trope_doi a scris:
Imaginati-va cum ar fi ca unul sa vrea divortul pt ca – orice! – iar celalalt, pe motiv ca vrea sa isi vada copilul sa nu se mai dea dus din viata celui care a dorit despartirea…
Lol, la asta nu m-am gandit :D.
Pe de alta parte, vorbind serios acum, art. 8 alin 4 si 5 din Legea 272/2004 prevede ca elementele constitutive ale identitatii unui copil sunt cetatenia, numele si relatiile de familie. Daca se constata ca un copil este lipsit, in mod ilegal, de elementele constitutive ale identitatii sale sau de unele dintre acestea, institutiile si autoritatile publice sunt obligate sa ia de urgenta toate masurile necesare in vederea restabilirii identitatii copilului.
Deci daca un parinte este impiedicat sa aiba relatii cu copilul lui, institutiile si autoritatile publice sunt obligate sa ia urgent masuri "in vederea restabilirii identitatii copilului".
Pe de alta parte, institutiile si autoritatile publice - in speta politia si Protectia Copilului -, desi obligate sa ia masuri in regim de urgenta, nu o pot face, intrucit nu exista o hotarare judecatoreasca definitiva.
Aici lucrurile se bat cap in cap. Contradictia ar disparea daca s-ar accepta principiul ca un drept fundamental se prezuma ca fiind pe deplin exercitat daca nu exista o hotarare definitiva care sa dispuna contrariul.
PS1. Respectarea exercitiului deplin al dreptului la viata de familie nu presupune ca parintele trebuie sa se intalneasca cu copilul la domiciliul celuilalt parinte. In consecinta, ideea expusa de dumneavoastra nu e un contraargument. Dar, repet, mi-a placut :).
PS2 Pe nerespectarea dreptului la viata de familie (art. 8 din Conventia Europeana a Drepturilor Omului), Romania a pierdut destule procese la CEDO - ca urmare a incapacitatii statului roman de a apara eficient acest drept. Daca doriti, va pot pune la dispozitie spete si jurisprudenta.
PS3 Prin "parinte" intelegeam oricare dintre cei doi parinti. Imi cer scuze daca exprimarea a putut parea partizana.