Poate fi aparator in procesul penal un magistrat care este sot sau ruda apropiata cu partea pe care ar reprezenta-o sau doar un avocat poate avea aceasta calitate?
O mica precizare . Poate fi reprezentat de un aoarator care nu este avocat daca are studii superioare in domeniul dreptului , cu durata prevazuta de lege si este ruda pana la gradul IV inclusiv cu cel pe care-l reprezinta . Magistratul , intruneste aceste conditii , dar in plus trebuie sa nu fie procuror sau judecator la parchetul respectiv judecatoria care instrumenteaza respectiv judeca aceasta cauza
Multumesc de raspuns. Asa stiam si eu, dar ma incurca RIL-ul urmator:
"Decizia nr. XXVII din 16 aprilie 2007 cu privire la efectele asistarii invinuitului sau inculpatului in cadrul procesului penal de persoane care nu au dobandit calitatea de avocat in conditiile Legii nr. 51/1995
In practica instantelor judecatoresti nu exista un punct de vedere unitar cu privire la efectele asistarii sau reprezentarii partilor, in cadrul procesului penal, de persoane care nu au dobandit calitatea de avocat in conditiile Legii nr. 51/1995 privind organizarea si exercitarea profesiei de avocat, modificata si completata prin Legea nr. 255/2004.
Astfel, unele instante au considerat ca partile pot fi asistate in cursul procesului penal de persoane cu studii juridice, chiar daca acestea nu au dobandit calitatea de avocat in conditiile reglementate prin Legea nr. 51/1995, modificata si completata prin Legea nr. 255/2004.
Alte instante, dimpotriva, s-au pronuntat in sensul ca asistenta juridica acordata in procesul penal unui inculpat sau invinuit de o persoana care nu a dobandit calitatea de avocat in conditiile Legii nr. 51/1995, modificata si completata prin Legea nr. 255/2004, echivaleaza cu lipsa de aparare a acestuia.
Aceste din urma instante au interpretat si aplicat corect dispozitiile legii.
..............
PENTRU ACESTE MOTIVE
In numele legii
DECID
Admit recursul in interesul legii declarat de procurorul general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie.
Stabilesc ca asistenta juridica acordata in procesul penal unui inculpat sau invinuit de o persoana care nu a dobandit calitatea de avocat in conditiile Legii nr. 51/1995, modificata si completata prin Legea nr. 255/2004, echivaleaza cu lipsa de aparare a acestuia.
Obligatorie, potrivit art. 414^2 alin. 3 din Codul de procedura penala.
Pronuntata in sedinta publica, astazi 16 aprilie 2007."
Pare a se referi la orice persoane cu studii juridice...
Legea este restrictiva in procesul penal, iar decizia Inaltei Curti de Casatie si Justitie este in consonanta, in sensul ca doar avocatul poate asista inculpatul, invinuitul in cursul procesului.
Asistenta juridica
Cristiann86
Buna ziua. Tatal meu are o problema cu legea si risca inchisoarea de la 1 la 5 ani. As dori sa il asist in instanta pentru ca el se exprima mai greu si nu vrea ... (vezi toată discuția)