avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 670 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Preschimbare permis de conducere italian
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Preschimbare permis de conducere italian


Problema mea este urmatoarea: in anul 2002 locuiam in Italia si am preschimbat permisul de conducere romanesc cu unul italian, deci cel romanesc a devenit nul, fiind trimis in Romania la IGPR. In 2008, in Romania am fost prins baut la volan, 1,5 in sange plus ca aveam permisul suspendat pentru o alta boacana. Bun. Proces penal, condamnare 8 luni cu suspendare, ramasa definitiva in ianuarie 2010 si anularea dreptului de a conduce? Da. Intre timp permisul meu italian a fost trimis la emitent cu recomandarea IGPR-ului de a fi anulat. Surpriza insa, pentru ca in Italia alcoolemia intre 0,8 si 1,5 g/l pedeapsa este intre 6 luni si 1 an de suspendare!!! Eu am primit minimum, deci 6 luni, asa ca din mai 2010 permisul mi.a fost restituit. Cum ca in Ianuarie 2011 se implineste 1 an de la ramanerea definitiva, am mers sa aflu daca pot circula fara sa am probleme. Raspunsul verbal a fost ca pot circula oriunde in lume, dar in Romania nu, pana nu dau examen sa dobandesc un permis romanesc!!! Mai mult, intre timp am aflat ca pot preschimba permisul italian cu unul romanesc fara a sustine examen, conform noii legislatii, dar mi s.a spus ca nu am dreptul la preschimbare chiar daca intrunesc conditiile art. 6 din Ordinul MAI nr. 1480/2006.
Intrebarile mele sunt: se poate anula dreptul de a conduce autovehicule daca nu s.a anulat si permisul de conducere? Daca emitentul permisului, semnatar al Conventiei Europene cu privire la la efectele internationale ale interzicerii exercitarii
dreptului de a conduce un vehicul cu motor Bruxelles, 3 iunie 1976, imi permite libera circulatie, de ce in Romania nu pot circula? De ce nu am dreptul de a beneficia de art. 6 din Ordinul MAI nr. 1480/2006, care prevede preschimbarea permiselor emise de alte state?
In speranta ca voi primi cateva raspunsuri concrete, va multumesc pentru timpul acordat si pentru intelegere!
Cel mai recent răspuns: sbk_77 , utilizator 17:49, 20 Ianuarie 2011
Raspunsul este corect fiind vorba despre prevederile art.118 din OUG nr.195/2002.
Sanctiunea este corect aplicata.
In Romania in urma condamnarii s-a dispus anularea permisului de conducere,situatie in care la un an de la ramanerea definitiva a hotararii trebuia sa dati examen in vederea redobandirii permisului.
Cum nu ati dat acest examen ,in Romania nu puteti conduce un autoturism deoarece in urma anularii permisului romanesc nu mai aveti acest drept.
Faptul ca ati dobandit permis de conducere in Italia,nu va da dreptul sa eludati legea romana pe care initial ati incalcat-o si pentru care vi s-a aplicat sanctiunea.
Cred ca ati citit printre randuri si doar pe acelea care sa va faca viata mai usoara! In primul rand, un permis de conducere eliberat de un stat nu poate fi anulat de catre altul. In al doilea rand permisul strain a fost obtinut inainte de intamplarea nefericita. In al treilea rand trebuie sa stim in ce lege sau regulament scrie ca se poate anula un drept de a conduce, daca nu se anuleaza si permisul de conducere. In al patrulea rand trebuie sa cititi OUG 195/2002 cu toate modficarile ulterioare, inclusiv art. 6 din din Ordinul MAI nr.1480/2006, dupa care va recomand si Articolul 1 alineatul (2) și articolul 8 alineatele (2) și (4) din Directiva 91/439/CEE a Consiliului din 29 iulie 1991 privind permisele de conducere, astfel cum a fost modificată prin Directiva 2006/103/CE a Consiliului din 20 noiembrie 2006, trebuie interpretate în sensul că se opun faptului ca un stat membru, prin exercitarea dreptului conferit acestuia de articolul 8 alineatul (2) de a i aplica posesorului unui permis de conducere emis de un alt stat membru propriile dispoziții naționale privind limitarea, suspendarea, retragerea sau anularea dreptului de conducere, să refuze recunoașterea pe teritoriul său a dreptului de a conduce care rezultă dintr un permis de conducere valabil emis într un alt stat membru. In concluzie, astept de la dvs. un raspuns concret si adecvat dupa ce veti citi si intelege toate temele de mai sus. In lipsa raspunsului dvs. consider ca nu sunteti capabil sa mediati sau sa reprezentati un om in nicio situatie sau demers. Stima!
Este vorba despre un principiu aratat in art.3 din Codul Penal roman,cel al teritorialitatii legii.
Pentru fapta savarsita in Romania,pentru care s-au luat masurile respective,veti raspunde pe teritoriul Romaniei,conform legii romane.
Nu vreau sa ne contram, dar ajung sa invoc Constitutia Romaniei, art. 20
(1) Dispoziţiile constituţionale privind drepturile şi libertăţile cetăţenilor vor fi interpretate şi aplicate în concordanţă cu Declaraţia Universală a Drepturilor Omului, cu pactele şi cu celelalte tratate la care România este parte.

(2) Dacă există neconcordanţe între pactele şi tratatele privitoare la drepturile fundamentale ale omului, la care România este parte, şi legile interne, au prioritate reglementările internaţionale, cu excepţia cazului în care Constituţia sau legile interne conţin dispoziţii mai favorabile.
Ce pot sa spun mai mult? Ne mai miram de ce Europa ne "refuza" constant!
Domnule utilizator sbk_77,
In primul rand va rog sa apreciati eforturile domnului mediator r.gabi. Suntem pe un forum de specialitate si un anumit grad de bune maniere este cerut.

Va inteleg grijile si este normal sa fiti indignat, in conditiile in care va considerati neindreptatit.
Cum a incercat si antevorbitorul meu sa va explice, din pacate dumneavoastra ati incalcat legea penala a statului roman. Sanctiunea este una foarte mica si corect aplicata. Inteleg ca v-ar placea sa o ocoliti prin a invoca prevederi din Constitutie sau din tratate internationale. Din pacate, in cazul dumneavoastra, nu aveti de ales. Vreti sa conduceti in Romania legal, trebuie sa sustineti examenul.

Putin off-topic, eu l-am sustinut in ianuarie anul trecut si a fost extraordinar de usor. Nu vad de ce considerati ca este un asa mare efort - parere personala, fara a tine cont de pregatirea profesionala.

Alte discuții în legătură

Pot sa detin doua permise de conducere? Dumxx Dumxx Am făcut şcoala de şoferi de două ori, în două ţări diferite: în România in 1992 şi în Italia in 1999 era obligatoriu pentru ca permisele romanesti ... (vezi toată discuția)
Buna seara! pot detasa un sofer in italia daca are permis de ... ruxandra@humansource.ro ruxandra@humansource.ro Buna seara! Pot detasa un sofer in Italia daca are permis de conducere ucrainean?El este ucrainean, dar are si cetatenie romana ( CI de Romania), dar permisul ... (vezi toată discuția)
Permis de conducere strain - preschimbare - CatalinF CatalinF Buna, Am dobandit permisul de conducere in Italia in perioada in care locuiam acolo, acum vreau sa il preschimb in unul Romanesc, doar ca de vreo 3 luni ... (vezi toată discuția)