avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 567 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Impozite, taxe şi timbrul de ... contract de inchiriere
Discuție deschisă în Impozite, taxe şi timbrul de mediu 2013. Legalitate şi interpretare juridică

contract de inchiriere

Buna ziua. Am si eu o intrebare. Am inchiriat o garsoniera in iasi. Proprietarul este din Campulung Moldovenesc, la fel si eu, si astfel am facut un contract de inchiriere prin notariat pe perioada de un an(26 septembrie 2010 - 25 septembrie 2011) tot in Campulung Moldovenesc. La notariat mi-a zis ca trebuie ca eu trebuie sa inregistrez contractul la fisc, dar nu mi-a zis termenul limita de inregistrare a acestuia. Legea spune ca termenul limita de inregistrare a contractului este de 15 zile si aceasta este obligatia proprietarului nu a chiriasului.
Daca nu se inregistreaza contractul de inchiriere, sunt curioasa daca chiriasul risca ceva stiu doar ca proprietarul risca sa fie sanctionat penal pt evaziune fiscala, deoarece aceasta era obligatia lui. Ce poate pati chiriasul in aceasta situatie? Multumesc anticipat
Cel mai recent răspuns: ContSters174635 , utilizator 21:22, 27 Octombrie 2010
Chiriasul nu pateste nimic.
Si daca contractul de inchiriere nu este inregistrat nu este valabil?
Obilgatia inregistrarii contractului de inchiriere la finante cade exclusiv in sarcina proprietarului si tot acesta are obligatia de a plati impozitul.
miryutza a scris:

Si daca contractul de inchiriere nu este inregistrat nu este valabil?


Cum nu e valabil?
Inregistrarea la fisc e doar o formalitate legala, nu are legatura cu valabilitatea contractului.
Contractul de inchiriere este pe un an, in contract nefiind specificat nimic despre incetarea contractului. Legea spune ca contractul poate fi incetat cu acordul ambelor parti, la initiativa chiriasului cu : notificarea intr-un termen prealabil de cel putin 60 de zile, sau prin parasirea definitiva a locuintei/decesul chiriasului care este titular de contract, ce inceteaza in termen de 30 de zile de la momentul parasirii locuintei, sau la initiativa proprietarului in caz de daune, nu a platit chiria. etc.
Eu sunt curioasa daca pot incheia contractul mai devreme de termen.

Alte discuții în legătură

Contract de chirie capelo capelo Buna ziua, va rog sa-mi spuneti si mie daca un contract de chirie intre un propietar si un chirias este valabil din punct de vedere juridic, adica cele doua ... (vezi toată discuția)
Clauza contractuala pers.fiziice sandry sandry 1. daca intr-un contract de inchiriere incheiat intre persoane fizice se mentioneaza ca prezentul contract constituie un Titlu Executor pentru incasarea ... (vezi toată discuția)
Incetare contract de inchiriere inainte de termen alexandrurl30 alexandrurl30 Buna ziua, Vin la dvs cu o intrebare legata de contractul de inchiriere incheiat cu proprietarul apartamentului unde stau. Contractul a fost incheiat pe ... (vezi toată discuția)