avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 931 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Salarii Concediu de odihna
Discuție deschisă în Fiscalitate - Salarii

Concediu de odihna

Noi dam angajatilor 21 de zile de concediu pe an. Daca intr-o luna isi ia tot concediul, adica decembrie, tot 21 de zile va avea? Adica i se socotesc zilele de concediu si pentru luna in care a stat in concediu?

Daca e in concediu medical 2 luni, atunci va avea mai putine de zile de concediu? Adica cu 3,5 zile mai putin?

Va multumesc
Cel mai recent răspuns: Dinush , utilizator 10:42, 26 Noiembrie 2010
Indiferent daca angajatul isi ia tot concediul odata, fie fractionat pe parcursul anului, are dreptul prin lege la 21 de zile de concediu de odihna platite, indiferent de perioada/luna in care efectueaza concediul.
Ati putea sa-mi dati si o lege unde scrie? Ca seful ma contrazice si imi cere baza legala
Codul muncii prevede:

Art. 139. - (1) Dreptul la concediu de odihna anual platit este garantat tuturor salariatilor.
(2) Dreptul la concediu de odihna anual nu poate forma obiectul vreunei cesiuni, renuntari sau limitari.
Art. 140. - (1) Durata minima a concediului de odihna anual este de 21 de zile lucratoare.
(2) Durata efectiva a concediului de odihna anual se stabileste prin contractul colectiv de munca aplicabil, este prevazuta in contractul individual de munca si se acorda proportional cu activitatea prestata intr-un an calendaristic
(3) Sarbatorile legale in care nu se lucreaza, precum si zilele libere platite stabilite prin contractul colectiv de munca aplicabil nu sunt incluse in durata concediului de odihna anual.
(4) Abrogat.*
__________
*Alineatul (4) a fost modificat prin art. I pct. 53 din O.U.G. nr. 65/2005.

Art. 141. - (1) Concediul de odihna se efectueaza in fiecare an.
(2) Prin exceptie de la prevederile alin. (1), efectuarea concediului in anul urmator este permisa numai in cazurile expres prevazute de lege sau in cazurile prevazute in contractul colectiv de munca aplicabil.
(3) Angajatorul este obligat sa acorde concediu, pana la sfarsitul anului urmator, tuturor salariatilor care intr-un an calendaristic nu au efectuat integral concediul de odihna la care aveau dreptul.
(4) Compensarea in bani a concediului de odihna neefectuat este permisa numai in cazul incetarii contractului individual de munca.
Art. 142. - Salariatii care lucreaza in conditii grele, periculoase sau vatamatoare, nevazatorii, alte persoane cu handicap si tinerii in varsta de pana la 18 ani beneficiaza de un concediu de odihna suplimentar de cel putin 3 zile lucratoare.
Art. 143. - (1) Efectuarea concediului de odihna se realizeaza in baza unei programari colective sau individuale stabilite de angajator cu consultarea sindicatului sau, dupa caz, a reprezentantilor salariatilor, pentru programarile colective, ori cu consultarea salariatului, pentru programarile individuale. Programarea se face pana la sfarsitul anului calendaristic pentru anul urmator.
(2) Prin programarile colective se pot stabili perioade de concediu care nu pot fi mai mici de 3 luni pe categorii de personal sau locuri de munca.
(3) Prin programare individuala se poate stabili data efectuarii concediului sau, dupa caz, perioada in care salariatul are dreptul de a efectua concediul, perioada care nu poate fi mai mare de 3 luni.
(4) In cadrul perioadelor de concediu stabilite conform alin. (2) si (3) salariatul poate solicita efectuarea concediului cu cel putin 60 de zile anterioare efectuarii acestuia.
(5) . In cazul in care programarea concediilor se face fractionat, angajatorul este obligat sa stabileasca programarea astfel incat fiecare salariat sa efectueze intr-un an calendaristic cel putin 15 zile lucratoare de concediu neintrerupt.
Art. 144. - Salariatul este obligat sa efectueze in natura concediul de odihna in perioada in care a fost programat, cu exceptia situatiilor expres prevazute de lege sau atunci cand, din motive obiective, concediul nu poate fi efectuat.
Art. 145. - (1) Pentru perioada concediului de odihna salariatul beneficiaza de o indemnizatie de concediu, care nu poate fi mai mica decat salariul de baza, indemnizatiile si sporurile cu caracter permanent cuvenite pentru perioada respectiva, prevazute in contractul individual de munca.*
(2) Indemnizatia de concediu de odihna reprezinta media zilnica a drepturilor salariale prevazute la alin. (1) din ultimele 3 luni anterioare celei in care este efectuat concediul, multiplicata cu numarul de zile de concediu.*
(3) Indemnizatia de concediu de odihna se plateste de catre angajator cu cel putin 5 zile lucratoare inainte de plecarea in concediu.
__________
*Alineatele (1) si (2) au fost modificate prin art. I pct. 54 din O.U.G. nr. 65/2005.

