avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 952 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Concediu pentru crestere si ingrijire copil
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Concediu pentru crestere si ingrijire copil

Voi naste in mai 2007.

Am carte de munca deschisa din 2004, cu continuitate pana in septembrie 2007 inclusiv. Octombrie, noiembrie si decembrie nu am lucrat, reincepand activitatea la un alt angajator din ianuarie 2008.

Din cate am citit, stagiul de cotizare pentru obtinerea indemnizatiei de crestere si ingrijire copil este de 12 luni. De asemenea, se pare ca si veniturile din "activitati independente" se calculeaza ca vechime in munca. As putea sa fac cumva sa declar venituri (teoretic obtinute la negru) pentru cele 3 luni de pauza astfel incat sa obtin acea indemnizatie?
Ce alta solutie am?

Va multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 20:33, 4 Mai 2008
Conditiile pt. obtinerea C.I.C sunt sa ai lucrate 12 luni in ultimele 24 luni.
Nu are relevanta veniturile obtinute.
las la o parte gramatica (vz "nu are relevanta veniturile")...

"Art. 5. - Veniturile din salarii, din activitati independente si din activitati agricole prevazute la art. 1 alin. (3) din ordonanta de urgenta sunt cele definite de Codul fiscal la art. 55 alin. (1) si (2), la art. 46 alin. (1)-(4) si la art. 71."

5) Actele doveditoare privind realizarea de venituri profesionale supuse impozitului pe venit conform Codului fiscal sunt, dupa caz, urmatoarele:
a) dovada eliberata de angajator din care sa rezulte ca persoana indreptatita a realizat venituri cu caracter salarial sau, dupa caz, de autoritatea competenta, in caz de dizolvare, faliment sau lichidare judiciara a angajatorului;
b) dovada eliberata de autoritatile competente pentru plata impozitului in cazul persoanelor care realizeaza venituri din activitati independente sau, dupa caz, din activitati agricole;

si asa mai departe - ma intereseaza unde sa solicit o astfel de dovada, tinand cont ca pe fisa fiscala a anului 2007 voi mentiona ca obtin si venituri din activitati independente (pentru care, bineinteles, voi plati impozit).
cu o scurta completare pentru raspunsul consultantului, conform OUG 148/2005 sunt necesare 12 luni de cotizare in ultimul an anterior nasterii copilului.
Activitatile astea independente nu se fac asa, stand acasa te gandesti: ce sa fac azi? Activitati independente.
Ele presupun anumite activitati si, mai ales, o autorizare anterioara inceperii lor. Ceea ce inseamna ca nu mai puteti "scoate" venituri pentru acea perioada.
Va dau un sfat care nu inseamna sa mintiti, sa va fofilati, sa fiti roman: mergeti in continuare cu cererea pentru concediu etc. asa, ca si cum ati avea conditiile indeplinite, iar cand obtineti raspunsul negativ si motivarea dati in judecata angajatorul care v-a platit la negru. Il puteti da si acum, bineinteles, dar daca e acelasi ar fi recomandat sa asteptati pana atunci.
In functie de dovezile pe care le aveti, inclusiv martori (colegi de munca) aveti sanse mari. Ar fi excelent daca ati avea un act, ceva, care sa ajute la formarea parerii judelui.

Bafta! Nu e asa de usor sa faci o situatie sa para a fi alta! :D E nevoie de multa munca si inteligenta, de ce credeti ca spagile sunt atat de mari?
Sper sincer ca tot mai multi oameni sa aleaga cai legale...

Apropo de corectarea pe care ati facut-o colegului: veti naste in mai 2008, nu? Gresim cu totii...
Ultima modificare: Miercuri, 16 Ianuarie 2008
Cabinet de avocat Liliana Grădinaru, Avocat
buna ziua,
ma intereseaza acest subiect - concediu pt. cresterea copilului.
In ceea ce priveste cartea de munca si plata impozitelor nu sunt probleme, pt. ca lucrez in administratia publica centrala de cca 3 ani. Ideea e ca salariul/venitul meu lunar este mai mare decat cei 800 ron care se acorda ca indemnizatie, iar cheltuielile familiei vor fi grav afectate. Exista posibilitatea ca pe perioada concediului sa primesc 85% din salariu???
Sau
in situtia in care raman in concediu numai 6 luni, apoi revin la serviciu, in afara de salariu , mai exista/seacorda si stimulentul de 300 ron pt. bona ??

Alte discuții în legătură

Indemnizatie crestere nou-nascut ContSters61018 ContSters61018 Buna ziua, As vrea sa aflu ce acte sunt necesare pentru intocmirea dosarului de indemnizatie si care este perioada in care trebuie depus. Eu am nascut pe 1 ... (vezi toată discuția)
Cand pot intra in concediu pentru cresterea copilului? liviuroman liviuroman Sotia mea nu a lucrat nicaieri,iar eu indeplinesc conditiile legale pentru a intra in concediu pentru cresterea copilului.Imi puteti spune ce pasi trebuie sa ... (vezi toată discuția)
Indemnizatie cresterea copilului pana la 2 ani marinamarilena marinamarilena poate beneficia o persoana fizica autorizata (avocat) de indemnizatia ptr, cresterea copilului pana la doi ani? stiti cumva ce acte sunt necesare? (vezi toată discuția)