avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 436 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Legislaţie europeană, CEDO, UE, ... munca intr-o tara a Comunitatii Europene
Discuție deschisă în Legislaţie europeană, CEDO, UE, proceduri europene

munca intr-o tara a Comunitatii Europene

Am inteles ca odata cu intrarea Romaniei in Comunitatea Europeana,romanii au dreptul legal de munca in tarile acesteia.As vrea sa stiu daca este adevarat,asa cum am auzit,daca anii lucrati in aceasta situatie se pot adauga la vechime in Romania,o data cu revenirea acasa.Multumesc!
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 19:34, 22 August 2008
E adevarat, daca vorbim de munca legala. Trebuie insa ca tara respectiva sa nu fi impus restrictii o anumita perioada, cum e cazul Frantei.
Prin Legea nr. 19/2000 privind sistemul public de pensii şi alte drepturi de asigurări sociale, s-a recunoscut tuturor persoanelor care au contribuit la sistem dreptul de a beneficia de prestaţiile acordate în sistemul public, indiferent de cetăţenia acestora. Potrivit prevederilor aceluiaşi act normativ, constituie stagiu de cotizare perioadele în care persoanele au plătit contribuţii de asigurări sociale în sistemul public din România, precum şi în alte ţări, în condiţiile stabilite prin acordurile sau convenţiile internaţionale la care România este parte.

incepand cu data aderarii Romaniei la Uniunea Europeana, legislatia comunitara in domeniu a devenit direct aplicabila in Romania, in relatiile acesteia cu celelalte state membre ale Uniunii Europene, astfel incat la stabilirea drepturilor de pensie se are in vedere totalizarea perioadelor de asigurare pentru stabilirea si acordarea drepturilor, ceea ce presupune ca institutia competenta, la calcularea drepturilor ce ii revin unui lucrator migrant (persoana ce si-a desfasurat activitatea in mai multe state ale Uniunii Europene), ia in considerare atat perioadele de asigurare realizate in propriul stat, cat si perioadele de asigurare sau echivalente acestora realizate in celelalte state membre. Drepturile de pensie se acorda de catre fiecare institutie competenta sub a carei legislatie persoana a realizat perioade de asigurare, proportional cu numarul anilor realizati conform acestei legislatii.
Nu am inteles prea bine ce ati spus ultima oara.Eu spre exemplu,in Romania am contract cu "Casa de Pensii Nationala" unde cotizez trimestrial o anumita suma,pentru a-mi "merge" vechimea.De la anul sper sa pot lucra legal si in Spania,unde ma aflu.Sa inteleg ca voi primi pensie separat din partea statului roman si o alta pensie din partea statului spaniol,la reintoarcerea in tara?Sau voi primi o singura pensie din partea statului roman,care face parte din Comunitatea Europeana?
Exact, drepturile de pensie se acorda de catre fiecare institutie competenta sub a carei legislatie persoana a realizat perioade de asigurare, proportional cu numarul anilor realizati conform acestei legislatii.

Alte discuții în legătură

Pensie panda12 panda12 este posibil ca anii munciti in Romania sa fie transferati in strainatate pentru a putea iesi la pensie intr-o tara straina? (vezi toată discuția)
Contributii platite in alte tari; pensie comunitara lore79 lore79 buna seara.in urma cu 2 ani am lucrat in italia cu carte de munca{un an}ceea ce inseamna ca am contribuit la fondul de pensii de acolo.Intrebarea mea este,unde ... (vezi toată discuția)
Pensionare vasflo2010 vasflo2010 in cazul pensionarii inRomania,vechimea acumulata in Spania se recunoaste integral?Baza de cotizatie in Spania se ia in consideratie 100%in Romania? (vezi toată discuția)