avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 756 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Incestul
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Incestul

Buna seara tuturor! Sunt oarecum revoltata in privinta infractiunii de incest din art 203 C.pen si de cum a ales legiuitorul sa incrimineze aceasta fapta "raportul sexual intre rude in linie dreapta sau intre frati si surori".
De ce sa se incrimineze numai "raportul sexual"? Odata incriminat numai raportul sexual automat vorbim de incest numai in cazul persoanelor de sex opus si numai de imbinarea efectiva a organelor sexuale masculine cu cele feminine.
Obiectul juridic special consta in relatiile sociale privitoare la viata sexuala care trebuie sa se desfasoare in conditii care sa nu afecteze calitatile biologice si morale ale existentei umane. Ratiunea textului incriminator este aceea de a proteja si ocroti starea de sanatate biologica si morala a cetatenilor, impotriva raporturilor sexuale primejdioase pt specia umana.
Asadar nu se apara numai procreerea in cadrul familiei ci si valorile morale din cadrul familiei si al societatii. Astfel daca vorbim de apararea valorilor morale a membrilor familiei si dezvoltarea normala a acestora, de ce nu se incrimineaza actul sexual de orice natura? Cum comentati faptul ca legiuitor pedepseste de exemplu numai fapta in care tatal intretine un raport sexual cu fiica sa, dar daca se consuma un act sexual de orice natura acesta nu mai este pedepsit. Cumva in acest caz nu mai vorbim de nicio atingere adusa bazelor morale ale relatiilor de familie, un membru al familiei se poate dezvolta normal intretinand orice act sexual? mi-e greu sa cred acest lucru.
Acum, daca prin absurd se protejeaza numai aceasta procreere periculoasa care poate rezulta numai dintr-un raport sexual, de ce pedepsim incestul intre rudele care sunt sterile? Exista o foarte mare neconcordanta in acest articol si personal cred ca legea incrimineaza prea putin si este incompleta. As propune o reformulare a textului de lege, care ar incrimina "actele sexuale de orice natura cu rude de sex diferit si de acelasi sex" deoarece buna dezvoltare a familiei trebuie ocrotita si in acest fel nu doar prin interzicerea raporturilor sexuale.
Astept si opiniile dumneavoasta pt o frumoasa dezbatere pe aceasta tema. Multumesc!

legea prin raport sexual intelege orice fel de raport sexual, in orice modalitate.
olimpia_ilie a scris:

Acum, daca prin absurd se protejeaza numai aceasta procreere periculoasa care poate rezulta numai dintr-un raport sexual, de ce pedepsim incestul intre rudele care sunt sterile?

Parerea mea este ca intentia legiuitorului de a pedepsi relatiile sexuale intre rude, chiar daca ele ar fi sterile, releva evidentierea ocrotirii si a valorilor morale, deoarece daca ar fi admis unele exceptii ar fi fost in detrimentu bunului mers al societatii.Astfel se apara atat degenerarea speciei umane, prin aceea ca exista sansa procreerii prin acest tip de raporturi sexuale, dar totodata si morala si ordinea sociala.Sunt incriminate raporturile sexuale intre persoane de sex opus si care sunt rude intre ele in linie directa ori sunt frati sau surori.Totusi, cred ca este una dintre dintre infractiunile cam greu de dovedit, de probat.Ideea este sa se stie, sa se cunoasca de catre membri societatii ca este un lucru interzis, si aici intervine ai rolul preventiv al oricarei incriminari .
Sigur ca textul de lege ar trebui modificat, ca si multe alte texte de lege, in special datorita schimbarilor survenite in relatiile de orice fel in societate , implicit si a unor modificari comportamentale de tip sexual.Insa nu doar ca nu se intrevede o asemenea intentie a legiuitorului, mai mult, in noul Cod penal se pare ca aceasta infractiune comisa intre persoane adulte, nu se va pedepsi.
Raportul sexual se refera strict la imbinarea organelor masculine cu cele feminine, restul formelor daca pot spune asa sunt incadrate ca acte sexuale normale sau anormale, de aceea se si face aceasta diferentiere intre raport sexual si act sexual.
Si atunci de ce se fac incadrari la art.198,atat pentru un act sexual oral,cat si pentru un act sexual normal.

am vazut inbcadrari la art.198 cp,pentru act sexual oral.

fata virgina,tipul a scapat cu amenda administrativa.oricum,ideea e ca nu necesita pentrare.
Ultima modificare: Miercuri, 15 Decembrie 2010
frank_kvitta, utilizator
frank_kvitta a scris:

Si atunci de ce se fac incadrari la art.198,atat pentru un act sexual oral,cat si pentru un act sexual normal.

am vazut inbcadrari la art.198 cp,pentru act sexual oral.

fata virgina,tipul a scapat cu amenda administrativa.oricum,ideea e ca nu necesita pentrare.

Actul sexual cuprinde o sfera mai larga de actiuni sexuale, actul sexual de asemenea este si el de mai multe feluri, de exemplu sexul oral si anal reprezinta "acte sexuale anormale", aceasta este interpretarea, de asemenea masturbarea este considerat tot un act sexual si violul de exemplu poate fi savrarsit prin orice forma mai sus enuntata. Totusi as dori sa va exprimati opinia si cu privire la art 203 deoarece acesta e motivul pt care am deschis topicul. Multumesc!

Alte discuții în legătură

Discutie pe tema incestului Cabinet Avocat Ionescu Cabinet Avocat Ionescu Buna seara ! Conform codului penal art.203 \"Raportul sexual între rude în linie directa sau între frati si surori se pedepseste cu închisoare de la 2 la ... (vezi toată discuția)
Sex Boss776622 Boss776622 Ce se poate întîmplă daca 2 minori fac sex, adică băiatul are 16 da fata 14? (vezi toată discuția)