avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 583 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Obtinere permis de conducere in afara Romaniei
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Obtinere permis de conducere in afara Romaniei

Am un prieten care a comis o mica infractiune acum 8 luni. Mai precis a fost depistat in trafic sub influenta bauturilor alcoolice. Permisul i-a fost retinut (cu siguranta va fi anulat) deoarece avea o alcolemie de peste 1 la mie in aerul expirat. Din primavara, cand s-a produs incidentul, nu a mai primit nici un rezultat de la politie sau de la IML. Vesnica poveste a tergiversarii cazurilor.
Intre timp s-a hotarat sa plece in alta tara (in Belgia sau UK) lucru pe care il va face la inceputul anului viitor. Dupa ce se stabileste acolo, poate sa faca scoala de soferi si sa sustina examenul pentru obtinerea permisului de conducere daca in Romania i-a fost luat permisul? Mentionez din nou faptul ca inca nu s-a ajuns la o decizie judecatoreasca definitiva. Dar daca ar mai dura ceva pana o sa inceapa scoala de soferi in afara tarii si intre timp decizia judecatoreasca se va pronunta?
Cunoasteti in vreun fel care sunt procedurile de obtinere a permisului de conducere in strainatate (nu neaparat in Belgia sau UK), trebuiesc aduse acte doveditoare din Romania (gen cazier)?
Ultima modificare: Miercuri, 8 Decembrie 2010
Croco87, utilizator
Cel mai recent răspuns: Radu Gabrian , Mediator 00:09, 11 Decembrie 2010
Care a fost alcoolemia constatata(pentru a cunoaste daca a savarsit o contraventie sau o infractiune) ?
Alcoolemia in aerul expirat a fost de undeva in jurul valorii de 1.1 la mie. Cu siguranta valoarea in sange va fi de aproximativ 2. Deci clar dosar penal, permis anulat, inchisoare (probabil cu suspendare). Problema lui in acest caz o reprezinta birocratia (daca o pot numi asa) din sistem. Din primavara si pana acum nu a primit nici macar un raspuns cu privire la data cand vor incepe cu adevarat cercetarile (nu stiu cum sa ma exprim in termeni specifici). Tot ce i-au spus cei de la politie (in luna octombrie 2010 cand au fost la ei), e ca ei inca mai au cazuri din 2008. Deci ar mai putea dura inca doi ani buni pana la pronuntarea deciziei, perioada la care se adauga intervalul de un an de la pronuntarea deciziei pana la dreptul de a sustine examenul pentru obtinerea unui nou permis de conducere.
De aici si dorinta acestuia de a face o scoala de soferi in alta tara; tara in care va putea face acest lucru cu antecedentele dumnealui.
Si rog pe cei care sunt aici doar sa critice pe cei care au baut la volan ...sa se abtina. Deoarece atunci cand el s-a urcat la volan a facut-o pentru a salva viata cuiva. Dar se pare ca legea e prea oarba pentru a tine cont de acest lucru.
Va multumesc si astept cu nerabdare raspunsurile dumneavoastra.
Ultima modificare: Joi, 9 Decembrie 2010
Croco87, utilizator
Ceea ce ati afirmat ,trebuie dovedit la cercetari si in instanta.
Dar ,fara probe...
Nu stiu ce mai trebuie dovedot in instanta. Omul, legal (dar nu si moral) e vinovat pana peste urechi. Tot ce vrea omul sa stie e daca mai poate sa obtina un alt permis de conducere in alta tara cu antecedentele pe care le are in Romania (sau mai precis pe care le va avea). Dar din cate vad nimeni nu imi poate raspunde la aceasta intrebare.:(
Pana cand se introduce permisul european de sofat prin care descalificarile vor deveni aplicabile al nivelul UE, o persoana poate sa obtina un permis intr-o tara cu care nu exista acord reciproc de descalificare.

Romania nu are un asemenea acord cu Marea Britanie si daca persoana este rezidenta acolo un timp, poate da examenul pentru obtinerea permisului. Pentru detalii vedeti [ link extern ]

Alte discuții în legătură

Am condus sub influenta alcoolului D3m3nTuL D3m3nTuL Am baut intr-o seara cu prietenii si m-am urcat la volanul masinii...dupa o curba ma oprit politia si mi-a iesit la fiola 0,53 alcool m-au dus la probe de ... (vezi toată discuția)
Permis descalificat Rotariu54 Rotariu54 Buna seara ! Am si eu o nelămurire privind redobândirea permisului meu auto acum câteva luni am fost depistat de poliția din uk sub ... (vezi toată discuția)
Dosar penal pentru alcool pinuxdd pinuxdd Buna ziua, in data de 26 august 2018 am fost prins sub infulenta bauturilor alcoolice la volanul unui autoturism. Am intors masina si am mers aproximativ 100m, ... (vezi toată discuția)