avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 873 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... mostenire
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

mostenire

buna seara!

am o situatie in familie pe care as dori sa o expun aici in speranta ca primesc niste lamiriri. concret, un unchi a decedat, s-a facut succesiunea, iar bunicii mele i-au revenit niste bani, pe care ea i i-a dat unei matusi, care i-a pus la o banca, pe numele ei (al matusii). acum celelalte rude (printre care un nepot, avocat) sustin ca acei bani se vor imparti la toti, dupa ce va deceda bunica. mi se pare ciudat, din moment ce bunica a dat banii matusei, iar cand ea va trece in nefiinta nu va figura nicaieri ca fiind posesoarea sumei respective. exista vreo lege de care nu stiu si care prevede ca banii pe care bunica i-a mostenit de la fiul ei si pe care i-a dat fiicei sale, trebuie luati inapoi de la fiica si impartiti la mostenitorii bunicii? sau vreo situatie speciala care poate fi invocata? se poate spune ca bunica in varsta de 96 de ani nu avea ''toata tigla pe casa'' si prin urmare nu a luat o decizie constienta de ceea ce face? intreb si eu, ca matusa e un pic tulburata, ca ea are grija de bunica iar ceilalti vin doar la luat.

multumesc!
Cel mai recent răspuns: Misbahavin , utilizator 19:44, 8 Decembrie 2010
Am uitat sa precizez ca matusa mea a fost la 2 notari sa ceara pareri despre situatia asta si a primit 2 raspunsuri, unul ca nu e posibil sa i se ia banii, altul ca se poate. Inca mai astept raspunsuri de la dvs.

multumesc!
Teoria zice ca banii respectivi se pot recupera de catre mostenitorii rezervatari ( descendentii bunicii). Practica insa ne omoara:)

Adica, legea spune ca putem dispune in timpul vietii de bunurile noastre cum dorim, dar nu putem dona sau lasa testament decat o anumita cota ( numita cotitate disponibila) iar restul ( numit rezerva) se cuvine de drept anumitor mostenitori ( numiti rezervatari). Acestia pot ataca orice donatie sau testament care le incalca rezerva.

Banii respectivi apar in certificatul de mostenitor emis dupa dezbaterea succesiunii unchiului - deci apar undeva, e usor de stabilit asta. Mai greu e de stabilit faptul ca au fost dati matusii si cu ce titlu. Poate reprezentau rambursarea unui imprumut etc.

De mentionat ca totul se rezolva doar in instanta daca sunt neintelegeri intre mostenitori.

In rest, daca bunica are si alte bunuri ( mobile, imobile) si valoarea lor este egala sau depaseste rezerva, nu va ataca nimeni nici un act si nici banii matusii nu i va lua altcineva.
Succes!
multumesc foarte mult pentru raspuns!

nu stiam de aceasta rezerva. exista un procentaj stabilit pentru rezerva? si trebuie ca toti mostenitorii rezervatari sa fie de acord sa deschida actiune in instanta sau e de ajuns unul?
Da, exista un procentaj in functie de cati copii are de cujus ( adica bunica).
E de ajuns unul sa intenteze actiune.
aceasta rezerva nu cumva se ia in considerare in momentul in care decedeaza bunica? nu cumva in timpul vietii bunica poate face ce vrea cu banii dansei? pana la urma am gugalit si am gasit ca se numeste rezerva succesorala. din punctul meu de vedere asta inseamna ca se aplica la succesiunea dupa bunica, iar daca bunica nu mai are banii cand decedeaza, atunci rezerva nu are cum sa se aplice.

corectati-ma daca gresesc, poate n-am gugalit cum trebuie (ca nu sunt specialist in domeniu). multumesc!

Alte discuții în legătură

Ce bunuri intra in succesiune hidalgo hidalgo Buna seara, As dori sa stiu daca bunurile donate de catre de cujus in timpul vietii prin varsare pe registru agricol la un beneficiar care face parte din ... (vezi toată discuția)
Succesiunea intre doi frati . alexy4 alexy4 Buna ziua, am si eu o intrebare : cum se poate dovedi ca in timpul vietii bunica mea a vandut mai mult imobile iar toti banii au mers la fratele tatalui meu ... (vezi toată discuția)
Mostenire: parintele poate face testament in favoarea altei persoane decat copilul sau poate vinde ceea ce are? cristel52 cristel52 Un parinte are dreptul de a-si dezmostenii copiii, lasand un testament unei alte persoane, fie ea nepot sau stranepot ? Cat traiste parintel are dreptul sa ... (vezi toată discuția)