avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 387 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Contencios administrativ sau ... constructie fara autorizatie
Discuție deschisă în Contencios administrativ sau probleme juridice cu autorităţile, contravenţii

constructie fara autorizatie

In urma unui proces de partaj succesoral, incheiat cu hotararea de expedient in 2005 ,am dobandit proprietatea asupra suprafetei de teren de 3000 mp. Pe terenul respectiv, in anul 1998 , dupa decesul parintilor , am edificat o casa fara autorizatie de construire.
Mentionez ca in repetate randuri am solicitat Primariei eliberearea ceretificatului de urbanism si a autorizatiei de construire, proiectul casei fiind intocmit, dar , datorita faptului ca partajul nu se incheiase si legal nu mi se atribuise o suprafata din intregul teren al autorilor comuni, si astfel nu se putea efectua cadastrul , nu am putut obtine de la primarie nici actele solicitate.
Cu toate acestea , casa am ridicat-o fara autorizatie , sperand ca , o data cu incheierea procesului de partaj sa intru in legalitate..
In acest moment detin imobil construit din 1998, pe suprafata de teren atribuita prin partaj, si sunt inregistrat la Primaria…-serviciul taxe si impozite, cu imobil proprietate personala ca platitor de taxe si impozite la zi pe terenul atribuit si pe casa construita.
As avea castig da cauza daca as porni o actiune dse constatare a constructiei fara autorizatie?
Ca parat chem primarul comunei
Exista riscul ca astfel de solicitare sa se soldeze si cu o amenda de la primarie ca nu am autorizatiede constructie ?
Casa e construita din 1998 si de fiecare data cand solicitam primariei eliberarea unei adeverinte ca detin imobil proprietate personala pe raza comunei (pt introducere de curent electric, pentru introducerea gazelor , acum mai recent pentru stabilirea domiciliului la imobilul respectiv)nu am intampinat nici o problema, mai mult dupa incheierea partajului luan in calvul hotararea judecatoresca mi s-a facut rol la primarie pe casa fara autorizatie si pe trenul atribuit- pentru care platesc un impozit de aprox 3 milioane/an .
Ca sa urmez calea normala pt a realiza o constructie ar trebui sa cheituiesc cu proiectul casei si toate actele necesare multi bani , pe care nu ii am.
Si nici nu stiu daca mai are rost caci, casa e gata construita si am inteles ca instanta poate pronunta o hotarare de constatare a existentei imobilului.
Nu stiu cum sa procedez.

Ce ma invatati sa fac?
Cel mai recent răspuns: kkty , utilizator 19:39, 2 Februarie 2009
Da, in acest caz puteti face o actiune in constatare, casa fiind construita, iar dvs. puteti face dovada ca ati cerut autorizatii ce nu v-au fost acordate. mai mult, puteti demonstra ca platiti si impozit pe casa, ceea ce inseamna ca intr-un fel va e recunoscut dreptul de proprietate pa casa.
Nu puteti primi amenda deoarece s-a prescris termenul, acesta fiind de 2 ani.;)
NU STIU CE SA MAI FAC...AM GASIT CA LG 453/2001 MODIFICA LG 50/1991
MAI EXACT ART29 PRIN CARE SE SPUNEA CA CONSTATREA CONTRAVENTIILOR SE PRESCRIE DUPA 2 ANI DE LA SAVARSIREA FAPTEI = DE LA CONSTRUIREA FARA AUTORIZATIE SE ABROGA


Constructiile executate fara autorizatie de construire sau cu nerespectarea prevederilor acesteia, precum si cele care nu au efectuata receptia la terminarea lucrarilor, potrivit legii, nu se considera finalizate si nu pot fi intabulate în cartea funciara. În aceasta situatie se aplica în continuare sanctiunile prevazute de lege

MAI AVETI VREO SOLUTIE IN ACEST CAZ?
Faptul ca platiti impozit pe casa nu va da nici un fel de drept de proprietate, mai ales daca nu aveti autorizatie de construire.
Solicitati in continuare autorizatia de construire, chiar daca asta ar implica si plata unei amenzi.
faptul ca ati edificat imobilul pe un teren proprietate comuna si fara autorizatie si ca ulterior in urma partajului si a iesirii din indiviziune casa a "cazut" pe lotul dvs este un avantaj . Intocmiti cadastrul si solicitati intabularea astfel ve-ti "impusca 2 iepuri dintr-o lovitura"
salut!!!!!!! as avea nevoie de niste informati. pt a deschide o piscina cu un bar ce acte necesare imi trebuiesc plssss trm un raspun mersi :(

Alte discuții în legătură

Constructie fara autorizatie abby abby In urma unui proces de partaj succesoral, incheiat cu hotararea de expedient in 2005 ,am dobandit proprietatea asupra suprafetei de teren de 3000 mp. Pe ... (vezi toată discuția)
Actiune in constatarea dr de propr asupra constructiei fara autorizatie abby abby Daca se solicita instantei pronuntarea unei hot judec in care sa sa se constate ca proprietarul terenului este proprietar si al constructiilor, chiar daca nu ... (vezi toată discuția)
Autorizatie construire - se elibereaza numai in baza certificatului de urbanism? LILIANA MATEI LILIANA MATEI buna ziua,pt.documentatia eliberari autoizatiei de construire am platit un proiectant in domeniu dar situatia s-a agravat si de 2 ani de zile am dacat ... (vezi toată discuția)