avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 923 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... cam confuz
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

cam confuz

care este diferenta dintre talharie , furt calificat , santaj ....deoarece sunt anchetat intr'
un caz de "furt calificat" ...si as vrea sa stiu exact la ce sa ma astept....eu mai mult ma bazam ca a fost santaj....este vorba de o persoana care a fost pusa sa dea o anumita suma de bani sub influenta fricii fara a fi agresata fizic....acei bani au fost scosi de pe un card dar nu de catre mine...vreau sa stiu pedepsele la aceste 3 fapte...si daca exista posibilitatea suspendarii pedepsei in cazul in care se ajunge la judecatorie sau daca procurorul poate sa inchida cazul...luni am inteles ca voi audiat de un procuror...ce e de facut ? va #-o multumesc.
Cel mai recent răspuns: CLAUDIU LASCOSCHI , Avocat 21:40, 17 Octombrie 2010
Art. 194. – Santajul

Constrângerea unei persoane, prin violenta sau amenintare, sa dea, sa faca, sa nu faca sau sa sufere ceva, daca fapta este comisa spre a dobândi în mod injust un folos, pentru sine sau pentru altul, se pedepseste cu închisoare de la 6 luni la 5 ani.

Când constrângerea consta în amenintarea cu darea în vileag a unei fapte reale sau imaginare, compromitatoare pentru persoana amenintata, pentru sotul acesteia sau pentru o ruda apropiata, pedeapsa este închisoarea de la 2 la 7 ani.

Art. 208. – Furtul

Luarea unui bun mobil din posesia sau detentia altuia, fara consimtamântul acestuia, în scopul de a si-l însusi pe nedrept, se pedepseste cu închisoare de la unu la 12 ani.

Se considera bunuri mobile si orice energie care are o valoare economica, precum si înscrisurile.

Fapta constituie furt chiar daca bunul apartine în întregime sau în parte faptuitorului, dar în momentul savârsirii acel bun se gasea în posesia sau detinerea legitima a altei persoane.

De asemenea, constituie furt luarea în conditiile alin. 1 a unui vehicul, cu scopul de a-l folosi pe nedrept.

Art. 209. - Furtul calificat

Furtul savârsit în urmatoarele împrejurari:

a) de doua sau mai multe persoane împreuna;

b) de o persoana având asupra sa o arma sau o substanta narcotica;

c) de catre o persoana mascata, deghizata sau travestita;

d) asupra unei persoane aflate în imposibilitate de a-si exprima vointa sau de a se apara;

e) într-un loc public;

f) într-un mijloc de transport în comun;

g) în timpul noptii;

h) în timpul unei calamitati;

i) prin efractie, escaladare sau prin folosirea fara drept a unei chei adevarate ori a unei chei mincinoase,

se pedepseste cu închisoare de la 3 la 15 ani.

Cu aceeasi pedeapsa se sanctioneaza si furtul privind:

a) un bun care face parte din patrimoniul cultural;

b) un act care serveste pentru dovedirea starii civile, pentru legitimare sau identificare.

Furtul privind urmatoarele categorii de bunuri:

a) titei, gazolina, condensat, etan lichid, benzina, motorina, alte produse petroliere sau gaze naturale din conducte, depozite, cisterne ori vagoane-cisterna;

b) componente ale sistemelor de irigatii;

c) componente ale retelelor electrice;

d) un dispozitiv ori un sistem de semnalizare, alarmare ori alertare în caz de incendiu sau alte situatii de urgenta publica;

e) un mijloc de transport sau orice alt mijloc de interventie la incendiu, la accidente de cale ferata, rutiere, navale sau aeriene, ori în caz de dezastru;

f) instalatii de siguranta si dirijare a traficului feroviar, rutier, naval, aerian si componente ale acestora, precum si componente ale mijloacelor de transport aferente;

g) bunuri prin însusirea carora se pune în pericol siguranta traficului si a persoanelor pe drumurile publice;

h) cabluri, linii, echipamente si instalatii de telecomunicatii, radiocomunicatii, precum si componente de comunicatii se pedepseste cu închisoare de la 4 la 18 ani.

