pe ce se bazeaza raspunsul dvs. d-le consultant fiscal?
daca serviciile sunt prestate efectiv catre firma din Canada si nu catre o reprezentanta a sa din Romania, se factureaza fara TVA.
dupa cum a fost formulata intrebarea consider ca acesta este reprezentant fiscal al firmei din Canada in RO si avind in vedere ca locul prestarii asa cum este definit de art 133 /2) este RO consider ca trebuie facturat cu tva.
speta este foarte interesanta, daca aveti alta parere putem sa dezbatem in continuare!. N-am avut nici o speta de genul acesta, am avut intradevat livrari de bunuri scutite cnf 143/1, dar acestea sunt servicii care n-ai unde sa le incadrezi.
se poate trata problema si ca fiid scutit cf 143..!?!, la ce aliniat?, la ce litera?
serviciile sunt prestate efectiv in romania, dar locul prestarii nu este considerat romania, cf codului fiscal si sunt mai multe motive pentru a factura fara tva si am sa va enumar.
1. putem incadra operatiunea la regula generala B2B (business to business) de la art. 133, alin 2, cod fiscal, potrivit careia locul prestarii serviciului se considera a fi locul unde stabilit beneficiarul, deci serviciu neimpozabil in romania.
pct. 13 alin 8 din norme: Serviciile prevăzute la art. 133 alin. (2) din Codul fiscal, prestate de prestatori stabiliţi în România către beneficiari persoane impozabile care sunt stabiliţi în afara Comunităţii, sau, după caz, sunt prestate de prestatori stabiliţi în afara Comunităţii către beneficiari persoane impozabile care sunt stabiliţi pe teritoriul României, urmează aceleaşi reguli ca şi serviciile intracomunitare în ceea ce priveşte determinarea locului prestării şi celelalte obligaţii impuse de prezentul titlu, dar nu implică obligaţii referitoare la declararea în declaraţia recapitulativă conform prevederilor art. 1564 din Codul fiscal, indiferent dacă sunt taxabile sau dacă beneficiază de scutire de taxă şi nici obligaţii referitoare la înregistrarea în scopuri de TVA specifice serviciilor intracomunitare prevăzute la art. art. 153 şi 1531 din Codul fiscal.
2. daca serviciul ar fi prestat catre o persoana fizica, am putea incadra operatiunea la exceptiile de la art. 133, alin 5, lit. e), pct. si locul prestarii ar fi considerat : Locul unde beneficiarul este stabilit sau îşi are domiciliul stabil sau reşedinţa obişnuită, dacă respectivul beneficiar este o persoană neimpozabilă care este stabilită sau îşi are domiciliul stabil sau reşedinţa obişnuită în afara Comunităţii, în cazul următoarelor servicii:
5. serviciile consultanţilor, inginerilor, juriştilor şi avocaţilor, contabililor şi experţilor contabili, ale birourilor de studii şi alte servicii similare, precum şi prelucrarea de date şi furnizarea de informaţii
dar beneficiarul stabilit inafara comunitatii europene este o persoana impozabila, iar normele sunt clare in acest caz. Serviciile pentru care se aplică prevederile art. 133 alin. (5) lit. e) din Codul fiscal, prestate de o persoană impozabilă stabilită în România către un beneficiar persoană neimpozabilă care nu este stabilit pe teritoriul Comunităţii, nu au locul în România. De asemenea, nu au locul în România aceleaşi servicii care sunt prestate către persoane impozabile stabilite în afara Comunităţii, fiind aplicabile prevederile art. 133 alin. (2) din Codul fiscal. În ambele situaţii, este suficient ca prestatorul să facă dovada că beneficiarul, indiferent de statutul său, este stabilit în afara Comunităţii. Această condiţie se consideră îndeplinită atunci când clientul comunică prestatorului adresa sediului activităţii economice, sau a sediului fix, sau, în absenţa acestora, a domiciliului stabil sau a reşedinţei obişnuite, din afara Comunităţii. Prestatorul trebuie să verifice autenticitatea acestora prin procedurile curente de verificare existente.