avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 448 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice PFA, II, AF - Persoana fizica ... Scenariu intreprindere individuala
Discuție deschisă în PFA, II, AF - Persoana fizica autorizată, Întreprindere individuală, Asociaţie familială

Scenariu intreprindere individuala

Buna ziua.

Imi puteti, va rog spune, daca urmatorul scenariu este plauzibil si legal dpdv contabil:
- urmeaza sa desfasor o activitate de tipul "freelancing" pentru o firma din Spania
- pentru aceasta urmeaza sa imi deschid o intreprindere individuala (II)
- ma angajez la propria-mi II cu norma minima (1-2 h/zi) => platesc CAS si sanatate la norma respectiva
- primesc o anumita suma de bani (pe luna) din activitatea desfasurata
- imi decontez deplasarile ocazionate de munca prestata la client (in Spania) si imi acord o anumita diurna (sa zicem X euro lunar)
- din suma incasata scad cei X euro (si eventual si alte cheltuieli) iar pe suma ramasa platesc 16% impozit (pe profit)

E corect si/sau legal scenariul acesta?

Va multumesc anticipat!
Cel mai recent răspuns: Popu , utilizator 01:35, 29 Decembrie 2010
Mult mai simplu si la fel de corect dar cu mult mai putine batai de cap ar fi sa lucrezi la norma de venit daca speri sa ai venituri mari, in felul asta platesti sanatatea, impozitul la norma de venit.
Nu trebuie sa te angajezi nicaieri, e destul sa platesti la pensii 31.3% din cat vrei tu, care in 2011 tot ce se poate sa fie 31.3% dintr-un minim 650-700 ron / luna.
De ce II, vrei sa ai angajati in viitor? Fa un PFA, parerea mea. Pe ce cod caen vrei sa faci II-ul?
@antispam:
Nu poti fi salariat la propria-ti Intreprindere Individuala.
De acord, dar am o singura intrebare: la sfarsit, cand se trage linia, nu trebuie facuta o regularizare? Adica, eu platesc 16% din norma de venit (1400 de lei) si obtin profituri de 10000 de lei. Nu se regularizeaza la sfarsitul anului fiscal si va trebui sa platesc 16% din 10000 de lei?

Va multumesc anticipat!
Norma de venit nu ti-o stabilesti singur. In functie de codul CAEN ales ANAF iti spune daca poti desfasori activitatea la norma de venit. Probabil ca freelancer o sa alegi codul caen 6201, norma de venit pentru codul 6201 (servicii informatice, soft la comanda clientului) ar fi intre 10.000 RON - 30.500 RON (atata cred ca e maxim pe tara si e in Cluj-Napoca). Deci statul iti impune norma de venit in functie de localitatea in care locuiesti, daca profitul este peste norma de venit, poti sa spui ca norma de venit este o alegere buna, daca nu insa alegerea este neinspirata ... Intereseaza-te cat e norma de venit pentru orasul tau, daca norma este 15.000 RON si tu crezi ca o sa ai un profit de 10.000 RON / an doar atunci mai rentabil ar fi sa ai contabilitate in partida simpla. In general castiguri mici, mai rentabil sa fi la contabilitate in partida simpla, castiguri mari, stai la norma de venit ...
Regularizarea se face doar daca esti la contabilitate in partida simpla, la norma de venit nu exista asa ceva.
O mare problema poate fi cu norma de venit cand nu incasezi cat sperai sa incasezi, de fapt cand incasezi mai putin decat norma de venit! Incasezi 4.000 RON pe an si tu esti la norma platesti impozit 16% din norma, sanatate 5.5% din norma.
Va multumesc mult pentru raspunsul amplu. Cei 1400 de lei de care spuneam reprezinta 16% din norma de venit pentru Timisoara pentru Servicii informatice (ceva de genul: 8200 de lei pe an). E important ca m-ati lamurit cu referire la faptul ca nu se face regularizare daca e vorba de norma de venit.

Inca o data, multumiri. :)

Alte discuții în legătură

Pfa, coduri caen aferente normei de venit 104 servicii informatice, timisoara danid danid Doresc sa infiintez un PFA, iar impozitul sa fie pe norma de venit. Care sunt codurile CAEN acceptate in judetul Timis pentru Servicii Informatice? Am vorbit ... (vezi toată discuția)
Cod caen pentru intermediere vanzari online costi4 costi4 Buna ziua, ma intereseaza ce cod CAEN trebuie pentru a intermedia vanzari pe internet. Este posibil ca o PFA sa aiba 2 coduri CAEN diferite. Pentru ... (vezi toată discuția)
Cod caen rev2 pentru firma it specializata pe webdesign dvdalexandru dvdalexandru Buna ziua, Incerc sa infiintez un srl care sa aiba drept obiect de activitate creare + administrare + consultanta pentru website-uri. Suplimentar as dori sa ... (vezi toată discuția)