Furtul care a produs consecinte deosebit de grave se pedepseste cu închisoare de la 10 la 20 de ani si interzicerea unor drepturi.

În cazul prevazut la alin. 3 lit. a), sunt considerate tentativa si efectuarea de sapaturi pe terenul aflat în zona de protectie a conductei de transport al titeiului, gazolinei, condensatului, etanului lichid, benzinei, motorinei, altor produse petroliere sau gazelor naturale, precum si detinerea, în acele locuri sau în apropierea depozitelor, cisternelor sau vagoanelor-cisterna, a stuturilor, instalatiilor sau oricaror altor dispozitive de prindere ori perforare.

Art. 211. – Tâlharia

Furtul savârsit prin întrebuintare de violente sau amenintari ori prin punerea victimei în stare de inconstienta sau neputinta de a se apara, precum si furtul urmat de întrebuintarea unor astfel de mijloace pentru pastrarea bunului furat sau pentru înlaturarea urmelor infractiunii ori pentru ca faptuitorul sa-si asigure scaparea, se pedepseste cu închisoare de la 3 la 18 ani.

Tâlharia savârsita în urmatoarele împrejurari:

a) de o persoana mascata, deghizata sau travestita;

b) în timpul noptii;

c) într-un loc public sau într-un mijloc de transport,

se pedepseste cu închisoare de la 5 la 20 de ani.

(21) Pedeapsa este închisoarea de la 7 la 20 de ani, daca tâlharia a fost savârsita:

a) de doua sau mai multe persoane împreuna;

b) de o persoana având asupra sa o arma, o substanta narcotica ori paralizanta;

c) într-o locuinta sau în dependinte ale acesteia;

d) în timpul unei calamitati;

e) a avut vreuna din urmarile aratate în art. 182.

Tâlharia care a produs consecinte deosebit de grave sau a avut ca urmare moartea victimei se pedepseste cu închisoare de la 15 la 25 de ani si interzicerea unor drepturi.

am inteles...pai si in cazul in care eu nu am agresat'o pe aceasta persoana...si i'am propus doar sa'mi dea o anumita suma de bani pe care respectiva persoana a acceptat'o ...ce fapta reprezinta ?
steli100 a scris: este vorba de o persoana care a fost pusa sa dea o anumita suma de bani sub influenta fricii fara a fi agresata fizic....acei bani au fost scosi de pe un card dar nu de catre mine.

steli100 a scris:
si i'am propus doar sa'mi dea o anumita suma de bani pe care respectiva persoana a acceptat'o

“Suna” a talharie… chiar daca persoana a retras banii “cu mana ei”. I-ati “propus”… si, de frica, persoana a scos banii pentru dv… Halal “propunere”…
Poate gresesc; mai asteptati opinii…
[..ce e de facut ?]
In fata procurorului sa va spuneti numai adevarul......
Despre ce suma de bani este vorba si cum s-au petrecut faptele
Cred ca relatand aceste amanunte vi se poate da un raspuns mai la obiect si care sa va fie de real folos.

Alte discuții în legătură

Furt+talharie calificata Delia 19 Delia 19 Buna ziua,fratele meu pe data de 22 noiembrie a fost prins cand fura motorina,a primit control judiciar pentru 60 de zile,in timpul controlului s-a intamplat o ... (vezi toată discuția)
Furt calificat si tainuire billa billa ce conamnare pot primi pentru furt calificat si tainuire? intrun dosar legat de furtul a circa 300 metri de calbu Romtelecom?#-o#-o#-o#-o (vezi toată discuția)
Furt calificat onoono onoono Stie cineva care e pedeapsa pentru furt calificat! (vezi toată discuția)