avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 504 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Proprietate industrială şi ... Drepturi de autor in grafica
Discuție deschisă în Proprietate industrială şi intelectuală. Adică mărci, invenţii, drept de autor şi altele

Drepturi de autor in grafica

Buna ziua,

Am o neliniste de cateva zile si sper sa primesc un raspuns de la dumneavoastra. Sunt angajat in cadrul unei companii si incadrat in cartea de munca Grafician. In contractul colectiv de munca nu se stipuleaza ca drepturile de autor ale lucrarilor realizate de mine revine angajatorului. Defapt nu exista nici un paragraf referitor la acest lucru. Ma intereseaza daca si in ce conditii drepturile de autor imi revin mie atata timp cat creatiile imi apartin. De asemenea exista posibilitatea ca ei sa demonstreze ca nu eu sunt creatorul acelei realizari grafice? Si ce pot sa fac eu sa demonstrez ca sunt autorul lucrarii?

Va multumesc anticipat
Cel mai recent răspuns: eumarian , utilizator 22:04, 5 Iulie 2011
Atata vreme cat desenezi ceea ce ti se cere, nu ai drept de autor. Se cheama opera de comanda, asa incat societatea angajatoare are dreptul de autor.
Nu m-am rezumat doar la a desena, eu ma refeream la intreg procesul legat de creatia respectivei lucrarii, in ideea in care nu am desenat 3 linii ca a fost viziunea cuiva ci pentru ca in urma procesului de creatie eu am hotarat sa fie asa.

Conform legii 285/2004 avem

Art. 44. - (1) In lipsa unei clauze contractuale contrare, pentru operele create in indeplinirea atributiilor de serviciu precizate in contractul individual de munca, drepturile patrimoniale apartin autorului operei create."

In aceeasi lege se stipuleaza faptul ca angajatorului poate cere o anumita suma ce presupune a acoperii cheltuielile suferite cu angajatul in procesul de creatie.

Asadar atunci unde este exceptia legii legata de opera la comanda??? Banuiesc eu ca atunci cand legea a fost conceputa s-au gandit cei care au creat-o ca totusi la munca nu te apuci sa gandesti o reclama fara a avea o cerinta in preabil....
Conform legii 285/2004 care reprezinta o adaugire legii 8 din 1996, daca nu se stipuleaza in contract nimic referitor la drepturile de autor ale creatiei grafice acestea revin autorului lor. Compania e obligata ca dupa incetarea contractului de munca sa nu mai foloseasca nimic creat de mine fara acordul meu.

Daca am inteles gresit legea va rog daca se poate sa ma lamuriti.
Ati interpretat corect dispozitiile respective. Cred ca a fost o scapare a angajatorului care v-a permis sa pastrati drepturile patrimoniale de autor.
Dar ce se poate face mai exact? Se poate cere plata acestor drepturi?
Nu inteleg prea bine legea
" Utilizarea operei de catre angajator, in cadrul obiectului de activitate, nu necesita autorizarea angajatului autor."
si la ce se refera partea asta
" (5) Autorul unei opere create in cadrul unui contract individual de munca isi pastreaza dreptul exclusiv de utilizare a operei, ca parte din ansamblul creatiei sale."

Alte discuții în legătură

Drept de autor pe lucrari iuliana_rosca iuliana_rosca Pentru lucrarile de conceptie (proiecte, strategii) elaborate in timpul programului de munca exista drept de autor? (vezi toată discuția)
Clauze contractul individual de munca tartalak tartalak dreptul de proprietate intelectuala-toate drepturile de proprietate intelectuala definite conform legii asupra operelor create de salariat in cadrul ... (vezi toată discuția)
Proprietatea intelectuala in caz de demisie OWARDO OWARDO As vrea sa stiu mai multe despre acest subiect sau ce lege si in ce conditii este reglementat acest aspect. Nu mi s-a pare corect ca o firma sa se foloseaca de ... (vezi toată discuția)