Art. 146. - (1) Concediul de odihna poate fi intrerupt, la cererea salariatului, pentru motive obiective.
(2) Angajatorul poate rechema salariatul din concediul de odihna in caz de forta majora sau pentru interese urgente care impun prezenta salariatului la locul de munca. In acest caz angajatorul are obligatia de a suporta toate cheltuielile salariatului si ale familiei sale, necesare in vederea revenirii la locul de munca, precum si eventualele prejudicii suferite de acesta ca urmare a intreruperii concediului de odihna.
Art. 147. - (1) In cazul unor evenimente familiale deosebite, salariatii au dreptul la zile libere platite, care nu se includ in durata concediului de odihna.
(2) Evenimentele familiale deosebite si numarul zilelor libere platite sunt stabilite prin lege, prin contractul colectiv de munca aplicabil sau prin regulamentul intern.
Art. 148. - (1) Pentru rezolvarea unor situatii personale salariatii au dreptul la concedii fara plata.
(2) Durata concediului fara plata se stabileste prin contractul colectiv de munca aplicabil sau prin regulamentul intern.


Din pacate Codul muncii prezinta destul de multe lacune si lasa loc de interpretari, cel putin in privinta CO.
Astfel, daca ar fi sa interpretam ad literam, conf. art.140 alin. 2, durata efectiva a concediului de odihna anual .....se acorda proportional cu activitatea prestata intr-un an calendaristic.
Deci: ai lucrat 3 luni din an, poti sa iti iei 5 zile de CO(1,75*3= 5,25).
Buunn.
Art. 143, alin 5 prevede: In cazul in care programarea concediilor se face fractionat, angajatorul este obligat sa stabileasca programarea astfel incat fiecare salariat sa efectueze intr-un an calendaristic cel putin 15 zile lucratoare de concediu neintrerupt.
Deci, coroborand cele 2 articole, sa inteleg ca niciun angajat nu isi poate lua cele 15 zile de CO neintrerupt mai devreme de luna septembrie a anului in curs?#-o
:stunned:

In practica, se procedeaza astfel: pt. angajatii nou incadrati in munca, care nu au CIM de la inceputul anului numarul de zile de CO se calculeaza proportional cu nr. de luni lucrate (nr. luni lucrate* 1,75 = nr. zile de concediu de efectuat)
In cazul celorlalti angajati cele 21 de zile se pot lua oricand in cursul anului respectiv, in baza programarii.
Pt. perioadele in care angajatul au fost in concediu de boala (timp in care CIM este suspendat pt. incapacitate temporara de munca), angajatul nu are dreptul la CO.:D
Ultima modificare: Miercuri, 24 Noiembrie 2010
Jurist TM, utilizator
La noi in firma fiecare isi ia concediu cand doreste. De ex maine daca nu vreau sa vin la lucru imi iau o zi de concediu. frac o cerere in acest sens si imi este aprobata.
Si asa se poate intampla in orice zi a anului.
Prin urmare nu pot sa-mi iau 15 zile de CO neintrerupt.

Este legal asa ceva?

Si este necesar sa avem un registru cu programari ale concediului de odihna?
Mentionez ca noi nu avem si pt faptul ca nu stim exact cand avem nevoie de cate o zi libera.
Prevederea cu cele 15 zile de CO consecutive de cele mai multe ori nu se respecta; in caz de control ITM firmele care nu respecta ac. dispozitie sunt pasibile de amenda; bineinteles ca se poate justifica acordarea concediului pe o perioada mai scurta, in functie de specificul activitatii, etc.
In ceea ce priveste programarea concediilor, da, trebuie sa aveti o astfel de programare; insa aceasta programare are caracter orientativ, organizatoric.

Alte discuții în legătură

Concediu de odihna taky_mika taky_mika buna dimineata.am si eu o intrebare ,poate sa-mi raspunda cineva?sunt angajata cu contract de muncadin 21 mai 2009 deci am 2 luni vechime dupa 3 luni am ... (vezi toată discuția)
Concediul edwe69 edwe69 de 1 an lucrez la un service,am o vechime de 12 ani in campul muncii iar acum a venit perioada concediilor. patronul spune ca ne da 7 zile lucratoare este ... (vezi toată discuția)
Concediu de odihna crisstia crisstia Buna ziua, As dori si eu o lamurire in ceea ce priveste acordarea concediului de odihna.Firma la care lucrez ne acorda doar 10 zile lucratoare de concediu ... (vezi toată discuția)