buna ziua.as dori si eu sa aflu cum se acorda pensia anticipata pentru o persoana cu o vechime de 38 de ani.trbuie sa mentionez ca 20 de ani mama mea a lucrat ca ingrijitor intr-o scoala.poate beneficia si ea de aceasi lege ca si profesorii care pot iesii mai repede la pensie cu 3 ani?
Legea 263/2010Art. 62
(1) Pensia anticipata se cuvine, cu cel mult 5 ani inaintea implinirii varstei standard de pensionare, persoanelor care au realizat un stagiu de cotizare cu cel putin 8 ani mai mare decat stagiul complet de cotizare prevazut de prezenta lege
Prevederea respectiva nu mai este valabila si oricum nu se incadra in ea.
Art. 196
La data intrarii in vigoare a prezentei legi se abroga
k) art. 127 alin. (3) si art. 130 din Legea nr. 128/1997 privind Statutul personalului didactic, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 158 din 16 iulie 1997, cu modificarile si completarile ulterioare
Art. 127
(1 ) Personalul didactic poate fi pensionat numai la data incheierii anului scolar sau universitar
(3)Personalul didactic poate fi pensionat la cerere, cu 3 ani inainte de limitele de varsta prevazute de legislatia in vigoare, daca are o vechime in invatamant de cel putin 25 de ani femeile, respectiv 30 de ani barbatii
Pentru alte relatii precizati,luna si anul nasterii.
1. Postul de ingrijitor nu este post didactic. De altfel acea dispozitie de care faceti vorbire a fost abrogata de la 01.01.2011.
2. Precizati luna si anul nasterii mamei dvs..
Limita de varsta la 60 de ani si 3 luni,conditia de stagiu fiind indeplinita.Anticipat la 55 ani si 3 luni cu un stagiu total de cotizare de 38 ani si 3 luni,fara stagiu asimilat.Conditia de varsta o indeplineste in martie 2011.Daca indeplineste si conditia de stagiu pana atunci de 38 ani si 3 luni,fara stagiu asimilat isi poate deschide dreptul la pensie anticipata,fara penalizari.
va multumesc de raspuns.in cazul in care mama mea ar reusi sa ia pensia anticipata in luna martie ar mai putea lucra pana ce se da pensia?poate beneficia si de salariu?