avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 596 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... "Partaj Voluntar" nelegalizat - ce optiun
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

"Partaj Voluntar" nelegalizat - ce optiun

Salutare tuturor,

Mama a divortat acum mai mult de 15 ani si a primit dreptul de folosinta exclusiva a apartamentului pina la partaj iar tatal meu s-a mutat in alt oras dupa aceea
.
Tot acest timp de la divort si pina acum, mama a platit toate cheltuielile privind intretinerea cit si impozitul pe apartament.
Tot atunci imediat dupa divort, tatal meu a facut un act scris de mina (este scrisul lui) in care a impartit apartamentul si mobila mamei si un teren si niste bani le-a luat el.
Amindoi au semnat si mama a primit o copie la indigo.

Documentul nu a fost autentificat niciodata la notar si a fost incheiat fara martori.

Apartamentul este cumparat pe ambele nume cu imprumut de la CEC de la I.C.V.L. Bucuresti (Intreprinderea de Construit si Vinzari Locuinte Bucuresti) in 1977 si ultima rata a fost achitata undeva prin 1992 imediat dupa divort cind imprumutul a fost achitat integral.

Problema e ca mama nu are acte de partaj "autentificate la notar" si inca este propietar la apartament impreuna cu tata, plus ca de fiecare data cind ii expira buletinul mamei, ea trebuie sa aiba acordul tatalui meu ca sa-si reinnoiasca buletinul cu domiciliul in acel apartament.

Intrebarea este ce variante are mama ca sa rezolve problema in afara de cele doua mentionate mai jos?

1)Un partaj voluntar la notar (din pacate nu cred ca tata va accepta benevol sa merga la notar cu mama).

2)Un partaj in instanta (aici ar insemna poate mai multi bani si mai mult timp pierdut, dar asta este) si banuiesc ca acea copie dupa partajul voluntar nu prea are valoare chiar daca e scrisa de mina de tata, incheiat fara martori si nelegalizat.

O alta intrebare este daca in final mama reuseste sa obtina un act de partaj voluntar sau prin instanta, este acest act indeajuns ca sa elimine necesitatea prezentei tatalui meu la finalizarea proprietatii asupra apartamentului, de catre mama mea in mod exclusiv pe numele ei ( si ma refer la mersul la CEC si obtinerea adeverintei de achitare integrala si obtinerea acordului radierii inscriptiei ipotecare, continuind cu radierea inscriptiei ipotecare la Judecatorie si asa mai departe...)?

Cu respect,

Mendo
Ultima modificare: Miercuri, 23 Ianuarie 2008
mendo, utilizator
Da, un act de partaj legal intocmit elimina necesitatea participarii tatalui la radierea ipotecii.
Nu vad ca prin instanta sa fie mult mai scump decat prin notariat, cu atat mai mult cu cat, daca tatal se opune partajului, mama poate sa-i ceara cheltuielile de judecata. Iar ca timp... pai au asteptat 15 ani, mai conteaza unul sau doi atat de mult?

Hartia aceea este valabila, atata timp cat demonstrati ca este scrisa de tata. E un inceput de proba scrisa, mai aduceti si martori care sa arate ca aceeasi situatie s-a pastrat si in practica... Nu stati asa de rau!

Va rog stergeti doua din cele trei posturi de pe forum, e deranjant. Va multumesc.
Scuze pentru multiple postari dar aseara nu reuseam sa postez deloc si am incercat de mai multe ori.
Astazi de dimineata am vazut ca au aparut cel putin doua posturi si am sters unul dintre ele.

Va multumesc pentru raspuns!

Cu respect,

Mendo
Vreau sa revin cu citeva precizari:
- am verificat si partajul voluntar are si semnatura tatalui
-mama are dreptul de folosinta a apartamentului pina la partaj

Cu respect,

Mendo
Ultima modificare: Miercuri, 23 Ianuarie 2008
mendo, utilizator
Ii trimiteti o adresa in care precizati ca vreti sa terminati, legal, problema partajului... Apoi il dati in judecata, daca la ora si notarul stabilit de dv. in adresa el nu se prezinta si nu rezolvati.
Astfel, la ora si ziua stabilita va prezentati la notar (unde faceti o programare prealabila) si-i cereti, daca tatal nu se prezinta ori se prezinta si nu e de acord cu intocmirea actelor, cereti deci notarului incheierea unui proces-verbal prin care sa constate situatia de fapt.
Acelasi lucru merge si la avocat.
Apoi il dati in judecata, va folositi de acea hartie, martori, orice alte probe. Din pacate, dureaza, asa cum ati spus, insa ar trebui sa se rezolve...
Ultima modificare: Miercuri, 23 Ianuarie 2008
Cabinet de avocat Liliana Grădinaru, Avocat
AVLIL multumesc foarte mult pentru indrumare.

Din pacate nu stiu unde sta si ce numar de telefon are.
Am incercat prin rude (prin rudele lui) dar nu am avut prea mare succes.
In 1999 mama a sunat la o sora a tatalui meu care a promis ca ii va transmite o rugaminte de a mamei sa se intilneasca la un notar si sa finalizeze partajul.
Din pacate la ora si locul stabilite el nu a venit.

O sa vad ce pot face cu ajutorul unui avocat de data aceasta.

Cu respect,

Mendo
Ultima modificare: Miercuri, 23 Ianuarie 2008
mendo, utilizator

Alte discuții în legătură

Partaj voluntar nelegalizat - este valabil? mendo mendo Salutare tuturor, Mama a divortat acum mai mult de 15 ani si a primit dreptul de folosinta exclusiva a apartamentului pina eu deveneam major (lucru care s-a ... (vezi toată discuția)
"partaj voluntar" nelegalizat! mendo mendo Salutare tuturor, Mama a divortat acum mai mult de 15 ani si a primit dreptul de folosinta exclusiva a apartamentului pina eu deveneam major (lucru care s-a ... (vezi toată discuția)
"partaj voluntar" nelegalizat! mendo mendo Salutare tuturor, Mama a divortat acum mai mult de 15 ani si a primit dreptul de folosinta exclusiva a apartamentului pina eu deveneam major (lucru care s-a ... (vezi toată discuția)