avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 651 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Declarare judecatoreasca a disparitiei si a mortii
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Declarare judecatoreasca a disparitiei si a mortii

Bun gasit,
As dori sa ma indrumati in urmatoarea problema: in data de 18.10.2010 a fost admisa cererea de declarare a disparitiei sotului meu de catre judecator cu urmatoarele explicatii:
-instanta declara disparut pe numitul X;
-dispune afisarea hotararii,dupa ramanerea irevocabila,timp de 30 de zile la usa instantei si la usa Cons.Loc.al mun.Galati;
-dupa ramanerea irevocabila a hotararii dispune publicarea acesteia, de catre reclamanta,(adica eu), intr-un ziar de circulatie nationala;
-cu apel in 15 zile de la comunicare/pronuntata in sedinta publica din 18.10.2010.
Aceasta hotarare am primit-o pe data de 30.12.2010.
Intrebarile mele sunt urmatoarele:
1. cine face afisarea hotararii la usa instantei si de la ce data curg cele 30 de zile de afisare a acesteia?;
2. la ce data hotararea devine irevocabila si daca mai trebuie facut ceva in acest interval de timp?;
3. de la ce data curg cele 6 luni necesare pentru a introduce cerere pentru declararea mortii?
In speranta ca ma veti ajuta, va multumesc cu anticipatie mentionand ca nu am posibilitate sa apez la serviciile unui avocat (momentan sunt somera) de aceea orice ajutor din partea dvs. mi-ar fi de mare folos.
Cel mai recent răspuns: m-dragomir , utilizator 13:12, 8 Iunie 2011
Conditia de fond necesara declararii disparitiei: de la data ultimelor stiri din care rezulta ca persoana era in viata sa fi trecut un an. Cel astfel declarat disparut poate fi declarat mort prin hotarare judecatoreasca,daca de la data ultimelor stiri din care rezulta ca era in viata au trecut 4 ani. Instanta dispune afisarea hotararii,cele 30 zile curg de la data afisarii,nu mai aveti altceva de facut decat sa-l gasiti.#-o
Ultima modificare: Marți, 4 Ianuarie 2011
dny Daniel, utilizator
Multumesc ptr.raspuns dny Daniel, dar indraznesc, imi cer scuze, nu ati fost atent la ce am postat........oricum multumesc!
m-dragomir a scris:

Bun gasit,
As dori sa ma indrumati in urmatoarea problema: in data de 18.10.2010 a fost admisa cererea de declarare a disparitiei sotului meu de catre judecator cu urmatoarele explicatii:
-instanta declara disparut pe numitul X;
-dispune afisarea hotararii,dupa ramanerea irevocabila,timp de 30 de zile la usa instantei si la usa Cons.Loc.al mun.Galati;
-dupa ramanerea irevocabila a hotararii dispune publicarea acesteia, de catre reclamanta,(adica eu), intr-un ziar de circulatie nationala;
-cu apel in 15 zile de la comunicare/pronuntata in sedinta publica din 18.10.2010.
Aceasta hotarare am primit-o pe data de 30.12.2010.
Intrebarile mele sunt urmatoarele:
1. cine face afisarea hotararii la usa instantei si de la ce data curg cele 30 de zile de afisare a acesteia?;
2. la ce data hotararea devine irevocabila si daca mai trebuie facut ceva in acest interval de timp?;
3. de la ce data curg cele 6 luni necesare pentru a introduce cerere pentru declararea mortii?
In speranta ca ma veti ajuta, va multumesc cu anticipatie mentionand ca nu am posibilitate sa apez la serviciile unui avocat (momentan sunt somera) de aceea orice ajutor din partea dvs. mi-ar fi de mare folos.

1. Afisare la usa instantei o face instanta de judecata. Termenul de 30 de zile incepe sa curga de la data ramanerii irevocabile a hotararii respective.

2. Hotararea devine irevocabile dupa expirarea termenului de declarare a caii de atac , in cazul in care nu s-a formulat aceasta cale de atac.
Trebuie doar sa urmariti daca in dosar s-a formulat cerere pentru exercitarea caii de atac impotriva hotararii pronuntate.

3. Termenul de sase luni incepe sa curga de la data afisarii extrasului de pe hotararea prin care s-a declarat disparitia.
Multumes mult ptr.raspuns freeelis!
Buna ziua,
Revin cu o noua rugaminte referitor la subiectul de mai sus si anume:
am facut legalizarea hotararii ramasa irevocabila(prin neapelare) si acum urmeaza sa o public intr-un ziar de circulatie nationala; aici am o nedumerire in sensul ca nu am inteles prea bine cum se publica:toata hotararea(care are vreo 3 pagini) sau sub forma de anunt de disparitie la rubrica de specialitate a ziarului respectiv?
Va multumesc anticipat ptr raspuns!

Alte discuții în legătură

Declarae deces in instanta lacramitza76 lacramitza76 buna ziua,va rog sa imi spuneti si mie la cat timp dupa obtinerea unei hotarari judecatoresti de,, disparitie,, a unei persoane nemaivazuta de aprox 10 ani se ... (vezi toată discuția)
Declararea judecatoreasca a mortii Adelina t Adelina t Am si eu o intrebare............Care este legea care reglementeaza procedura declararii judecatoresti a mortii?Si care ar fi intreaga procedura de urmat(ce ... (vezi toată discuția)
Ajutati-ma! sot disparut de 7 ani EneAlina EneAlina Sotul meu este disparut in Spania de pe data de 23.06.2006,l-am dat disparut in instanta de atunci.S-au implinit 7 ani de la disparitia lui si acum ce pot face ... (vezi toată discuția)