avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 394 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Certificat de concediu medical
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Certificat de concediu medical

Buna ziua ,

Ma numesc Pavelescu Ion , am 30 de ani si sunt salariat, deci persoana asigurata in Romania . M-am deplasat intr-o excursie in Turcia , si in penultima zi de concediu de odihna am patit un necaz . Am alunecat pe scari si mi-am fracturat piciorul . M-am dus de urgenta la spitalul de stat din Istanbul , dar cei de acolo m-au spitalizat pentru investigatii urgente , deoarece am facut si un accident vascular cerebral . Am fost spitalizat 15 zile . Mi-au dat un certificat de concediu medical pentru a-mi ajuta in Romania.
Intrebarea mea este urmatoarea : cine imi poate acorda banii pentru incapacitate de munca pentru aceasta perioada cat am stat in spital in Turcia ( angajatorul vrea certificat de concediu medical eliberat de medical currant din Romania ) si cine imi elibereaza in continuare certificate de concediu medical ?

Am studiat si eu legislatia in vigoare si am constatat urmatoarele :

1. Conform prevederilor Art.33 din Ordinului MS/CNAS 60/32/2006 pentru aprobarea normelor de aplicare a prevederilor Ordonantei de urgenta a Guvernului nr.158/2005 privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate : « Asiguraţii care îşi pierd capacitatea de muncă în timp ce se află în altă ţară în interes de serviciu sau în interes personal primesc certificate de concediu medical de la medicul curant, cu avizul direcţiilor de sănătate publică, în baza actelor doveditoare traduse şi autentificate, în condiţiile şi pe duratele prevăzute de lege”. Aceste certificate de concediu medical se pot elibera retroactiv de către medicii curanţi, în termen de maximum 5 zile de la data obţinerii avizului de la direcţiile de sănătate publică.
2. Art.33^1 din acelasi Ordin spune ca Prevederile art.33 nu sunt aplicabile persoanelor care intra in campul personal de aplicare a Ordinului CNAS 592/2008 , cu modificarile si completarile ulterioare. Am cautat documentatie privind acest ordin al CNAS si am constat ca : Ordinul presedintelui CNAS Nr. 592 din 26 august 2008 aproba aplicarea Normelor metodologice privind utilizarea în cadrul sistemului de asigurări sociale de sănătate din România a formularelor emise în aplicarea Regulamentului (CEE) nr. 1.408/71 al Consiliului privind aplicarea regimurilor de securitate socială în raport cu lucrătorii salariaţi, cu lucrătorii independenţi şi cu familiile acestora care se deplasează în cadrul Comunităţii Europene , precum şi a Regulamentului (CEE) nr. 574/72 de stabilire a normelor de aplicare a Regulamentului (CEE) nr. 1.408/71 .
3. In acelasi timp , Turcia nu este stat membru al Uniunii Europene , deci cazul nu intra sub incidenta Ordinului CNAS 592/2008 .
4. Am mers mai departe cu investigatiile : Turcia si Romania au semnat un Acord . Conform Aranjamentului administrativ , semnat la Bucuresti la 30 mai 2003 pentru aplicarea Acordului dintre Romania si Republica Turcia in domeniul securitatii sociale , aprobat prin HG 1311/13.11.2003 si de Normele metodologice de aplicare a Acordului dintre Romania si Republica Turcia aprobate prin Decizia presedintelui CNAS nr.119/27.02.2003, cu modificarile si completarile ulterioare , Art.3 si Art 30 din Decizia Nr. 89 din 2 februarie 2004 privind modificarea şi completarea Deciziei preşedintelui Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate nr. 119/2003 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a Acordului dintre România şi Republica Turcia în domeniul securităţii sociale : „ Persoana angajată conform legislaţiei din România şi membrii săi de familie, în cursul unei şederi temporare pe teritoriul Republicii Turcia, beneficiază de tratament medical de urgenţă în caz de boală şi maternitate. Prestaţiile se acordă pe cheltuiala instituţiei competente din România. Pentru prestaţiile de boală şi maternitate acordate cetăţenilor români aflaţi pe teritoriul Republicii Turcia, Casa Naţională de Asigurări de Sănătate primeşte din partea organismului de legătură din Republica Turcia (SSKB) cererea de decontare, însoţită de formularele TR/R10, şi transmite caselor de asigurări de sănătate formularele TR/R 10 în vederea verificării îndeplinirii condiţiilor necesare pentru a beneficia de prestaţii medicale .
5. Bun. Deci ce concluzie am tras ? In cazul in care doresc decontarea serviciilor medicale care mi s-au efectuat in Turcia sa ma prezint la Casa de Asigurari de sanatate unde angajatorul plateste contributia pentru FNUASS .

Revin la intrebarile mele :
- Trebuie sa prezint un dosar cu acte doveditoare traduse si autentificate si cu certificatul medical emis spitalul din Turcia la Directia de Sanatate Publica , care imi va da avizul ?
- Medicul curant imi va elibera apoi un certificat de concediu medical cu avizul Directiei de Sanatate Publica in baza actului medical emis de spitalul din Turcia ?
- CNAS imi va plati tratamentul medical de urgenta de care am beneficiat pe teritoriul Turciei ( in baza acordului incheiat intre Turcia si Romania) ?

Va rog din suflet sa ma lamuriti .

Cine imi elibereaza Certificatul de Concediu medical de la data producerii incapacitatii mele de munca si in continuare ?
Cine imi deconteaza serviciile medicale de care am beneficiat acolo ?

Cu respect,
Ion Pavelescu

Alte discuții în legătură

Certificat de concediu medical pavelescu25 pavelescu25 Buna ziua , Ma numesc Pavelescu Ion , am 30 de ani si sunt salariat, deci persoana asigurata in Romania . M-am deplasat intr-o excursie in Turcia , si in ... (vezi toată discuția)
Concediu medical Juditha Juditha Buna seara, Numele meu este Simona Muresan si in data de 8 iunie am avut o interventie chirurgicala la inima intr-o clinica inafara tarii. Imi spuneti va rog ... (vezi toată discuția)
Concediu medical JMDR JMDR Este corect sa pui la un cm initial data acordarii de 04.01.18 si concediul sa fie din 03.01.18-05.01.18(3zile)? Multumesc. (vezi toată discuția)