avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 523 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale Cum se poate utiliza formula \"DOING BUSINESS AS\" in ...
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

Cum se poate utiliza formula "DOING BUSINESS AS" in Romania?

Buna ziua,
As dori un sfat privind posibilitatea in Romania a utilizarii formulei DOING BUSINESS AS (DBA)... echivalent TRADING AS... sau A DIVISION OF ....

Ideea este: am firma AAA SRL, inregistrata ca atare la RC. Intrucat numele nu este foarte relevant pentru activitate, as dori sa folosesc altul, sa zicem BBB, fara sa aduc modificari entitatii inregistrate la RC. Adica ceea ce se intelege in alte parti prin:

BBB, a division of AAA SRL
sau
AAA SRL, doing business as (DBA) BBB
sau
AAA SRL, trading as BBB

Intrebarea este - cum se poate face asta in conditii legale in Romania? In unele state exista o procedura legala, in altele nu.

Multumesc,
CLASCU

Cel mai recent răspuns: clascu , utilizator 21:52, 13 Octombrie 2010
Dar Registrul Comertului ce spune? Ceva gen filiala .... SC aaa filiala bbb SRL
Ultima modificare: Miercuri, 13 Octombrie 2010
actb, utilizator
Ceea ce doriti dvs. se poate transpune in practica (in Ro) prin constituirea unui grup de firme in cadrul careia una dintre ele sa asigure conducerea celorlalte. Grupurile reunesc intreprinderi independente din punct de vedere juridic, dar legate strans intre ele prin participatii si relatii contractuale.
Mai exista posibilitatea infiintarii unui holding care este o societate de investitii care are interse in diverse afaceri, fara legatura operationala intre ele si asupra carora nu se exercita decat un control de natura financiara.
Intersele financiare ale unitatilor economice din holding sunt date in functie de procentul de capital detinut. In situatia in care procentul detinut este peste 51%,atunci unitatea se numeste "filiala" sau subsidiara.
In cadrul holdingului exista societatea "mama",iar celelalte unitati economice componente se numesc filiale sau subsidiare. Societatea "mama" isi exercita controlul prin intermediul reprezentantilor sai in consiliile de administratie ale filialelor,in functie de ponderea detinuta la capitalul social.
Filialele sunt independente operational si juridic fata de societatea mama, dar sunt controlate financiar de aceasta.
L.C.
Ultima modificare: Miercuri, 13 Octombrie 2010
Laura Ciobeica, moderator
Posibil sa nu fi explicat cum trebuie.

Nu doresc nici firma separata sub umbrela holding, nici subsidiara cum sugereaza mesajul de mai sus. Ambele forme sunt cu totul altceva.

Este vorba pur si simplu de aceeasi firma, utilizand in toate documentele legale si financiare forma AAA SRL, inregistrata la RC, dar in partea de contact cu clientul (brand, publicitate) forma BBB.

Exemplu in cazul francizelor : Firma aparent se numeste Sandler Training (ceea ce inteleg eu prin BBB) , dar acela este numai un brand, entitatea juridica din spate este Add Value SRL (adica AAA SRL in cazul meu). Sau Pizza Hut, de fapt entitatea juridica fiind American Restaurant Systems

Desigur se poate alege calea inregistrarii ca marca si folosirea ca atare, dar cum ziceam, in multe alte tari exista formele descrise in mesajul initial.
Actul normativ fundamental pentru organizarea si functionarea unei societati comerciale il constituie Legea nr. 31/1990 cu modificari si actualizari.
[ link extern ]
Conform acestei legi, societatile comerciale pot avea una din urmatoarele forme juridice:
- Societate in nume colectiv (SNC);
- Societate in comandita simpla (SCS);
- Societate pe actiuni (SA);
- Societate in comandita pe actiuni (SCA);
- Societate cu raspundere limitata (SRL).
La urmatorul link sunt sanse sa dezvoltati mai mult subiectul propus si de ce nu, daca exista posibilitatea poate se vor gasi bazele pentru a implementa un sistem "DOING BUSINESS AS" si in Romania.
[ link extern ]
L.C.
Va multumesc.
Sistemul se implementeaza de mult, cel putin la francize, problema e ca nu stiu exact cum.

Intre timp am gasit un paragraf care cred ca se poate aplica, desi este neexplicit, in legea 26/1990. Dar posibil presupune inregistrare prealabila marca.

ART. 21
În registrul comerţului se vor înregistra menţiuni referitoare la:
...
c) brevetele de invenţii, mărcile de fabrică, de comerţ şi de serviciu, denumirile de origine, indicaţiile de provenienţă, firma, emblema şi alte semne distinctive asupra cărora societatea comercială, regia autonomă, organizaţia cooperatistă sau comerciantul persoană fizică sau asociaţie familială are un drept;

Alte discuții în legătură

Infiintare srl babysee babysee Buna ziua, va rog frumos, ma puteti ajuta cu un model de hotarare AGA prin care se decide infiintare unui SRL? Hotarare AGA a asociatului unic persoana ... (vezi toată discuția)
Doua nume diferite, aceeasi afacere giussy7 giussy7 In unele tari din lumea civilizata (USA, UK, Japonia, Canada etc.), o societate comerciala are dreptul sa aiba, pe langa numele legal, un nume diferit cu care ... (vezi toată discuția)
Probleme sc papickads papickads In urma cu 2 luni am angajat un avocat care sa se ocupe de infiintarea unei SC , am facut toate actele si le-a dus la RC , iar de at ma tot minte ca v-a merge ... (vezi toată discuția)