avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 815 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... \"Intelegere\" nula...??
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

"Intelegere" nula...??

Buna ziua,
Revin cu un sb deschis cu ceva timp in urma...
Va spuneam atunci ca ajunsesem la o intelegere cu ex-sot asupra unei sume ca despagubire de 8000 de Euro + masina+maruntisuri...

Problema e ca au aparut ceva probleme intre timp si nu-i mai pot da toti banii odata, nici macar nu e sigur ca-i pot da intr-un an...Cel mai sigur in 2 ani...Adica acum ii dau pe loc 5000 de E si rezolvam la notar, iar ceilalti cat pot de repede, dar nu obligatoriu in anul urmator....Si n-a mai fost de acord cu "intelegerea"...
Adica, urmeaza partajul in instanta...

Vreau sa ma sfatuiti cum e mai bine...Sa incerc sa-l conving ca e mai bine sa ne intelegem...sau sa demaram actiunea in tribunal...
Si ce sa fac, sa astept sa deschida el procesul de partaj, sau ies eu in avantaj daca incep eu procesul...

Tin sa reamintesc faptul ca eu am ramas cu cei doi copii minori si ca locuim in apartamentul luat partial cu credit ipotecar din 2006 (adica am avut un avans de 30000 de Euro din vanzarea unei garsoniere, si am completat cu acest credit din banca), iar masina e luata tot cu credit nevoi personale, pe care o foloseste el in exclusivitate de cand a parasit domiciliu).

Si inca ceva, ma tot ameninta ca imi ia copiii, pe fetita cea mare in mod special...Insa, fetele sunt foarte atasate de mine...Desi, cea mare il iubeste foarte , iar cea mica de abia il cunoaste...
Iar n cazul in care incepem partajul, cine plateste in tot acest timp ratele la apartament? doar eu , ptr motivul ca eu locuiesc in el, sau amandoi?

va multumesc!
Cel mai recent răspuns: ADANNA , utilizator 15:20, 17 Octombrie 2010
- daca d-voastra locuiti in apartament, nu aveti interesul in a promova o actiune de partaj, dar oricum din cate inteleg eu nici nu ati divortat, daca inca aveti discutii cu privire la incredintarea fetitelor
- daca d-voastra doriti atribuirea imobilului, achitati d-voastra ratele in continuare, se va tine cont de aceste plati
- cine promoveaza actiunea de partaj achita si taxa de timbru de 3%
avocat Cristina Popescu
Ar fi indicat sa continuati aceasta discutie la topicul deschis initial.Lipsesc anumite elemente de legatura cu situatia anterioara iar raspunsul pe care vi-l dau ar putea fi subiectiv.

Daca dvs. platiti rate la acel imobil iar fetitele v-au fost incredintate spre crestere si educare, este cel mai bine sa asteptati ca fostul sot sa introduca cererea de partaj.

Apoi, daca doriti sa vi se atribuie dvs. imobilul, platiti dvs. in continuare ratele la apartament insa incercati nu-i mai dati nimic fostului sot.Dupa ce va exista o hotarare definitiva (poate va veti intelege in fata instantei si veti incheia o tranzactie), atunci ar trebui sa platiti sulta sotului dvs.Eventual, cu acordul bancilor, puteti imparti si creditele...tot in cadrul procesului de partaj.

Nu este cazul sa va grabiti cu tranzactia. (in procesul de partaj)..sau cu intelegerea pe cale amiabila.Aveti de crescut, singura, doua fetite.Nu exista riscul ca acestea sa fie incredintate/reincredintate tatalui, stati linistita.
In primul rand, la partajarea bunurilor dobandite in timpul casatoriei nu are relevanta faptul ca v-au fost incredintati copii. Acestia au deja stabilita o pensie de intretinere din partea tatalui la care trebuie sa va mai aduceti si dv aportul financiar.
Daca tatalui i s-au diminuat veniturile (spuneti in unul din topicuri ca este somer) este indreptatit sa ceara diminuarea cuantumului pensiei pe care o datoreaza copiilor.
In ceea ce priveste partajarea bunurilor comune. Parerea mea este ca pentru dv ar fi mai avantajos sa introduceti actiunea de partaj, incheiati tranzactia si o prezentati la primul termen. In aceasta situatie veti putea solicita si returnatea taxei de timbru.
Nu exista ''avantaj' in a astepta ca celalalt sa faca o miscare in acest sens, decat eventual faptul ca dv ramaneti sa locuiti in apartament pana la solutionarea partajului. Si ce veti face daca in final instanta ii va atribui apartamentul lui? Luati in calcul si cheltuielile cu expertiza, avocati taxe, stres, cheltuieli de judecata, etc.
Si in situatia in care veti primi apartamentul si veti fi obligata la plata sultei, daca nu aveti posibilitatea achitarii acesteia, va poate execeuta silit prin scoaterea la vanzare a apartamentului in vederea recuperarii sumelor.
Va multumesc ptr raspunsuri!

