul de putin relevant, insa m-am uitat de curiozitate si la noi in gradina. Legea 51/1995 si statutul profesiei de avocat au prevederi suficiente cred eu in materia confidentialitatii relatiei client-avocat:

Nu vor putea fi ascultate şi înregistrate, cu nici un fel de mijloace tehnice, convorbirile telefonice ale avocatului şi nici nu va putea fi interceptată şi înregistrată corespondenţa sa cu caracter profesional, decât în condiţiile şi cu procedura prevăzute de lege. (art. 33(2) din legea 51)


Orice comunicare sau corespondenţă profesională între avocaţi, între avocat şi client, între avocat şi organele profesiei, indiferent de forma în care a fost făcută este confidenţială (art. 10(1) din statut)


Cu toate acestea, nu am vazut ceva similar in domeniul consilierilor juridici, nici macar prin incorporare.

Ce parere aveti? E justa hotararea sau are dreptate Christopher Bellamy (Linklaters UK) cand spune ca "This is a disappointing judgment. In modern circumstances the primary enforcer of competition law is often the in-house lawyer. In my view, that role should be strengthened, not weakened. This judgment, however, makes it more difficult for companies to take effective and prompt advice from their in-house legal department, and will I fear prove counter-productive, quite apart from the underlying issue of fundamental rights.”?

Further reading:
[ link extern ]
[ link extern ]
Andreea Lisievici a scris:
Cu toate acestea, nu am vazut ceva similar in domeniul consilierilor juridici, nici macar prin incorporare.

Exista, dar nu in Legea nr. 514/2003 asa cum ar fi trebuit, ci in mult-contestatul Statut al profesiei de consilier juridic. In privinta confidentialitatii relatiei consilier juridic - angajator, art. 7 din Statut prevede ca:
Relatia profesionala dintre consilierul juridic si beneficiarul serviciilor sale se bazeaza pe onestitate, probitate, corectitudine, confidentialitate si independenta opiniilor profesionale.
Sigur, prevederea e discutabila: In Statut nu scrie “relatia profesionala este confidentiala”, ci “relatia profesionala se bazeaza pe confidentialitate”.

Continutul art. 33 din Legea nr. 51/1995 il regasim intocmai la art. 13, lit. c) din Statut:
c) In scopul asigurarii secretului profesional, actele si lucrarile cu caracter profesional aflate asupra consilierului juridic sau la locul de exercitare a profesiei sunt inviolabile. Perchezitionarea consilierului juridic, a domiciliului ori a biroului sau nu poate fi facuta decat de procuror, in temeiul unui mandat emis in conditiile legii. Nu vor putea fi ascultate si inregistrate, cu nici un fel de mijloace tehnice, convorbirile telefonice ale consilierului juridic si nici nu va putea fi interceptata si inregistrata corespondenta cu caracter profesional, decat in conditiile si cu procedura prevazute de lege.

Acum, ca prevederi am avea, intrebarea este "cine le respecta?". Potrivit art. 6 din Legea nr. 514/2003, consilierul juridic numit in functie publica are drepturile si obligatiile prevazute de Statutul profesiei de consilier juridic si de reglementarile legale privind persoana juridica in serviciul careia se afla.

Spun din start ca la adoptarea Legii nr. 188/1999 privind Statutul functionarilor publici, a Legii nr. 7/2004 (care cuprinde prevederi de-a dreptul hilare) si a altor acte normative referitoare la functia publica, legiuitorul nu si-a pus problema confidentialitatii functionar public-angajator sau pe cea a secretului profesional, desi ar fi putut si ar fi trebuit sa-si puna aceasta problema. Spun “ar fi trebuit” intrucat in institutiile si autoritatile publice, mai mult decat oriunde, aceste aspecte trebuiau reglementate clar si neechivoc, intrucat autoritatile publice administreaza bugetele acestei tari.

Deci, cu privire la aspectele despre care discutam, consilierului juridic numit in functie publica ar trebui sa i se aplice art. 7 si art. 33 din Statutul profesiei de consilier juridic. Cu toate acestea, realitatea este alta: orice organ de control, incepand de la Audit si terminand cu Corpul de control al Primului Ministru, solicita consilierului juridic actele si lucrarile cu caracter profesional, fara respectarea art. 33 din Statutul profesiei de consilier juridic. Ca sa si zambesc, amar ce-i drept: confidentialitatea consilier juridic-angajator este o necunoscuta pentru cei care conduc institutiile publice.

Andreea Lisievici a scris:
Ce parere aveti? E justa hotararea sau are dreptate Christopher Bellamy (Linklaters UK) cand spune ca "This is a disappointing judgment. In modern circumstances the primary enforcer of competition law is often the in-house lawyer. In my view, that role should be strengthened, not weakened.(...)"

