avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 909 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Accident
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Accident

Buna ziua,
am o problema si as dorii daca puteti sa-mi dati ceva sfaturi.
La inceputul lui decembrie am lovit o peroana pe trecerea de pietoni( pe culoarea verde pietoni). Este clar ca sunt vinovat.
Persoana a suferit cateva contuzii si bineinteles spaima multa.
Am putut sa circul pana pe data de 20 decembrie.Azi am fost informat ca persoana v-a depune plangere penala impotriva mea.
Ce pot patii? La ce sa ma astept?
Multumesc anticipat pentru sfaturi.
Cel mai recent răspuns: ionut12345 , utilizator 15:04, 3 Ianuarie 2011
Vi se va intocmi un dosar penal pentru vatamare corporala din culpa,dar bineinteles depinde si de numarul de ingrijiri medicala pe care il va obtine victima de la medicul legist.Presupun ca daca va depune plangere vrea sa o despagubiti atat moral cat si civil.Daca dosarul va intra pe rolul unei judecatori va urma un proces lung si anevoios la sfarsitul caruia veti fi condamnat (cu suspendare) asta daca nu mai ati avut probleme cu legea,depinde acum si de nr de ingrijiri medicale cum am mai spus daca depasesc 60 de zile automat se va schimba si incadrarea dvs in vatamare corporala grava si nu va mai puteti intelege amiabil.Daca certificatul indica un nr sub 60 de zile va puteti intelege amiabil fara a mai ajunge dosarul pe rolul unei instante.Eu zic ca trebuie angajat un aparator urgent..
Persoana nu a avut ingrijiri medicale, s-a facut doar controlul de rutina in caz de accident.Sunt constient ca sperietura a fost, peroana a suferit doar contuzii minore.
Cat o sa am permisul suspendat?
melnic a scris:


La inceputul lui decembrie am lovit o peroana pe trecerea de pietoni( pe culoarea verde pietoni). Este clar ca sunt vinovat.


Daca pana la inceputul lunii viitoare, cand vor fi trecut 60 de zile de la accident, pietonul vatamat nu depune plangere prealabila pentru vatamare corporala, nu mai are dreptul la aceasta plangere.
In legatura cu dovada, puteti merge cu ea si cu o cerere la parchet, unde va poate prelungi dreptul de circulatie, pana la solutionarea dosarului, din 30 in 30 de zile.
Daca vreau sa fac o intelegere cu peroana vatamata la ce suma ma pot astepta sa-mi ceara, sau mai bine spus cat sa-i ofer sa nu depuna plangere?
Pesoana vatamata nu mi-a ceru nimic pana acum.
melnic a scris:

Persoana nu a avut ingrijiri medicale, s-a facut doar controlul de rutina in caz de accident.Sunt constient ca sperietura a fost, peroana a suferit doar contuzii minore.
Cat o sa am permisul suspendat?


Vatamarea corporala din culpa presupune un numar de peste 10 zile de ingrijiri medicale, cuprinse intr-un certificat medico-legal, altminteri, fapta nu intruneste elementele constituive ale infractiunii prevazute de art.184 din Codul penal.
Chiar daca depune plangere in termen de 60 de zile, procuraorul va da NUP, deci nu va fi sanctiune penala.
Dar va ramane contraventia, si anume neacordarea de prioritate la trecerea de pietoni.
OUG 195/2002 art. 100 alin 3 se spune:
"Constituie contravenţie şi se sancţionează cu amenda prevăzută în clasa a II-a de sancţiuni şi cu aplicarea sancţiunii contravenţionale complementare a suspendării exercitării dreptului de a conduce pentru o perioadă de 30 de zile săvârşirea de către conducătorul de autovehicul sau tramvai a următoarelor fapte:
...
b) neacordarea priorităţii de trecere pietonilor angajaţi în traversarea regulamentară a drumului public prin locurile special amenajate şi semnalizate, aflaţi pe sensul de deplasare a autovehiculului sau tramvaiului;

Alte discuții în legătură

Accident pe trecerea de pietoni Hyzny Hyzny Care este procedura de cercetare in cazul unui accident de masina pe trcerea de pietoni?Mai concret:O masina a lovit o doamna pe trecerea de pietoni,victima ... (vezi toată discuția)
Accident pe trecerea de pietoni pintenarug pintenarug Buna ziua Sotia mea, a fost accidentata pe trecerea de pietoni. Politia a constatat vina soferului, de neacordare prioritate. Sotia are acum un picior in ... (vezi toată discuția)
Depunere plangere, cat timp are dispozitie victima unui accident alexandru_cc2 alexandru_cc2 cat timp are la dispozitie victima unui accident de circulatie pe trecerea de pietoni sa depuna plangere penala impotriva autorului? (vezi toată discuția)