avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 798 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... 30% din somaj
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

30% din somaj

Buna ziua, am o intrebare si anume as vrea sa stiu daca sunt in somaj si imi gasesc loc de munca, mai am dreptul la 30% din somaj pe perioada in care as fi avut somaj daca nu mi-as fi gasit loc de munca? Va multumesc anticipat
Cel mai recent răspuns: SnowFlake , utilizator 13:23, 13 Ianuarie 2011
1. Din Legea 76/2002:

Art. 72. - (1) Persoanele prevăzute la art. 17 alin. (1) şi alin. (2) lit. c) cărora li s-a stabilit dreptul la indemnizaţia de şomaj potrivit legii şi care se angajează pentru program normal de lucru, conform prevederilor legale în vigoare, şi, ca urmare a angajării, le încetează plata indemnizaţiei de şomaj beneficiază, din momentul angajării până la sfârşitul perioadei pentru care erau îndreptăţite să primească indemnizaţia de şomaj, de o sumă lunară, acordată din bugetul asigurărilor pentru şomaj, reprezentând 30% din cuantumul indemnizaţiei de şomaj, stabilită şi, după caz, reactualizată conform legii.
(2) Nu beneficiază de prevederile alin. (1) persoanele care se încadrează la angajatori cu care au fost în raporturi de muncă sau de serviciu în ultimii 2 ani, precum şi persoanele pentru care plata indemnizaţiei de şomaj a fost suspendată potrivit art. 45 alin. (1) lit. c), iar ulterior, ca urmare a schimbării duratei contractului individual de muncă, plata indemnizaţiei de şomaj încetează potrivit art. 44 lit. a).

Art. 73. - (1) Persoanele prevăzute la art. 72 beneficiază de această sumă şi în situaţia în care, în perioada pentru care au dreptul la indemnizaţia de şomaj, le încetează raportul de muncă sau de serviciu la primul angajator şi se încadrează la un alt angajator.
(2) Suma plătită din bugetul asigurărilor pentru şomaj, în cuantumul stabilit la art. 72, se acordă pentru situaţia prevăzută la alin. (1) până la sfârşitul perioadei pentru care persoana era îndreptăţită să primească indemnizaţia de şomaj.

2. Asadar trebuie sa va inceteze somajul adica sa incheiati un CIM pe perioada nedeterminata, cu program de 8 ore pe zi, si atunci veti beneficia de cei 30%.
Multumesc mult pentru raspuns. Dar daca ma angajez pe un proiect european cu program de 2 ore pe zi, 5 zile pe saptamana pe perioada determinata de 2 ani, pierd si indemnizatia de somaj si nu am dreptul nici la cei 30%? :-/
1. Ati citit mai sus din Legea 76/2002 ca trebuie sa va angajati pentru program normal de lucru = 8 ore pe zi.
2. Daca nu este asa, atunci inceteaza indemnizatia de somaj si nu primiti cei 30%.
Buna ziua,
As mai avea o intrebare referitoare la indemnizatia de somaj, la care doamnele de la ajofm nu mi-au putut raspunde adica dumnealor "nu stiu sigur..." Am depus actele de somaj in data de 15 decembrie 2010, iar luna aceasta am fost sa ridic carnetul si sa se aplice prima stampila. Nelamurirea mea este cand voi primi prima indemnizatie?In Ianuarie sau in februarie? Si la ce perioada se refera aceasta? Se calculeaza din 15 in 15 luna urmatoare sau se calculeaza pe luna calendaristica, adica din 15 in 31 decembrie? Va multumesc!
1. Va uitati pe carnetul de somer si vedeti acolo inscrise data acordarii indemnizatiei de somaj si data incetarii ei.
2. Indemnizatia de somaj se plateste in fiecare luna pentru luna anterioara.
3. Daca este vorba de fractiune de luna indemnizatia de somaj se calculeaza proportional cu zilele calendaristice in care ati fost in somaj in luna respectiva.
4. Chiar daca veti primi indemnizatia de somaj mai tarziu o veti primi si din urma, de la data acordarii ei.

Alte discuții în legătură

Angajare din somaj bn78nic bn78nic Sunt in somaj ce beneficii am daca ma angajez? (vezi toată discuția)
Avantaje angajare din somaj olgutza_83 olgutza_83 Daca ma angajez in timpul in care beneficiez de indemnizatie de somaj am inteles ca iau un procent de 30% din indemnizatie pe perioada cat am somaj. Acest ... (vezi toată discuția)
30% din somaj Dadu78 Dadu78 Buna ziua, as dori sa stiu si eu daca eu am intrat in somaj in data de 15 ian 2010 pentru 9 luni. Din 25 feb m-am angajat la o firma si beneficiez de 30% din ... (vezi toată discuția)