Decizia CJUE nu e justa, in mod cert. Intrebarea pe care mi-o pun, insa, este alta: in ce masura reflecta ea realitatea? Mi se pare singurul aspect cu adevarat important, in special daca recitesc afirmatiile de la pct. 45 si pct. 47.
Gabriela Pintea a scris:
Exista, dar nu in Legea nr. 514/2003 asa cum ar fi trebuit, ci in mult-contestatul Statut al profesiei de consilier juridic.

Ok, e un inceput, dar ce ne facem cu adaugarea la lege?
Din cauza asta am scris ca "prevederi am avea". Sigur, putem sa tragem si concluzia ca nu exista nimic, desi Statutul profesiei de consilier juridic este publicat in MO. Sunt, oricum, singurele prevederi in domeniu si eu nu trec peste ele. :)

Chiar daca n-am precizat in mesajul anterior, o fac acum: raspunsul meu e dat din perspectiva consilierului juridic numit in functie publica. Poate mai exista prevederi pe care nu le cunosc eu si pe care este posibil sa le cunoasca numai colegii care au raporturi de munca.
Art 23 din Legea 514/2003 asimileaza pe consilierul juridic cu avocatul din punct de vedere al protectiei legii.
Art. 23. - În activitatea sa profesională consilierul juridic se bucură de protecţia legii, în condiţiile prevăzute de legea pentru organizarea şi exercitarea profesiei de avocat.
vlad stefan a scris:

Art 23 din Legea 514/2003 asimileaza pe consilierul juridic cu avocatul din punct de vedere al protectiei legii.
Art. 23. - În activitatea sa profesională consilierul juridic se bucură de protecţia legii, în condiţiile prevăzute de legea pentru organizarea şi exercitarea profesiei de avocat.



Subscriu la ceea ce a afirmat d-l Vlad Stefan si d-na Gabriela Pintea in legatura cu prevederile legale legate de confidentialitatea consilier juridic angajator. Atat Statutul profesiei cat si Legea 514 contin prevederi suficiente pentru a contura, cel putin, aspectele legate de confidentialitate. Nu intru in amanunte referitor la Statutul profesiei raportat la Hotararea ICCJ deoarece eu consider ca aceasta hotarare este, si o afirm cu toata raspunderea, o aberatie juridica. Cred ca doar nepasarea UCCJR a facut ca aceasta hotarare sa poata exista.
Revenind la subiect, pot sa spun ca unui consilier juridic sau unui avocat angajat nu i se poate aplica acelasi regim de subordonare ca si celorlalti angajati deoarece, in acest caz, s-ar duce pe apa sambetei toata independenta opiniei si toata posibilitatea avocatului sau consilierului juridic de a bloca prin neaplicarea vizei de legalitate actiunile neconforme cu legea. Trebuie retinut ca atat avocatul angajat cat si consilierul juridic sunt subordonati intereselor persoanei juridice nu intereselor si mofturilor managerilor care administreaza aceste peresoane juridice. Din acest motiv, independenta totala in ceea ce priveste exercitarea profesiei de catre consilierul juridic sau de catre avocatul angajat nu cred ca ar trebui pusa la indoiala deoarece astfel s-ar elimina unul din mecanismele de cenzura a deciziei administrative la nivelul persoanei juridice, mecanism care are rolul de a proteja persoana juridica in cauza.
Totusi nu trebuie invocata independenta in exercitarea profesiei atunci cand vorbim de celelalte obligatii ale salariatului ( programul de lucru, subordonarea ierarhica - insa doar pana se pune problema exercitarii atributiilor profesionale - etc.)
Ultima modificare: Vineri, 15 Octombrie 2010
Emil Lasconi, Consilier juridic

Alte discuții în legătură

Consilier juridic incompatibil cu functia de director olty olty Buna!sunt angajata la o institutie publica cu personalitate juridica ,in functia de consilier juridic .Recent mi s-a propus sa fiu director din lipsa de ... (vezi toată discuția)
Consilier juridic, personal contractual angajat in anul 2011 intr-o institutie publica - poate beneficia de spor de confidentialitate 15 % ? muraruelena muraruelena Buna ziua. Avand in vedere raspunsul negativ formulat de catre ordonatorul de credite, Consiliul Judetean, va rog sa imi dati un raspuns fata de ... (vezi toată discuția)
Incompatibilitati consilier juridic antisocial charm antisocial charm Buna! Va rog sa ma lamuriti si pe mine in urmatoarea problema: Conform Statutului cons.jr. profesia de consilier juridic este incompatibila cu alte profesii ... (vezi toată discuția)