avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 752 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Poliţe de asigurare, reasigurare ... Despagubire partiala la RCA - pot contesta?
Discuție deschisă în Poliţe de asigurare, reasigurare şi probleme juridice conexe

Despagubire partiala la RCA - pot contesta?

Locuiesc intr-un cartier de case in Jud. Ilfov.
In septembrie un individ mi-a avariat masina parcata partial pe trotuarul din lateralul casei, locul obisnuit de parcare al locuitorilor din cartier (putini isi tin masinile in garaj sau in curte).

Am identificat autorul (am dat de el ca Sherlock H.) si am mers cu cu constatarea amiabila si cu soferul vinovat la compania de asigurari de la care el avea RCA.

Toate bune si frumoase, pana cand am primit un telefon prin care am fost anuntat ca va trebui sa suport 50% din dauna pentru ca am parcat neregulamentar pe trotuar - conform "acordului dintre principalele 11 companii de asigurari".

Din cate cunosc insa, regulile de circulatie se aplica doar pentru drumurile publice, iar cartierul de case in care locuiesc este drum privat, cu drept servitute, drumul public oprindu-se la intrarea in cartier, situatie care imi da astfel dreptul sa parchez unde doresc, pe trotuar sau in afara sa, nesavarsind nicio contraventie.

Care este parerea si sfatul dumneavoastra?
Am sanse se conving societatea de asigurari ca trebuie sa suporte intreaga dauna?

Multumesc anticipat.
Ultima modificare: Joi, 30 Decembrie 2010
sstroe, utilizator
Cel mai recent răspuns: Adrian Tudor , Consultant asigurari 23:28, 4 Ianuarie 2011
Absolut TOATE societatile de asigurare din Romania o sa incerce o ''prosteala'' adica sa va induca in eroare...tegiversare la nesfarsit etc.
Aveti 2 variante
1. Acceptati 50% din prejudiciu de la asigurari dupa care va indreptati impotriva autorului pt ceilalti 50% , sau
2. Actionati in instanta societatea de asigurari pt despagubire totala.

in primul si primul rand faceti o cerere SCRISA in baza legii 544/2001 prin care solicitati explicatii referitor la problema semnalata de dvs.. Atentie, orice comunicare sa se faca in scris. In maxim 90 zile sunt obligati a va comunica rezultatul ''cercetarilor'', o sa primiti in scris o oferta de 50% sau cat o fi sau un refuz. Dupa care aveti tot dreptul ( va sfatuiesc sa nu ezitati) sa luati masurile care se impun.

Succes
Gresit prietene Pop Sorin .
Nu denigra societatile de asigurari atata timp cat nu cunosti legislatia.
In cazul in care autoturismul nu este parcat regulamentar vinovatia este 50-50 .

Asigurari a scris:
In cazul in care autoturismul nu este parcat regulamentar vinovatia este 50-50 .

Cam revolutionara aceasta afirmatie... vinovatia este o chestiune de fapt, care se apreciaza de la caz la caz. Nu se poate transa in toate situatiile ca se imparte 50-50, iar acordul asiguratorilor nu schimba cu nimic acest lucru.
Asigurari a scris:

Gresit prietene Pop Sorin .
Nu denigra societatile de asigurari atata timp cat nu cunosti legislatia.
In cazul in care autoturismul nu este parcat regulamentar vinovatia este 50-50 .





domnule/doamna ANONIMUS, ceea ce zic pot proba legal si practic !!!! Este mai mult decat evident atitudinea partinitoare pe care o adoptati, aceea de colaborator in vreun fel cu societatile de asigurari !!!

Ce am afirmat este reglemetat de legislatia in viguaore, ordinele emise de CSA (exclusiv in favoarea societatilor de asig.)....asa ca astept argument legal cu care va sustineti afirmatia ''50-50%'' .
Va multumesc frumos pentru interventii. Insa ma tem ca nu ati atins esentialul dilemei mele. Eu am discutat atat cu Politia, cat si cu CSA si compania de asigurari. Sunt de acord sa platesc 50/50, DACA am parcat neregulamentar.

E normal si just.

Dar eu am parcat pe spatiul de servitute al meu si al vecinilor mei (care se intampla sa fie sub forma unui trotuar), nu pe spatiu public.

Deci ce ma sfatuiti, va rog?

Alte discuții în legătură

Culpa comuna?? CEZAR88 CEZAR88 buna ziua, zile trecute mi-a agatat un vecin masina cu masina de la firma la care lucreaza(un autocamion),mentionez ca masina mea era parcara intro zona in ... (vezi toată discuția)
Contestare constat amiabil groupama! ct78sby ct78sby Numele meu este Ganea Sebastian domiciliez in Constanta si as dori sa ma ajutati cu un raspuns la o situatie dificila in care ma aflu. In ... (vezi toată discuția)
asigurari,cazul4.2 culpa comuna??? johny34 johny34 am avut masina parcata dupa o curba la stanga,3 sferturi pe domeniul public,in parcarea din spatele blocului,parcat pe partea dreapta,parcare nemarcata,fara ... (vezi toată discuția)