Sunt cadru didactic. In noiembrie 2006 am facut un credit (nevoi personale) la sucursala unei banci din Bucuresti, aflata in judetul X. Mi s-a cerut doar adeverinta de salariat si o factura de plata la utilitati. (Prin contract am garantat cu "venitutrile si bunurile de orice natura, prezente si viitoare"). Am platit ratele lunare pana in noiembrie 2009, dupa care nu am mai putut plati. In luna martie, 2010, am primit o notificare, de la un executor bancar, prin care mi se comunica ca banca mi-a declarat creditul exigibil anticipat (creditul, dobanzile, penalizarile, ridicandu-se atunci la "7.500 RON") si ca, daca in termen de 5 zile, nu voi achita intreaga suma, se va proceda la initierea procedurilor de executare silita. În luna august, 2010, am primit, de la executorul bancar, o comunicare (nerecomandată!) prin care sunt anunţată că s-a dispus înfiinţarea popririi fără somaţie asupra salariului meu şi că acest fapt a fost făcut cunoscut şi angajatorului (din fericire, nu deţin card de salariu). Mentionez ca locuiesc la sat (la 50 km distanta de sucursala bancii), casa e cumparata de catre sot, inainte de casatoria noastra (prin act de vanzare-cumparare cu clauza de intretinere - si in prezent valabila). Asadar, cu exceptia salariului lunar si a unui computer, nu detin alte venituri, bunuri. De asemenea, înfiintarea popririi nu a ajuns la cunostinta angajatorului intrucat scolile s-au comasat (comunicarea a fost trimisă pe adresa scolii care la vremea contractarii creditului avea personalitate juridica – am pus tot eu mâna pe ea). Suntem in decembrie si…nu s-a mai intamplat nimic… As dori să stiu ce s-ar putea intampla in continuare (in conditiile noilor „tendinte” legislative). Ce astept eu?! Astept ca banca sa-mi propună o noua reesalonare a datoriei (nu ar fi in avantajul ambelor parti?!) Cand eu le-am propus acest lucru, in martie, ei nu au fost de acord, invocand exigibilitatea creditului.
Le faci in scris un angajament de plata prin care te obligi ca lunar in data de X sa le virezi suma de Y lei. O adresezi executorului bancar. Iti va raspunde el. Sa lasi si un nr de telefon pt contact.
Poprirea la angajator e varianta aleasa. O va trimite inca 1 data si bine. Tot acolo ajungi, ori ca platesti tu ori ca iti pune el poprirea bine..
Asa am patit si eu,banca nu are sa-ti propuna o alta reesalonare a datoriei si probabil chiar daca ar accepta o reesalonare aceasta va fi cu o rata foarte mare intr-un termen scurt. In privinta propririi nu poate sa puna o proprire pe salariu mai mare de 1/2. Noroc ca salariul nu i-ti este virat prin card bancar,in cazul in care era virat prin card aveai nenorocul sa-ti blocheze contul si atunci proprirea era de 100% ca in cazul meu.Executorul bancar nu are interes sa te ajute deoarece o sa piarda procentul din comisionul gras ce-i revine. Succes.
Alex_gav, ai o problema, faptul ca iti ia din poprirea pe cont 100% din salariu si tu nu faci nimic aici e grav.
Art 409 Cod Procedura Civila :
Salariile si alte venituri periodice realizate din munca, pensiile acordate in cadrul asigurarilor sociale, precum si alte sume ce se platesc periodic debitorului si sunt destinate asigurarii mijloacelor de existenta ale acestuia pot fi urmarite:
a) pana la 1/2 din venitul lunar net, pentru sumele datorate cu titlu de obligatie de intretinere sau de alocatie pentru copii;
b) pana la 1/3 din venitul lunar net, pentru orice alte datorii.
Daca sunt mai multe urmariri asupra aceleiasi sume, urmarirea nu poate depasi 1/2 din venitul lunar net al debitorului, indiferent de natura creantelor, in afara de cazul in care legea prevede altfel.
Daca nu stii ce sa faci sa rezolvi asta, pune mana pe o foaie si un pix, scrie la banca unde iti intra banii din salariu si in atentia executorului faptul ca veniturile care intra in conturi sunt drepturi salariale ( vezi ce scrie la detalii plata cand iti baga angajatorul banii - drepturi salariale sau salariu etc) si conform art. 409 asupra acestor venituri se instituie poprirea pe 1/3 din acestea si in cazul in care sunt mai multi creditori -> pe maxim 1/2 din acestea.
Apoi ii soliciti in scris executorului sa-ti restituie suma incasata abuziv de la momentul infiintarii popririi si pana in prezent. 100% ai castig de cauza daca te tii de acest lucru.
La sfarsit poti sa inchei " Abuzul dvs. in serviciu si neglijenta in serviciu se sanctioneaza conform codului penal si pentru a evita astfel de plangeri penale esti de parere ca se poate rezolva amiabil problema".... Asta daca ai sange in instalatie, castig vei avea 100%
Da este o problema foate mare mai ales ca din luna martie am intentat actiune judecatoreasca pentru aceasta problema,la care instanta a admis cererea in parte pentru solutionare (asa scrie pe portalul judecatoriei) la inceputul lunii noiembrie.Deci din luna nov.pana la aceasta data nu am primit nici o comunicare, nimic. Interesandu-ma la judecatorie despre dosar m-i sa spus ca este la judecator pentru motivare.Prin urmare nu am beneficiat de restul de salariu cu toate ca de la angajator se retine 1/3 pentru banca. Cred ca ultima solutie este sa actionez penal. Ce parere aveti cum se respecta legile de catre aceste banci prin exececutorii lor.
Acestea le-am postat ca sa stie si Nicol P,.si toti cei care sunt in anumite situatii cu bancile. Va multumesc pt.sfat.
Se putea rezolva amiabil problema si destul de rapid. Te-ai complicat cu instanta dar bine ca ai facut ceva. Sunt curios sa-mi scanezi si mie sentinta de la instanta.