avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 396 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... succesiune
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

succesiune

Buna ziua ,in urma decesului unei matusi(sora tatei ,care este decedat) am devenit posibil mostenitoare.Aceasta sora a tatei nu a avut copii,sotul ei decedand cu multi ani in urma si tot toate bunurile lor sant pe numele ei.Santem mai multi nepoti in aceasta situatie de posibili mostenitori de la fratii si surorile(decedati anterior) acestei matusi, inclusiv 2 surori ale ei care inca traiesc. Nu putem deschide succesiunea deoarece una din surorile ei in viata detine actele de stare civila-certificat de deces,nastere ,casatorie,certificat de mostenitor in urma decesului bunicilor nostrii,contract apartament,motivad ca ea a fost mai apropiata de ea cu domiciliul si a vazut-o mai des,desi aceasta matusa decedata (in timpul vietii nu a dorit sa se dea in intretinere ei.)Matusa a decedat in 6 nov.2010 si sora ei asteapta sa treaca 6 luni ,sa fim exclusi de la mostenire prin neacceptare ei. Cum putem deschide succesiune in aceasta situatie?Ma intereseaza aceasta problema fiinindca in certificatul de mostenitor in urma bunicilor o parte buna din casa si trenul in care locuieste mama mea- care a fost al bunicilor- este si al al matusii decedate si al celei ce detine aceste acte de mai sus,amenantind ca atunci cand v-a fi mostenitoare pe mai mult de jumatate o v-a da afara pe mama mea care este sotia fratelui celor doua in cauzadecedat si el anterior)Multumesc pentru solutiile posibile.
Cel mai recent răspuns: abc53 , utilizator 23:22, 2 August 2011
Faceți declarații de acceptare a succesiunii în termenul de 6 luni apoi dacă nu vrea să dezbateți succesiunea deschideți acțiune în instanță. Va fi citată și i se va solicita prezentarea actelor de stare civilă și a celor de proprietate. Pentru a face declarația nu e obligatoriu să dețineți certificatul de deces în original, dar trebuie să știți data exactă a morții înscrisă în certificat. Duplicate ale actelor de stare civilă se pot elibera și la cerere, de către biroul de stare civilă din primăria unde au fost înregistrate dar trebuie să plătiți o anumită taxă.
Multumesc ,declarația de acceptare a succesiunii în termenul de 6 luni unde trebuie facuta,la un birou notarial de la domiciliul defunctei sau in alta parte?Mentionez ca matuasa decedata a avut domiciliul diferit de ceilalti frati,surori ,nepoti ce pot acceda la masa succesorala.
Legea nr. 36/1995 instituie patru cazuri de competenţă teritorială excepţională a notarilor :
a) procedura succesorală notarială este de competenţa biroului notarial în circumscripţia teritorială a judecătoriei în care defunctul şi-a avut ultimul domiciliu;
Ultima modificare: Joi, 6 Ianuarie 2011
elena138, utilizator
Declarația se poate face la orice birou notarial. Nu e nevoie să fie unul care are competență teritorială pentru succesiunea respectivă.
Ultima modificare: Joi, 6 Ianuarie 2011
sd2010, utilizator
Declaratia de acceptare a succesiunii pot sa o fac la un notar din orasul in care locuiesc ,dar matusa care detine actele poate deschide succesiune la oricare din notarii sectorului unde a locuit defuncta.Cum se produce conexiunea intre acceptarea mea si chemarea la dezbaterea succesorala din moment ce matusa care detine actele are interes sa nu fim anuntati si totul sa se desfasoare in mare secret,asa cum a facut si la decesul celei in cauza de care am aflat intamplator.

Alte discuții în legătură

Matusa necasatorita, fara copii decedata, proprietara unui imobil. ... fir intins fir intins Matusa necasatorita, fara copii decedata, proprietara unui imobil. Rudele apropiate ; -3 surori in viata fara mostenitori -o sora decedata, sot decedat dar ... (vezi toată discuția)
Succesiune abc53 abc53 Am reusit sa fac acea declaratie de acceptare a succesiunii in timp util (in cadrul celor 6 luni)la fel si ceilalti prezumtivi mostenitori(toti santem ... (vezi toată discuția)
Intrebari succesiune noiklosa noiklosa Am o ruda care a decedat (matusa), eu fiind unicul mostenitor. 1. Succesiunea prin notar (nu in instanta) se dezbate obligatoriu in orasul unde isi avea ... (vezi toată discuția)