SUNT POLITIST SI AM FOST RAPORTAT LA DGA DE CATRE COLEGUL MEU ,CUM CA AM LUAT MITA SUMA DE 50 LEI(500.000 LEI VECHI) DE LA O PERSOANA, CARE A FOST DEPISTATA CU UN AUTOTURISM LANGA PERONUL STATIEI SI CARE BLOCA CALEA DE ACCES A AUTOVEHICULELOR DE SERVICI ALE M.A.I.LA INTRAREA PE PERONUL STATIEI ESTE AMPLASAT UN INDICATOR RUTIER ,,ACCESUL INTERZIS,, INDICATOR CARE A FOST AMPLASAT PUR SI SIMPLU DE COLEGII MAI VECHI,FARA A AVEA ACORDUL NICI UNEI AUTORITATI COMPETENTE IN ACEST SENS., CONDUCATORUL AL AUTO MAI SUS AMINTIT A FOST CONDUS LA SEDIUL POSTULUI T.F. IN VEDEREA LEGITIMARII,SI NEAVAND NICI UN FUNDAMENT LEGAL SA IAU MASURA ADMINISTRATIVA IMPOTRIVA ACESTUIA PT FAPTUL CA A BLOCAT INTRAREA AUTO M.A.I. PE PERON,INDICATORUL FIIND AMPLASAT ILEGAL,AM RUGAT PERSOANA IN CAUZA CA PE VIITOR SA NU MAI BLOCHEZE CALEA DE ACCES,IAR DUPA TOATE ACESTEA, LA UN RASTIMP,MA TREZESC CU D.G.A-UL PE CAP,HOP DOSAR PENAL,INVINUIT PT. LUARE DE MITA,CEL CU AUTO DEPISTAT DECLARAND CA MI-A DAT 50 LEI CA SA-L ,,IERT,, IAR IN URMA ANCHETEI ULTERIOARE ASA ZISUL COLEG AL MEU DECLARA SI EL CA M-A VAZUT IN TIMP CE LUAM SUMA DE 50 LEI DE LA CONDUCATORUL AUTO,SI CULMEA E CA IN TIMPUL LEGITIMARII IN SEDIUL POSTULUI ERAM DOAR EU SI PERSOANA CU AUTO.MENTIONEZ CA SUNT LUCRATOR DE POLITIE TRANSPORTURI FEROVIARE SI NU DE RUTIERA.DENUNTUL IMPOTRIVA MEA DE CATRE COLEGUL MEU A VENIT IN URMA SUPARARII ACESTUIA CA CITEZ ,,CE FACI MA,I-AI DAT DRUMUL?TREBUIA SA-L FACI PE ASTA MACAR DE CEVA MARUNTIS CA NICI MACAR BANI DE TIGARI NU AM,,.IN FINAL IMPOTRIVA MEA CA PROBE D.G.A.-UL ARE DECLARATIA CONDUCATORULUI AUTO CARE ZICE CA A DAT MIE 50LEI,SI DECLARATIA COLEGULUI MEU CARE SUSTINE CA A FOST DE FATA CAND AM LUAT BANII.NU EXISTA FLAGRANT, DOAR DECLARATIILE CELOR DOI.INTREBAREA MEA ESTE LA CE SA MA ASTEPT IN CONTINUARE MAI ALES CA AM FOST CHEMAT DE PROCUROR SI CARE MI-A ADUS LA CUNOSTINTA CA IMPOTRIVA MEA S-A INCEPUT U.P. PT. INFRACTIUNEA DE LUARE DE MITA,SI SA MA PREZINT LA ACESTA PE 19.01.2011 CU UN AVOCAT?
Corupţia pasivă cuprinde “solicitarea ori primirea, cu intenţie, de către un funcţionar public, direct sau indirect, a unui folos necuvenit, pentru sine ori pentru altul, sau acceptarea unei oferte ori promisiuni a unui astfel de folos, în vederea îndeplinirii ori abţinerii de la a îndeplini un act în exerciţiul funcţiilor sale”.
