avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 899 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Contestatie decizie de pensie
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Contestatie decizie de pensie

Imi puteti spune va rog cum trebuie sa procedez pentru a contesta in instanta decizia de pensionare in cele 45 de zile prevazute de lege si in ce instanta se poate contesta ???
Am iesit la pensie la limita de varsta cu un stagiu de cotizare de 43 de ani si as dori o recalculare a punctajului total in urma caruia s-a calculat pensia deorece un coleg care a avut sariu mai mic, fara grupe si cu un stagiu de cotizare mai mic a iesit cu pensie mai mare.....nu stiu ce sa mai zic.....

Va multumesc frumos,
Ion George
:) Totusi, faptul ca un coleg are o pensie mai mare nu poate fi motiv de contestatie.

Impotriva deciziei de pensie puteti formula contestatie in termen de 45 de zile de la comunicare. Contestatia este de competenta tribunalului si este scutita de plata taxei de timbru si de plata timbrului judiciar. Daca doriti recalcularea punctajului mediu anual, trebuie sa propuneti ca proba efectuarea unei expertize contabile. Daca n-o faceti dvs., o va face instanta, din oficiu.

Un model de contestatie nu exista dar, in mare, trebuie sa sune asa:

Domnule Presedinte
Subsemnatul.... domiciliat in ..., formulez prezenta contestatie impotriva deciziei de pensie nr.... ..... din data de .... emisa de CJP intrucat apreciez ca punctajul mediu anual este nejustificat de mic in raport cu veniturile, sporurile si adaosurile cu caracter permanent realizate de-a lungul intregii perioade de activitate.
(Urmeaza descrierea situatiei de fapt, adica perioada lucrata, angajatorii, grupe de munca. Aratati cand ati depus cererea privind acordarea pensiei pentru limita de varsta si actele la casa de pensii, decizia primita precum si orice alte date pe care le considerati relevante.).
In drept, imi intemeiez actiunea pe prevederile art. 87 din Legea nr. 19/2000.
Dovada actiunii inteleg sa o fac cu inscrisuri (copie carnet de munca, copie adeverinte, copie decizie de pensie) si cu expertiza contabila.
Potrivit art. 159 din Legea nr. 19/2000, prezenta este scutita de plata taxei de timbru si de plata timbrului judiciar.
Depun prezenta in dublu exemplar, una pentru instanta si una pentru a fi comunicata partii potrivnice.
Semnatura
Domnului Presedinte al Tribunalului .......
Expertiza contabila ceruta prin contestatie la decizia de pensie se plateste ???
Ma gandesc ca daca pierd procesul de recalculare a pensiei instanta imi poate cere sa platesc expertiza contabila efectuata....
In general cat poate dura un proces pentru recalcularea punctajului de pensie ???
Eu am cerut de la CJP bilantul cu punctajele medii anuale si am constatat o diferenta intre veniturile brute si venitul brut luat in calcul si anume orele cumul lucrate care au intrat in calculul venitului brut lunar si pentru care am platit cas-uri nu au fost luate in considerare, calculul punctajului lunar/mediu anual s-a efectuat numai pe baza salariului de incadrare trecut in cartea de munca iar orele cumul pentru care am platit cas si impozit nu au fost luate in considerare, acestea apar numai in statul de plata pe care unitatea de invatamant unde am lucrat nu vrea sa-l elibereze, ce as putea sa fac in aceasta situatie ?
Va multumesc frumos pentru raspunsurile dumneavoastra si sper din toata inima sa fie folositoare tuturor cadrelor didactice care poate se regasesc in intrebarile mele.

Cu Respect,
ion George
Initial, onorariul expertului il achitati dvs. Daca nu achitati onorariul, nu se efectueaza expertiza. Eu n-am prea vazut procese in care se administreaza proba cu expertiza contabila care sa fie pierdute de reclamanti (ma refer strict la acest domeniu, al asigurarilor sociale). De regula aceste procese se castiga si casa de pensii este obligata sa plateasca cheltuielile de judecata.

Durata unui asemenea litigiu poate fi si de doi-trei ani. Totul depinde de numarul litigiilor de asigurari sociale aflate pe rolul tribunalului unde urmeaza sa va judecati, de rapiditatea cu care expertul efectueaza expertiza precum si de durata recursului (casa de pensii va ataca cu recurs o eventuala sentinta nefavorabila).

Pentru veniturile despre care scrieti ca s-a platit CAS, trebuie sa solicitati in scris fostului angajator sa emita adeverinta. Daca refuza, trebuie sa motiveze refuzul tot in scris.
Si daca fostul angajator imi emite aceasta adeverinta mai este necesara o expertiza contabila in aceasta situatie ???
Iar in cazul in care angajatorul nu emite adeverinta cu orele cumul sau venitul brut realizat conform statelor de plata, il pot cita atunci pe angajator in instanta ca nu vrea sa dea un raspuns
SAU solicitarea unei expertize contabile ar putea obliga angajatorul ca sa prezinte tabelul cu veniturile brute realizate care au inclus si orele cumul pentru care s-au platit CAS-uri ???
Va multumesc frumos,
Va rog sa-mi spuneti care este motivul pentru care fostul angajator refuza sa emita adeverinta. S-ar putea sa fie vorba despre venituri cu caracter nepermanent, caz in care fostul angajator emite degeaba adeverinta, casa de pensii nu va valorifica acele venituri.

Dvs. ati inceput aceasta discutie precizand ca sunteti nemultumit de punctajul mediu anual, atat. Daca discutam doar despre sporuri cu caracter nepermanent, proba cu expertiza contabila nu este necesar a fi propusa.

Reveniti, va rog, si spuneti-mi care este motivul pentru care fostul angajator refuza sa emita adeverinta.

Alte discuții în legătură

Ce anume se ia in calcul? marynela1 marynela1 buna ziua, la calculul pensiilor ce anume se ia in calcul salarul brut (total realizat)fara a scadea cotizatiile ( cass, cas, somaj, ),impozit, sau salarul ... (vezi toată discuția)
Adeverinta pensie LIVIU NISTEA LIVIU NISTEA Daca este necesara, la dosarul de pensie, limita de varsta, adeverinta cu salariile brute realizate, care sunt diferite mult de salariile de baza inregistrate ... (vezi toată discuția)
Adaugare sume procese la calcul contributii pensie aelemarac aelemarac Buna ziua, In ce masura, pentru cadrele didactice, sumele obtinute in urma castigarii proceselor cu statul (de ex cf legii 221), sunt luate in calcul la ... (vezi toată discuția)