avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 735 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Probleme juridice în afaceri - ... Fila CEC fara acoperire
Discuție deschisă în Probleme juridice în afaceri - contracte între profesionişti

Fila CEC fara acoperire

Buna seara.
Va rog tare mult sa ma ajutati intr-o problema pentru ca sincer nu stiu ce sa mai fac!
Acum ceva timp am inchiriat cateva echipamente pentru o alta persoana juridica.
Prin contractul semnat de ambii administratori ,debitorul ii pune la dispozitie drept garantie creditorului o fila CEC in alb.
Bineinteles ca debitorul nu si-a onorat plata facturilor(ca altfel nu scriam aici)
Va rog sa-mi spuneti ce as putea face pentru a-mi recupera banii.
L-am sunat de nenumarate ori,i-am dat tot felul de adrese si nimic.Utilajele le-am luat de la el dar au ramas facturile neplatite.
Am inceput sa il amenint ca am sa merg cu fila CEC la banca dar pana acum nu am avut curajul de a-i face rau.
Totodata acum imi spune ca degeaba merg la banca pentru ca el nu are bani in acel cont si oricum este contul blocat de catre Finante.
Nu stiu ce sa fac in acesta situatie!Va rog sa-mi dati un sfat
Cel mai recent răspuns: Istvan Dalyay , Avocat 20:57, 22 Decembrie 2010
completati fila cec cu suma datorata si introduceti cec in sistemul bancar. dupa ce banca va respinge fila cec faceti plingere la politie ptr inselaciune.

exista o singura problema - mai nou procurorii considera ca filele cec emise in alb, ca si garantie, si care ulterior nu au acoperire in cont nu constituie infractiune.

oricum, puteti investi fila cec cu formula executorie si bloca contul sau executa silit alte bunuri. daca aveti noroc va puteti recupera banii.

va incurcati cu cecurile. sanse mici sa obtineti ceva. decat "valuri".
cereti-i ceva la schimb, marfa, lucrari, orice, pana la compensare. trebuie sa accepte. chiar cate putin.B-)
Multumesc pentru raspuns.
Dar in cazul in care deja contul il are blocat dupa cum mi-a spus?
Sincer nu urmaresc sa merg in instanta pentru ca stim cu totii cat de anevoioasa este acesta cale.Vreau doar sa-mi recuperez banii pentru care am platit TVA ,impozite etc.
Dar se pare ca instanta este singura cale!!!
Aveti idee cam cat dureaza toata procedura pana la recuperarea banilor?
Va multumesc!
gigelin a scris:

va incurcati cu cecurile. sanse mici sa obtineti ceva. decat "valuri".
cereti-i ceva la schimb, marfa, lucrari, orice, pana la compensare. trebuie sa accepte. chiar cate putin.B-)

De regula sunt o persoana intelegatoare insa cu acesta nu mai pot fi.M-a mintit ca s-a facut plata de vreo 5 ori pana acum.Ce incredere sa mai prezinte pentru mine un astfel de om?Cum sa dezvolt cu el o relatie de parteneriat cand el minte cu nerusinare?
Este adevarat ca cecurile in alb nu prea se mai urmaresc dupa art. 215 4. Cod Penal, dar sunt destule condamnari pe Legea cecului nr. 59/1934. Poate primi amenda + inchisoare intre 6 luni - 1an persoana daca depuneti plangere.

Art. 84
Se va pedepsi cu amenda de la 5.000 - 100.000 lei si închisoare de la 6 luni pâna la 1 an, afara de cazul când faptul constituie un delict sanctionat cu o pedeapsa mai mare, în care caz se aplica aceasta pedeapsa:
1. Oricine emite un cec fara a fi avut autorizarea trasului;
2. Oricine emite un cec fara a avea la tras disponibil suficient, sau dupa ce a tras cecul si mai înainte de trecerea termenelor fixate pentru prezentare, dispune altfel, în total sau în parte de disponibilul avut;
3. Oricine emite un cec cu data falsa sau caruia îi lipseste unul din elementele esentiale cerute de alineatele 1, 2, 3 si 5 ale art. 1 si art. 11;

Speta exemplu [ link extern ]
Ultima modificare: Marți, 21 Decembrie 2010
eumarian, utilizator

Alte discuții în legătură

File cec garantie Nafets Nafets Am o firma de prestari servicii si in contractele cu furnizori emit file CEC in alb cu titlul de garantie pe care furnizorii le pot folosi respectand anumite ... (vezi toată discuția)
Proceduri file cec refuzate Cent Cent Buna ziua, Daca stie cineva, va rog mult sa imi explicati la ce sa ma astept din momentul in care o fila CEC depusa in banca nu a avut acoperire. Cunosc ... (vezi toată discuția)
Cec fara acoperire steffannica steffannica Am fost angajat la o firma si am avut semnatura si am emis un CEC garantie la un contract semnat si de Directorul General. Contractul a fost executat de ... (vezi toată discuția)