Poliţistului îi este interzis să aplice, să încurajeze şi să tolereze, în nici o împrejurare, acte de tortură, tratamente şi pedepse inumane sau degradante, constrângeri fizice ori psihice.
În cazul în care poliţistul ia cunoştintă, prin orice mijloace, despre savârsirea de către alt poliţist a faptelor prevăzute mai sus, ia măsurile care se impun, după caz, pentru determinarea încetării acestui comportament şi pentru informarea superiorilor cu privire la situaţia sesizată. deci, colegul nu a facut decat sa respecte Codul de etica si deontologie.
Dar sa abordam infractiunea de care sunteti acuzat: Luarea de mita (art. 254 Codul Penal)
Este fapta functionarului care, direct sau indirect, pretinde ori primeste bani sau alte foloase care nu i se cuvin, ori accepta promisiunea unor astfel de foloase sau nu o respinge, in scopul de a indeplini, a nu indeplini ori a intarzia indeplinirea unui act privitor la indatoririle sale de serviciu, sau in scopul de a face un act contrar acestor indatoriri. Modalitati normative:
• pretinderea de bani - formularea unei pretentii (nu conteaza daca este satisfacuta sau nu);
• primirea de bani - direct sau indirect, prin intermediar - luarea in posesie, preluarea unui obiect;
• acceptarea de bani sau alte foloase - expresa sau tacita - acordul explicit al faptuitorului la oferta de mituire. Daca acceptarea este anterioara actului de primire, atunci infractiunea de luare de mita este consumata, existand doar o singura infractiune, savarsita in doua modalitati normative din cele patru posibile.
• nerespingerea promisiunii de bani sau alte foloase, care nu i se cuvin (o acceptare a promisiunii in mod tacit). Conditiile ce se cer indeplinite pentru existenta infractiunii de luare de mita:
• pretinderea, primirea, acceptarea, nerespingerea promisiunii trebuie sa aiba ca obiect bani sau alte foloase (folos patrimonial sau un avantaj nepatrimonial);
• banii sau alte foloase sa nu fie datorati in mod legal functionarului sau unitatii unde acesta isi indeplineste indatoririle de serviciu;
• actiunea de pretindere, acceptare ori primire sau inactiunea de nerespingere a promisiunii sa aiba loc inainte sau sa fie concomitenta neindeplinirii ori intarzierii efectuarii unui act, ce intra in sfera atributiilor de serviciu ale functionarului mituit (exista luare de mita si in situatia in care acceptarea are loc inainte de efectuarea actului, iar primirea efectiva dupa efectuarea unui asemenea act);
• actul sa faca parte din sfera atributiilor de serviciu ale functionarului.
Atentie!
- Daca in momentul savarsirii actiunii, faptuitorul nu avea ca indatorire de serviciu indeplinirea acelui act, dar lasa sa se creada acest lucru, atunci va fi savarsita infractiunea de inselaciune (art. 215 Cod Penal ).
Da, se poate incepe UP pentru infractiunea de luare de mita. Va trebui sa va prezentati cu avocat, deoarece la infractiunea de mita nu conteaza valoarea si nici nu am auzit ca se va propune o amenda administrativa, va studia declaratiile si chiar celelalte probe???.
Succes!
dle. politist, daca procurorul v-a spus sa veniti cu avocat e posibil fie sa doreasca luarea unei masuri preventive impotriva dvs., fie sa va prezinte materialul de UP.
solicitati administrarea ca procedeu probatoriu a confruntarii in cazul in care sunteti intradevar acuzat pe nedrept.
Un sfat
anamariacelik
paote cineva sa-mi spuna o cale de arecupera o suma data unei persoane pentru un serviciu neefectuat?
mai explicit: o anume persoana angajata la pompieri s-a ... (vezi toată discuția)