avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1034 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Învăţământ - probleme ... Dreptul la munca- intre teorie si practica
Discuție deschisă în Învăţământ - probleme juridice conexe

Dreptul la munca- intre teorie si practica

Noua lege a invatamantului prevede la art. 252
(1) Personalul didactic titular în sistemul de învătământ preuniversitar, la data intrării în vigoare a prezentei legi, îsi păstrează dreptul dobândit la concursul national unic de titularizare.Acest drept presupune transferul cadrului didactic fara acordul unitatii de invatmant la care se transfera.Insa in noua lege(prevederile art.252 sunt din noua lege) se precizeaza :art .252 (3) în condiÑiile intrării în restrângere de activitate, cadrele didactice titulare în sistemul de învăÑământpreuniversitar beneficiază de soluÑionarea restrângerii de activitate prin:transferul consimtit între unitătile de învăÑământ preuniversitar;
Aeasta prevedere poate anula dreptul dobandit prin concursul national de titularizare pentru ca unitatea de invatamant nu-i obligata sa accepte transferul cadrului didactic aflat in restrangere de activitate.Existenta unui drept nu presupune si asigurarea conditiilor practice pentru realizarea acelui drept?Exista decizii ale Curtii Constitutionale pe subiecte asemnatoare?
Cel mai recent răspuns: elena138 , utilizator 18:28, 3 Noiembrie 2010
Asa este, daca unitatile nu consimt sa te accepte in cazul restrangerii de activitate... atunci esti concediat si beneficiezi de somaj.
Dar asa este peste tot.
Ce ai vrea sa faca? Sa creeze o scoala numai pentru tine, sau sa aiba o institutie speciala a refuzatilor?

Este de criticat parerea ta deoarece se bazeaza clar pe o mentalitate asistentialista si dependenta de munca oferita de stat.

Primii care sunt restructurati... sunt de regula dascalii slabi... deci uneori criza este benefica prin aceea ca epureaza sistemul de uscaturi.

Toti sunteti titularizati mai devreme sau mai tirziu.
Din pacate, un dascal prost nu se cunoaste dupa titularizare.

Ar mai exista o solutie! Dascalii restructurati sa fie sustinuti financiar de sindicate, in plus, fata de somaj.
Dar n-o sa vezi asta... pentru ca liderii vostri sunt mai interesati de politica si buzunarul propriu decit de voi.

Alberto Kurtyan
Sa inteleg ca peste tot se organizeaza concurs national pentru...sudori ,de exemplu...si ca situatiile juridice sunt identice?...Sau statul roman te pacaleste dupa cum doreste el ? Te ademeneste cu un drept dupa care ti-l ia ? Ce situatie exceptionala opereaza in acest caz pentru a invoca restrangerea drepturilor? Sunt profesori slabi in sistem? Nu,nu profesorii sunt slabi,ci statul care nu-i in stare sa-i concedieze pe baza actualelor prevederi legale...Nu esti din sistem pentru a cunoaste abuzurile care se fac...
Nu este vorba de gandire asistentialista, ci de anularea unui concurs, organizat si castigat in baza legii. Este absurd sa credem ca sunt disponibilizati cei slabi. Realitatea este ca sunt disponibilizati cei incomozi. Cand directorul are mana libera, face ce doreste, dupa mintea lui, care minte nu e neaparat una luminata!
Nu cred ca se poate pastra art. .252 (3). A mai fost o perioada cand se cerea acordul CA pentru transfer, in scoala reprezentativa. Si atunci au fost abuzuri nenumarate.

Ar mai exista o solutie! Dascalii restructurati sa fie sustinuti financiar de sindicate, in plus, fata de somaj. - nu este cazul sa fim malitiosi... sistemul de invatamant este cel mai putin protejat in fata abuzurilor. Problema nu este ca profesorii vor sa stea acasa si sa fie platiti, ci sa li se respecte drepturile castigate. Directorii se judeca pentru destituire, fiind vorba de o numire politica pe post, nu de un concurs real... profesorii trebuie doar sa inghita nepriceperea statului?
In alta ordine de idei: inca nu patrunsesera in sistem toate nepoatele si amantele... acum nu mai au opozitie...
E dragut sa vedem ca profesorii sunt sustinuti de societatea civila...

