avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 749 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate în general contributie asistenta sanatate pentru dividente
Discuție deschisă în Contabilitate în general

contributie asistenta sanatate pentru dividente

Un pensionar cu o pensie de cca. 2000 lei pe luna in anul 2009 si care primeste dividente trebuie sa plateasca CASS ?
Cel mai recent răspuns: Ana Muntianu , Consultant fiscal 21:00, 23 Octombrie 2010
plateste cass 5,50% si cci 0,85%.

[ link extern ]
e impropriu spus ca "plateste "
Cred ca sunt sume retinute cu stopaj la sursa , respectiv plateste societatea si declara sumele respective
Nu cred ca este obligatia beneficiarului .
Ce parere aveti ?

la ghiseu la casa de sanatate vad ca li se spune pensionarilor ca e obligatia beneficiarilor sa plateasca cass pe dividende... cam incurcat ca numai societatea declara si plateste cci-ul (daca trebuie si asta):rolleyes:

www.avocatnet.ro/content/for...

alte opinii:

www.avocatnet.ro/content/art...

eu m-as lua dupa ce se spune la "ghiseu", ca sa ma scap de ei.:)


In situatia in care venitul din dividende este singurul venit pe care persoana respectiva il realizeaza, neavand alte venituri (de natura salariala sau asimilate salariilor, din pensii, activitati independente, agricultura, somaj, etc) pentru care contribuie la sanatate, atunci persoana in cauza se va asigura in sistemul asigurarilor sociale de sanatate, suma asigurata fiind la nivelul a cel putin un salariu de baza minim brut pe tara lunar. Daca insa persoana in cauza obtine venituri din alte activitati de natura celor de mai sus, atunci nu are obligatia platii contributiei de asigurari sociale de sanatate pentru veniturile din dividende – conform art 257 lit. f.

Societatea care acorda dividendele nu are nicio obligatie de retinere in acest sens. Obligatia este a asiguratului.

Redam mai jos dispozitiile art 257 din Legea 95/2006 actualizata care stipuleaza aceste aspecte.

“ART. 257 din Legea 95/2006
(1) Persoana asigurata are obligatia platii unei contributii banesti lunare pentru asigurarile de sanatate, cu exceptia persoanelor prevazute la art. 213 alin. (1).
(2) Contributia lunara a persoanei asigurate se stabileste sub forma unei cote de 5,5% care se aplica asupra:
a) veniturilor din salarii sau asimilate salariilor care se supun impozitului pe venit;
b) veniturilor impozabile realizate de persoane care desfasoara activitati independente care se supun impozitului pe venit; daca acest venit este singurul asupra caruia se calculeaza contributia, aceasta nu poate fi mai mica decat cea calculata la un salariu de baza minim brut pe tara, lunar;
c) veniturilor din agricultura supuse impozitului pe venit si veniturilor din silvicultura, pentru persoanele fizice care nu au calitatea de angajator si nu se incadreaza la lit. b);
d) indemnizatiilor de somaj;
e) veniturilor din pensiile care depasesc limita supusa impozitului pe venit;
f) veniturilor din cedarea folosintei bunurilor, veniturilor din dividende si dobanzi, veniturilor din drepturi de proprietate intelectuala realizate in mod individual si/sau intr-o forma de asociere si altor venituri care se supun impozitului pe venit numai in cazul in care nu realizeaza venituri de natura celor prevazute la lit. a) – e), alin. 2^1 si art. 213 alin. (2) lit. h), dar nu mai putin de un salariu de baza minim brut pe tara, lunar.
(2^1) In situatia in care o persoana realizeaza venituri care sunt neimpozabile, contributia se calculeaza asupra veniturilor realizate.
(3) In cazul persoanelor care realizeaza in acelasi timp venituri de natura celor prevazute la alin. (2) lit. a) – e), alin. (2^1) si la art. 213 alin. (2) lit. h), contributia se calculeaza asupra tuturor acestor venituri.
(4) In cazul persoanelor care realizeaza venituri de natura celor prevazute la alin. (2) lit. c) sub nivelul salariului de baza minim brut pe tara si care nu fac parte din familiile beneficiare de ajutor social, contributia lunara de 5,5%*) datorata se calculeaza asupra sumei reprezentand o treime din salariul de baza minim brut pe tara.
(5) Contributiile prevazute la alin. (2) si (4) se platesc dupa cum urmeaza:
a) lunar, pentru cele prevazute la alin. (2) lit. a), d) si f);
b) trimestrial, pentru cele prevazute la alin. (2) lit. b) si la alin. (4);
c) anual, pentru cele prevazute la alin. (2) lit. c) si f).
(6) Contributia de asigurari sociale de sanatate nu se datoreaza asupra sumelor acordate in momentul disponibilizarii, venitului lunar de completare sau platilor compensatorii, potrivit actelor normative care reglementeaza aceste domenii, precum si asupra indemnizatiilor reglementate de OUG 158/2005 privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate, cu modificarile ulterioare.
(7) Obligatia virarii contributiei de asigurari sociale de sanatate revine persoanei juridice sau fizice care plateste asiguratilor veniturile prevazute la alin. (2) lit. a), d) si e), respectiv asiguratilor pentru veniturile prevazute la alin. (2) lit. b), c) si f).
(8) Termenul de prescriptie a platii contributiei de asigurari sociale de sanatate se stabileste in acelasi mod cu cel prevazut pentru obligatiile fiscale.”
:">am citit ce scrie si am inteles ce am vrut ...X-(
Corect , nu era vorba de impozit pe dividende cu stopaj la sursa, ci de cota de sanatate
Cer scuze initiatorului si colegilor ca am "ratacit" prin tema propusa
Mersi!

Alte discuții în legătură

Contributie asigurari de sanatate vasile12 vasile12 Un agent de asigurari rca, este obligat la plata cass? (vezi toată discuția)
Contributie cass iulius dogan iulius dogan Buna ziua, Sunt un PFA inregistrat in iunie 2009 si am platit 5.5% CASS + 0.85% CM din venitul estimat pentru 2009. Pe langa venitul realizat pe PFA mai am ... (vezi toată discuția)
Plata contributiei asig.de sanatate asupra veniturilor din dividende mihanego mihanego am urmatoarea situatie: 1.profit aferent exercitiului financ.2007 repartizat la rezultat reportat, 2.in luna iulie 2008 asociatul unic,administrator,care nu ... (vezi toată discuția)