avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 886 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... accident cu vatamare corporala
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

accident cu vatamare corporala

Acum o saptamana am suferit un grav accident de circulatie, din care , multumita domnului, am scapat decat cu vanati, o mana in gips si o fractura la picior. Sotul meu a avut nevoie de copci la ploapa si nu au lipsit vanataile.
O domisoara posesoara uni bmw a intrat pe contrasens acrosandu-ne brutal.
Inafara faptului ca masina mea este distrusa total(matiz) si trebuie sa rezolv cumva cu asigratorul, as vrea sa stiu ce procedura trebuie sa indeplinesc pt a o putea da pe duduita in judecata pentru vatamare corporala.
Cum se procedeaza ? Ce criterii trebuie sa indeplinesc ? Ce prevede procedura in cazul mai sus mentionat?
V-as fi profund recunoascatoare daca mi-ati raspunde solicitarii!
Cel mai recent răspuns: Radu Gabrian , Mediator 03:22, 16 Octombrie 2010
buna ziua

regret ca ati trecut prin asa o trauma. Deci dumneavoastra trebuie sa respectati urmatorii pasi:
- trebuia sa fi mers la politie sa declarati accidentul, apoi la spital , apoi la masuratori cu politia, sper ca acesti pasi i-ati facut;
- pasul urmator este sa mergeti la IML impreuna cu sotul pentru a scoate certificat medico -legal, in practica pentru echimoze sau contuzii se dau pana in 10 zile, dar pentru fracturi se pot da peste 20 de zile de ingrijiri medicale pana la vindecare completa;
- certificatul de la IML va ajunge la politie unde in functie de nr de zile de ingrijiri se va incadra fapta, care cf spuselor dvs va fi vatamare corporala din culpa , probabil se vor da 30 de zile de ingrijiri; in acest stadiu functioneaza impacarea partilor, deci dvs puteti emite pretentii financiare dar care sa nu fie totusi exagerate;
- daca nu va intelegeti cu vinovatul , va trebuii sa depuneti plangere penala, in termenul de 2 luni de la data cand s-a cunoscut vinovatul, deci de cand ati fost la politie;
- de asemenea va puteti constitui parte civila in procesul penal si cere daune morale; pt daunele materiale va raspunde cel mai probabil asiguratorul asa ca va sfatuiesc sa pastrati orice factura chitanta pe care o aveti (pt problemele de sanatate suferite), precum si pt autoturiamul avariat total.

cam acestia ar fi pasii de facut, va sfatuiesc sa va inarmati cu rabdare, pt ca un astfel de dosar dureaza mult, iar daca puteti sa va intelegeti cu vinovatul si acesta este de acord sa va despagubeasca, ar fi ideal.

succes
In baza documentelor care probeaza evenimentul si consecintele acestuia suferite atat de autoturism cat si de catre persoanele care se aflau in acesta ,conform dispozitiilor art 181 Cod penal,actiunea se pune in miscare la plangerea prealabila a persoanei vatamate
Colega de forum Visan Georgiana v-a dat informatii complete pentru actuala faza a cercetarii accidentului de circulatie.
Eu subscriu la cele postate de colega Visan Georgiana si nu am de adaugat ceva.
Va multumesc nespus pt raspunsul prompt.
In cazul de fata, luand in calcul ca nu voi ajunge la nici o intelegere amiabila cu vinovatul, procesul deschis cat va dura ? Este nevoie sa angajez un reprezentant legal(avocat)?
In cazul in care voi avea castig de cauza care va fi "pedeapsa" vinovatului ?
Intelegerea amiabila intre parti se va face la de fata cu un organ politienesc ?
Ce intelegeti dvs prin suma decenta (despagubire )?
mirelasob a scris:

Va multumesc nespus pt raspunsul prompt.
In cazul de fata, luand in calcul ca nu voi ajunge la nici o intelegere amiabila cu vinovatul, procesul deschis cat va dura ? Este nevoie sa angajez un reprezentant legal(avocat)?
In cazul in care voi avea castig de cauza care va fi "pedeapsa" vinovatului ?
Intelegerea amiabila intre parti se va face la de fata cu un organ politienesc ?
Ce intelegeti dvs prin suma decenta (despagubire )?

sa le luam pe rans :
- procesul poate dura 6 luni un an, afluxul de dosare de acest gen fiind destul de mare;

- fiind vorba de u proces penal va trebuie un avocat , doar in procesul civil va puteti reprezenta singura, oricum si cheltuielile de judecata trebuiesc despagutite de vinovat, care v-a cauzat un prejudiciu atat fizic, psihic si financiar;
- pedeapsa pt vinovat poate fi amenda penala , sau o pedeapsa cu suspendare, asta daca nu a avut antecedente , precum si anularea permisului;
- intelegerea amiabila se poate face in fata organului de politie, dar totusi va recomand sa o faceti la notar, actul sa imbrace forma autentica;
- despagubiri materiale e clar masina avariata total, plus toate cheltuielile cu spitalizare, recuperare, medicamente, aceste din urma trebuind probate cu facturi, chitante; aceste daune va vor fi achitate de asigurator; in ceea ce priveste daunele morale ar trebui sa va ganditi la o suma, dvs puteti cere oricat pt ca suferinta nu poate fi cuantificata in bani, dar totusi suma trebuie sa fie rezonabila, pt a fi incuviintata si de catre instanta.

Alte discuții în legătură

Despagubiri vatamari corporale dany83 dany83 buna, in cadrul unui acident rutier m-am ale cu o fractura la mana si trebuie sa o tin in ghips 6 sapt, vinovat de producerea acidentului este celelalt ... (vezi toată discuția)
Accident pe trecerea de pietoni Hyzny Hyzny Care este procedura de cercetare in cazul unui accident de masina pe trcerea de pietoni?Mai concret:O masina a lovit o doamna pe trecerea de pietoni,victima ... (vezi toată discuția)
Cuantum daune morale Luciana21 Luciana21 Buna ziua, va rog sa imi spuneti un cuantum al daunelor morale pe care as putea sa le solicit pentru o vatamare corporala din culpa;mi s-a sugerat sa fie ... (vezi toată discuția)