Si mai este ceva: daca sistemul de invatamant se intemeiaza pe baze concurentiale, de ce sa intervina un acord al cuiva? Adica indeplinesti conditiile, ai un concurs national la baza, dar iti este anulat de acordul cuiva... Cam ciudat! Daca ne gandim putin, profesorii sunt angajati ai MECT, prin ISJ , cu care incheie CIM prin directorul unitatii de invatamant. Acum, in baza acestor prevederi legale, ai cui angajati devin? Nici macar ai AP locale. Scoala cui apartine? CL- atunci, nu acordul scolii ar trebui cerut, ci al consiliului local.
Este de criticat parerea ta deoarece se bazeaza clar pe o mentalitate asistentialista si dependenta de munca oferita de stat.. Pai, vorbim de sistemul national de invatamant, nu de cel privat.

Toti sunteti titularizati mai devreme sau mai tirziu. - tocmai aici este problema, ca nu vor mai fi titularizari, iar titularii sunt recunoscuti ... prin acordul scolii la care ar urma sa se transfere, in virtutea vointei directorului(sau CA), nu a actului de titularizare. Acest angajator are si el preferinte... la naiba! E scoala statului, nu a directorului!
Din pacate, un dascal prost nu se cunoaste dupa titularizare. - aici sa lasam notele lor sa vorbeasca... Daca tu stii romana de 2,00, de ce note predai? sau stii doar limba ta...
Ultima modificare: Duminică, 31 Octombrie 2010
elena138, utilizator
Multumesc...un raspuns al unui om care cunoaste sistemul...nu ne tem de schimbari,ci de faptul ca statul nu impedica abuzurile..deja se simte nerabdarea celor din partide...auzi pe la colturi..."nici intr-o scoala,in consiliul de administratie,nu i rau...sunt posturi de ocupat,repartii de facut pe baza de contracte...se va manca o paine alba si acolo"...oare teoria dreptului castigat se aplica?..iar domn Alberto...cei care mai citesc cate ceva vorbesc despre statul constitutional...care a inlocuit statul de drept ,statul administrativ, statul asistentialist etc.
Ok, am inteles opinia voastra.
In concluzie, de fapt ce propuneti?

Nu imi spuneti ca trebuie eliminat acel articol. Dati o solutie.
Spuneti-mi cum vedeti voi rezolvarea.

Cum rezolvati voi situatia desfiintarii unei scoli sau restringerea activitatii?

Ce vreti? Sa va tina acasa pe bani, titularizati pe o catedra inexistenta?
Sa va dea catedra in alta scoala... sa ii scoata pe aia afara si sa va dea voua?

Aceasta prevedere poate anula dreptul...

Normal ca asta este menirea unui drept. Sa fie dat, sa fie luat, sa fie diminuat, sa fie marit... etc.
Cand ai reusit pe un post in administratie sau in sistemul de stat... asta nu este o garantie ca vei iesi la pensie din acel post. Organizarea administrativa, atit in educatie cat si in alte ramuri este fluida si trebuie adaptata la cerintele educatiei nationale.
Si dascalii pot fi angajati, dar pot fi si concediati. Ghinion! Asta e.

Recunosc, nu cunosc sistemul... dar nu puteti justifica toate tarele din sistem prin coruptie (amante, fiice, etc.). Si nici nu puteti invoca faptul ca aveti drepturi speciale sau ereditare la postul de profesor si nici exclusivitate.

V-ati cam obisnuit sa nu se atinga nimeni de posturile voastre.
Exista situatii similare si in alte domenii, in administratie.
Legitatile economice si constrangerile bugetare se aplica si in domeniul vostru, indiferent de vointa cuiva.

Spuneti-mi ce solutii aveti. Nu doar "sa fie abrogat cutare articol". Asta nu este o solutie.

Alberto Kurtyan

Alte discuții în legătură

Doctorat darria darria Sunt un functionar public cu statut special, lucrez in cadrul Administratiei Nationale a Penitenciarelor, si m-ar interesa orice informatie in legatura cu ... (vezi toată discuția)
Functii conducere invatamant superior andis andis Buna ziua, Lucrez la o universitate privata si va rog sa ma lamuriti in urmatoarea problema: am decizia Rectorului de numire in functia de Prorector cu ... (vezi toată discuția)
Posturi pentru pensionari in invatamant cimpeanr cimpeanr Buna ziua, am o prietena care lucreaza ca si profesoara la un seminar catolic pana in acest an cand directorul a angajat o profesoara pensionara in locul ei si ... (vezi toată discuția)