avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 609 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... divort comun acord
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

divort comun acord

Buna ziua, as dori o consultare pentru o prietena de familie la subiectul divort de comun acord. Sau casatorit in 2005, si casatoria a decurs normal pana in anul 2009, fapt ce nu a rezultat pana in prezent copii. Din acel an au intervenit probleme de familie, insa in acest timp sotia a tot dat sanse sotului intru cat casnicia sa decurga in mod normal si civilizat. In anul 2008 ambii soti au cumparat o masina prin rate la valoarea de 20.000 £, in acel an masina fiind pe numele sotului din timpul casniciei, ca atare si sotia a contribuit la plata ratelor. In prezent sotia are angajate credite bancare pe numele dansei, insa banii au fost folositi de sot, la care ea plateste si in prezent. De mentionat este faptul ca si sotia sia cumparat bunuri in timpul casniciei (dekstop media, aspirator si altele). Valoarea ratelor lunare care le plateste sotia sunt in cuantum de 400 £. Intrebari: 1. in cazul divortului de comun acord, sotia isi poate pastra numele sotului si care este procedura? 2. in cazul in care sotul nu doreste ca sotia sai pastreze numele sotului, ea are dreptul la pretentii materiale la bunurile dobandite in timpul casatoriei, si cum se impart? 3. este obligatorie prezentarea la proces a ambilor soti la primul termen? 4. in cazul in care sotia nu se poate prezenta la proces poate sa imputerniceasca in lipsa avocatului un membru al familiei, si care este procedura? 5. cat dureaza procedura de divort prin comun acord? rog raspuns. Multumesc.
Ultima modificare: Luni, 6 Decembrie 2010
tiberiu sebastian, utilizator
Cel mai recent răspuns: Radu Gabrian , Mediator 00:51, 8 Decembrie 2010
Acesti soti se afla in Romania ?
Sunt cetateni romani ?
Casatoria lor a fost oficiata in Romania ?
sotia isi poate pastra numele din casatorie numai cu acordul sotului. instanta poate incuviinta pastrarea numelui pt motive temeinice,unul ar fi ca dansa sa fie persoana publica si cunoscuta cu acest nume
dreptul la bunuri il are oricum, ele se impart de comun acord sau in instanta. sotia poate solicita o cota mai mare din bunuri, mai ales daca dansa plateste rate pt acele bunuri. daca sotul ia masina, va trebui s-o despagubeaca pe sotie cu o parte din ratele platite.
prezenta sotilor e obligatorie, sotia poate imputernici un membru de familie sau un avocat daca are motive temeinice pt care nu se prezinta.. are resedinta in alta tara, etc
ar putea divorta la primul termen daca e un divort prin acord
Gabi multumesc pentru raspuns, este un adevar mare la munca comuna depusa de ambii soti. Cu privire la intrebari, raspund foarte concret:1. Ei se afla in itlalia din 2003, sotul lucrand cu forme legale din anul 2005, sotia lucrand cu forme legale din anul 2007, ambii pana in prezent lucreaza cu forme legale. 2. Sunt cetateni romani. 3.Casatoria a fost oficiata in Romania. rog raspuns. Multumesc.:sorry:
Ambii soti sunt de acord sa divorteze ?

Daca raspunsul este afirmativ,pot impreuna sa solicite divortul printr-o actiune comuna,semnata de amandoi conform prevederilor art. l pct.39 din Legea nr.202/2010,urmand ca instanta dupa ce verifica acordul partilor sa se pronunte pe divort.,printr-o hotarare
Daca sotul este de acord- si aceasta se stipuleaza si in actiune- ca sotia sa ii pastreze numele,aceasta il poate pastra .


Care este problema cu bunurile despre care ati facut vorbire ?
Se doreste partajarea lor si se inteleg asupra modului de impartire ?
Gabi inca o data multumesc pentru raspuns, am sa raspund la cele trei intrebari: 1. Da ambii soti sunt de acord sa divorteze de comun acord. 2.Sotia a facut si-a angajat credite bancare pe numele ei din timpul casatoriei, insa banii ia cheltuit sotul fara sa dea vreo explicatie, ea continua sa plateasca si in prezent rate lunare in cuantum de 400 £, fara ca el sa contribuie. Sotul a facut credit bancar pe numele lui din timpul casatoriei pentru asi cumpara masina auto, fapt ca sia cumparat masina, dar sotia a contribuit la plata ratelor pentru masina. Din paretea sotiei nu doreste sa faca partajarea bunurilor, insa doreste sa-si pastreze numele sotului, dar el nu doreste acest lucru. In urma acestui raspuns primit din partea sotului, sotia are pretentii materialela bunurile dobandite de amandoi in timpul casatoriei, revenindui fiecaruia 50% din valoarea totala a bunurilor. Care este procedura impartirii bunurilor, si cum poate sa-si pastreze numele sotului?

Alte discuții în legătură

Partajul la 2 luni de casnicie aura_larisa aura_larisa Am nevoie de cateva raspunsuri profesioniste... Am un prieten care nu are nici macar 2 luni de casnicie si a constatat impreuna cu sotia ca nu se potrivesc si ... (vezi toată discuția)
Soțul a plecat de acasă, dar amână divorțul. cine trebuie sa deschidă acțiunea, el sau eu? lady1709 lady1709 Sotul meu a plecat de acasa din data de 2 octombrie cu mentiunea ca \"vrea sa fie singur\" si nu-si mai doreste nici un fel de relatie deocamdata. Vrea sa fie ... (vezi toată discuția)
Partaj, divort eva_andreea eva_andreea Buna ziua, Am si eu o mare rugamite la d-vostra si anume: -dupa 14 ani de casnicie sunt in proces de divort cu sotul meu(divortul s-a \"pornit\" amiabil la ... (vezi toată discuția)