domnule carp
uitati cum interpretez eu textul art 56, alin 1:
fac exceptie de la reducerile de varsta prevazute la art. 55 alin 1 lit b (6 luni pentru fiecare 1 an intreg lucrat in conditii speciale, calculul fiind aplicat de la 6 ani in sus lucrati in astfel de conditii), persoanele care au realizat un stagiu minim de cotizare de 20 de ani in locurile de munca de la art 30, alin 1 lit a....minerii de subteran ....si lit f....artistii.
pt aceste exceptii, se aplica reducerile de la alin 2, cu varstele minimale prevazute la alin 3 si alin 4 ale aceluiasi art. 56
alin 5 tot al articolului 56 nu are legatura cu restul alineatelor care reglementeaza cumva reducerile pentru categoriile amintite....mineri de subteran si artisti...decat in masura in care spune ca pentru aceste categorii de locuri de munca stagiul complet este de 30 de ani.
deci in acest articol se prevede pentru mineri de subteran si artisti:
1. stagiul minim de 20 ani
2. reducerile aplicate corelate indeplinirii stagiului minim (20, respectiv 15)
3. varstele minime de pensionare dupa aplicarea reducerilor
4. stagiul complet de cotizare pentru mineri de subteran si artisti de 30 de ani, utilizat la calcularea cuantumului pensiei (numitorul fractiei...numaratorul fiind punctajul)
va rog sa mi spuneti daca interpretarea mea este corecta
multumesc
Eu astept interpretarea data de juristi.Aici este locul lor,a juristilor.Cum pot eu un om de rand sa interpretez ? Cel mult pot sa-mi dau o parere.Art.56(5) ma trimite la art.56(1)care ma trimite la art.55(1)lit.b) si la art.30 alin.(1) lit.a) si f).Raman in asteptare.Noapte buna.
Da, alineatul 5 al art. 56 din lege se refera la cei care "fac exceptie de la prevederile art. 55, alin. (1), lit. b)...", respectiv la cei care au lucrat in unitati miniere si care au desfasurat activitate artistica in profesiile prevazute la anexa nr. 4 a legii.
Parerea mea este ca vor beneficia de reducerea varstei standard de pensionare prevazute la alineatul 2 al art. 56 toate persoanele care au lucrat minim 20 de ani in acele locuri de munca. Stagiul complet de cotizare de la alineatul 5 este prevazut numai pentru determinarea punctajului mediu anual.
Legea 263/2010
Art. 99
(1) Pentru asiguratii care au realizat stagiul minim de cotizare si care contribuie la sistemul public de pensii dupa implinirea varstei standard de pensionare prevazuta in anexa nr. 5, punctajul lunar realizat in perioada respectiva se majoreaza cu 0,5%.
Codul Muncii
Art. 56
(1)
Contractul individual de munca existent înceteaza de drept:
c)
la data îndeplinirii cumulative a conditiilor de vârsta standard si a stagiului minim de cotizare pentru pensionare
Daca se aplica art.56(1)lit.c)din codul muncii,cum se mai poate aplica art.99(1)din legea 263/2010 ?
Cred ca vreti sa spuneti ca, dupa data îndeplinirii cumulative a conditiilor de varsta standard si a stagiului minim de cotizare pentru pensionare, orice CIM existent va inceta de drept in temeiul art. 56 alin. (1), lit. c) din Codul muncii si, astfel, nu se mai poate aplica art. 99 alin. (1) din Legea nr. 263/2010.
Dupa parerea mea, aveti dreptate, asa se intelege, daca luam in considerare art. 56 alin. (1), lit. c), asa cum este exprimat in Codul muncii.
Insa, cei care aplica Legea nr. 263/2010, vor verifica doar daca sunt indeplinite conditiile prevazute la art. 99 alin. (1), pentru a majora punctajul lunar cu 0,5%.