Buna dimineata. Fratele meu a fost de curand implicat intr-un accident rutier. mai exact pe 23 decembrie. Se afla pe scuter fiind angajat ca si curier livrari la o firma de pizza, si un sofer neatent dupa ce a oprit, s-a dat jos din masina fara sa se uite in oglinda deschizandu-i usa in fata. in urma accidentului fratele meu s-a ales cu un hematom mare. a fost internat la spital unde a fost tinut sub observatie si tratat. in data de 3 ianuarie a fost operat pentru extragerea hematomului care ii putea pune in pericol viata. Azi 10 ianuarie urmeaza sa fie externat. vinovatul accidentului doreste o solutionare pe cale amiabila. Ce il sfatuiti sa faca? sa ceara despagubiri? sa mearga in instanta? Va multumesc pentru anticipat pentru orice sfat.
In primul rand,in termen de 2 luni de la cunoasterea faptuitorului,fratele dvs trebuie sa depuna plangere penala la politia rutiera.
Cu actele medicale trebuie apoi sa mearga la INML/Serv.Med.Legal local sa fie examinat de catre medicul legist pentru a se stabili numarul de zile de ingrijiri medicale de care acesta are nevoie pentru recuperare.
Daca acesta va cadea de comun acord cu persoana care l-a vatamat asupra cuantumului despagubirilor civile,acesta poate sa isi retraga plangerea,inlaturand astfelraspundere penala a autorului accidentului
Autorul se cunoaste, a stat de vorba cu el si a fost de acord sa se inteleaga pe cale amiabila fara a se ajunge la proces. Legat de acest aspect mai am doua intrebari: 1
El fiind angajat, accidentul a fost in timpul serviciului exista riscul ca la final cheltuielile legate de spitalizare si ingrijiri medicale sa ii vine pe facutra fratelui meu? (am inteles ca in cazul accidentelor rutiere aceste cheltuieli nu sunt acoperite de Casa de Sanatate, chiar daca victima este asigurat CAS. si 2 care este suma pe care ar putea sa o ceara ca despagubire pentru a renunta la acuzatii?
Cheltuielile legate de spitalizare si tratament sunt suportate de persoana considerat vinovata de catre politie de producerea accidentului.
Dvs.in cadrul despagubirilor pe care le discutati puteti include si o astfel de suma
Indiferent de calea pe care o veti urma, persoanei accidentate ii este necesar un certificat medico-legal ( se obtine de la medicina legala), pentru a se stabili nr. de zile necesar pentru refacerea sanatatii. Tot in baza acestui document, se poate formula cererea de despagubire catre Asigurator. Acesta trebuie sa plateasca la spitale si catre victima, suma care a cheltuit-o in plus fata de ceea ce a primit de la spital, la care se adauga si daunele morale.
in functie de asiguratorul RCA si de modalitatea de intocmire a documentatiei despagubirii, ar trebui sa primiti o oferta de despagubire, dar inca mai sunt societati de asigurare care sunt reticente in a despagubi victimele pe cale amiabila. E bine sa va ajute cineva de specialitate, care sa se "lupte" pt. drepturile ce i se cuvin victimei accidentului de circulatie.
Rca
ingrid badea
politele rca acopera si cheltuielile de spitalizare rezultatea in urma ingrijilor medicale acordate victimelor din accidente rutiere?
vinovatul de producerea ... (vezi toată discuția)