avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 660 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate în general scont achizitie intracomunitara
Discuție deschisă în Contabilitate în general

scont achizitie intracomunitara

buna ziua

ma confrunt cu urmatoarea problema :

achizitionam marfa din UE , furnizorul extern emite factura iar pe factura este trecuta si mentiunea daca platim inainte de scadenta primim un discount de 3% cum se inregistreaza aceasta reducere financiara ? se aplica taxare inversa la reducerea financiara primita pentru plata inainte de scadenta?
eu inregistrez asa :

achizitionare de marfa UE

371=40102
44260=44270

plata prin banca inainte de scadenta

40102=51243

reducere financiara pentru plata inainte de scadenta

667=40102 (cu minus)

va multumesc
Cel mai recent răspuns: croitoru raluca , utilizator 16:56, 2 Noiembrie 2010
Dupa cum probabil si dv. stiti - diferentierea inregistrarilor se face in functie de modul de acordare a reducerii (discont/discount , nu scont ; scontarea are alta definitie). Nu este clar in ce forma se exprima avantajul pe care-l primiti : o data cu factura initiala sau prin facturare ulterioara a discontului.
Ceea ce am inteles insa este ca dv. intentionati sa achitati inca de la inceput mai putin. Dar intentia vine in contradictie cu inregistrarea contabila 401.02 = 5124.3.
De fapt dv.ii achitati furnizorului intreaga suma facturata, iar pentru a va incasa discontul va trebui sa ii faceti dv. factura. Cam neclara prezentarea. Explicitati un pic modul de actiune.
buna ziua

primesc factura de la furnizorul extern pe care apare inscrisa mentiunea
"scadenta 60 zile, daca factura se plateste la 30 zile atunci se beneficiaza de discount 3%"
societatea noastra plateste de cele mai multe ori la 30 zile pt. a beneficia de discount
Factura se plateste cu 3% mai putin .
mentionez ca furnizorul meu extern nu mai emite o alta factura de discount .
Este clar acum. Multumesc.
Raman in mare inregistrarile dv. Eu insa as folosi contul 609 (functioneaza ca un cont de pasiv) :

401 = 5124 (pentru 97%)
401 = 609 (pentru 3 %)
va multumesc

am mai auzit pareri de genul ca ar trebui sa inregistrez si taxarea inversa pentru discount de 3%

iar notele ar fi de genul (adaptez la articolul dat de dvs.)

401=5124 (pentru 97%)

401 = 609( pentru 3%)
4426 = 4427
Pentru achizitiile la care se inscrie TVA in factura (deci interne) reducerea se calculeaza la valoarea de baza , fara TVA. Este, in opinia mea, o inventie tipica MFP. Adica fara substanta. Deoarece oricine face calculul la cat trebuie achitat, deci reducerea este in practica calculata la valoarea totala , cu TVA. Am spus fara substanta, deoarece la aceeasi valoare absoluta a reducerii vor rezulta doua valori baza de calcul, depinde de logica aplicata.

In cazul dv.- marturisesc ca nu am reusit insa sa penetrez logica absconsa a TVA-ului aferent achizitiilor intracomunitare privite dinspre MFP. Ceea ce imi trece prin cap este insa un principiu de drept , sintetizat in adagiul "accesoriul urmeaza principalul". Probabil ca de la acest principiu au plecat cei care sustin ca se inregistreaza taxare inversa si la discont. Sunt sigur insa ca au uitat de faptul ca reducerea are , logic vorbind, semnul minus.

In opinia mea dv. trebuie sa inregistrati 4426 = 4427 pornind de la baza de calcul reprezentata de valoarea facturii (deci neredusa). Reducerea ulterioara apare astfel ca o diminuare consensuala (pe baza de contract) a creantei pe care o are
furnizorul asupra dv. si care nu poate constitui temei de aplicare a taxarii inverse.

Alte discuții în legătură

Reducere financiara (scont) miki24 miki24 Buna ziua, Am primit o factura de la un furnizor de reducere financiara (scont) pt produsul floarea soarelui cu taxare inversa in val de -100000 lei. Acesta ... (vezi toată discuția)
D 394 gina.lucia gina.lucia Buna seara, Am o factura cu taxare inversa pe care scrie \\"REDUCERE COMERCIALA ACORDATA conf ctr nr....\\" . (reducerea este la cereale). Cum trec in ... (vezi toată discuția)
Inregistrare discount teo.madalina teo.madalina Cum inregistrez discountul acordat de furnizori în Baza facturii ? (pe factura apare cu semnul minus , discount ) (vezi toată discuția)