Si as mai avea niste nelamuriri, vizavi de cele spuse de d-na m_ella, in mod special:

1. "la partajarea bunurilor dobandite in timpul casatoriei nu are relevanta faptul ca v-au fost incredintati copii. Acestia au deja stabilita o pensie de intretinere din partea tatalui la care trebuie sa va mai aduceti si dv aportul financiar...."

Adica, nu conteaza deloc faptul ca eu am copiii, in momentul in care se hotaraste atribuirea imobilului???...
Si e cat se poate de logic faptul ca si eu imi aduc aportul financiar, din moment ce sunt la mine...si emotional si educational si mai ales moral...(Tin sa va reamintesc faptul ca ex-sot ne-a parasit ptr o alta femeie, plecand de la noi intr-un moment extrem de delicat ptr toate trei...Tocmai o nascusem pe cea de-a doua fetita...)
Dar, dupa cum am mai scris la alte topicuri, el pana acum n-a dat nimic fetelor...Iar noi suntem divortati din aprilie...

2. "pentru dv ar fi mai avantajos sa introduceti actiunea de partaj, incheiati tranzactia si o prezentati la primul termen..."

Nu inteleg care tranzactie, din moment ce el nu mai e de acord cu intelegerea initiala...Va rod sa-mi explicati...Mai putem vb de tranzactii in cazul asta?

3. "Si ce veti face daca in final instanta ii va atribui apartamentul lui? Luati in calcul si cheltuielile cu expertiza, avocati taxe, stres, cheltuieli de judecata, etc."

Mi s-ar parea extrem de nedrept si chiar penibil sa se intample acest lucru...dar nimic nu ma mai mira...
Legat de cheltuieli cu avocati, taxe etc...deocamdata nu imi fac griji, deoarece am banii din despagubirea la care am cazut de comun acord ...si pe care i-a refuzat in final, considerand ca sunt totusi, prea putini (8000 de euro+masina...), el preferand astfel partajul in instanta...

4. "in situatia in care veti primi apartamentul si veti fi obligata la plata sultei, daca nu aveti posibilitatea achitarii acesteia, va poate executa silit prin scoaterea la vanzare a apartamentului in vederea recuperarii sumelor.."

Evident ca ma astept la o sulta...Acu sa vedem daca e mai mare decat ne-am inteles noi initial...sau mai mica...
Cat despre executare silita si scoaterea la vanzare a apartamentului, nu vreau sa ma gandesc pana acolo...

va multumesc inca o data ptr raspunsuri!
Nu am inteles daca ati incheiat o tranzactie la notar.
Ce tranzactie sa fie nula?

Instantele au in vedere faptul ca minorii se afla la dvs. si acest lucru va poate ajuta dar nu prea mult si fara ca instanta sa faca referire la acest aspect in hotararea sa.
Aveti multe lucruri de clarificat si analiza situatiei ar trebui facuta la o consultatie juridica contracost deoarece fiecare aspect trebuie analizat in concret si pe baza actelor.
Daca contributia sotilor a fost diferita unul dintre ei poate obtine mai mult de 50 la suta.
Daca deschideti insa proces pe jumatate nu veti putea obtine mai mult...

avocat Claudiu Lascoschi

Alte discuții în legătură

Sa accept? ADANNA ADANNA Buna seara, Cu ceva timp in urma, va spuneam ca, in urma parasirii domiciliului in mai 2009 de catre fostul sot, am divortat in aprilie si am ramas cu 2 ... (vezi toată discuția)
Contributia financiara a fiecarui sot -importanta la partaj? viorica71 viorica71 Suntem in divort si,probabil va urma partajul,sotul meu ridicand tot mai multe pretentii nu se intrevad sanse pt o intelegere amiabila. Din cei 7 ani de ... (vezi toată discuția)
Partaj dupa divort SimonaBu88 SimonaBu88 Buna ziua. Eu si sotul am divortat amiabil acum 6 luni la notar, a ramas sa ne intelegem asupra apartamentului pe care il detinem (3 sfert din el fiind platit ... (vezi toată discuția)