Buna ziua! As vrea sa pun doua intrebari, daca imi permiteti:
1.) Perioada cat sint in somaj intra in calculul vechimii in munca la iesirea in pensie?
2.) Avand varsta peste 45 ani (50), angajatorul care ma va angaja va beneficia de anumite inlesniri, care sunt acestea, si in ce conditii?
Pardon. Sunt mai multe intrebari, dar sper ca nu prea multe.
Cu stima va multumesc anticipat.
1. Va raspund la a doua intrebare a dvs. prin redare din Legea 76/2002: Art. 85.
(1) Angajatorii care încadreazã în muncã pe perioadã nedeterminatã şomeri în vârstã de peste 45 de ani sau şomeri care sunt pãrinţi unici susţinãtori ai familiilor monoparentale sunt scutiţi, pe o perioadã de 12 luni, de plata contribuţiei datorate la bugetul asigurãrilor pentru şomaj, aferentã persoanelor încadrate din aceste categorii, şi primesc lunar, pe aceastã perioadã, pentru fiecare persoanã angajatã din aceste categorii, o sumã egalã cu valoarea indicatorului social de referinţã în vigoare, cu obligaţia menţinerii raporturilor de muncã sau de serviciu cel puţin 2 ani.
(2) De facilitãţile prevãzute la alin. (1), cu excepţia scutirii de la plata contribuţiei la bugetul asigurãrilor pentru şomaj, datoratã de angajator pentru persoanele respective, beneficiazã şi angajatorii care, în raport cu numãrul de angajaţi, şi-au îndeplinit obligaţia, potrivit legii, de a încadra în muncã persoane cu handicap, precum şi angajatorii care nu au aceastã obligaţie legalã, dacã încadreazã în muncã pe duratã nedeterminatã persoane cu handicap şi le menţin raporturile de muncã sau de serviciu cel puţin 2 ani.
(3) Subvenţionarea locurilor de muncã vacante pentru încadrarea în muncã, în condiţiile alin.(2), a persoanelor cu handicap nu poate depãşi 60% din costurile salariale ale angajatorului, pe o perioadã de un an de la angajare, aferente persoanelor cu handicap încadrate în muncã.
(4) Angajatorii care înceteazã raporturile de muncã sau de serviciu ale persoanelor prevãzute la alin. (1) şi (2), anterior termenului de 2 ani, sunt obligaţi sã restituie, în totalitate, agenţiilor pentru ocuparea forţei de muncã sumele încasate pentru fiecare persoanã, plus dobânda de referinţã a Bãncii Naţionale a României în vigoare la data încetãrii raporturilor de muncã sau de serviciu, dacã încetarea acestora a avut loc din motivele prevãzute la art. 83 alin. (2).
(5) Angajatorii care încadreazã în muncã, potrivit legii, şomeri care în termen de 3 ani de la data angajãrii îndeplinesc, conform legii, condiţiile pentru a solicita pensia anticipatã parţialã sau de acordare a pensiei pentru limitã de vârstã, dacã nu îndeplinesc condiţiile de a solicita pensia anticipatã parţialã, beneficiazã lunar, pe perioada angajãrii, pânã la data îndeplinirii condiţiilor respective, de o sumã egalã cu valoarea indicatorului social de referinţã în vigoare, acordatã din bugetul asigurãrilor pentru şomaj.
(6) Nu beneficiazã de facilitãţile prevãzute la alin. (1), (2) şi (5) angajatorii care în ultimii 2 ani au fost în raporturi de muncã sau de serviciu cu persoanele angajate din categoriile prevãzute la aceste alineate.
2. Indicatorul social de referinta, in vigoare = 500 lei.
"Art. 49. — (1) În sistemul public de pensii se asimilează
stagiului de cotizare și perioadele necontributive, denumite în
continuare perioade asimilate, în care asiguratul:
a) a beneficiat de pensie de invaliditate;
b) a urmat cursurile de zi ale învățământului universitar,
organizat potrivit legii, pe durata normală a studiilor respective,
cu condiția absolvirii acestora cu diplomă;
c) a satisfăcut serviciul militar ca militar în termen sau militar
cu termen redus, pe durata legal stabilită, a fost concentrat,
mobilizat sau în prizonierat;
d) a beneficiat, în perioada 1 aprilie 2001 — 1 ianuarie 2006
de indemnizații de asigurări sociale, acordate potrivit legii;
e) a beneficiat, începând cu data de 1 ianuarie 2005, de
concediu pentru incapacitate temporară de muncă cauzată de
accident de muncă și boli profesionale;
f) a beneficiat, începând cu data de 1 ianuarie 2006, de
concediu pentru creșterea copilului în vârstă de până la 2 ani
sau, în cazul copilului cu handicap, de până la 3 ani;
g) a fost elev al unei școli militare/școli de agenți de poliție
sau student al unei instituții de învățământ din sistemul de
apărare națională, ordine publică și siguranță națională pentru
formarea cadrelor militare, polițiștilor și funcționarilor publici cu
statut special din sistemul administrației penitenciare, cu
excepția liceului militar.
(2) Asigurații care au absolvit mai multe instituții de
învățământ superior, conform prevederilor alin. (1) lit. b),
beneficiază de asimilarea, ca stagiu de cotizare, a unei singure
perioade de studii, la alegere.
(3) Persoanele prevăzute la alin. (1) beneficiază de
perioadele asimilate dacă în aceste perioade nu au realizat
stagii de cotizare în condițiile prezentei legi.
(4) Perioadele asimilate prevăzute la alin. (1) se valorifică
pentru obținerea prestațiilor de asigurări sociale în condițiile
prevăzute de prezenta lege.
Art. 50. — (1) Stagiul de cotizare se certifică asiguraților, din
oficiu, o dată la 2 ani, de CNPP și de casele de pensii sectoriale.
(2) Stagiul de cotizare se certifică și la cererea asiguraților,
contra cost. Tariful serviciului respectiv se stabilește anual de
CNPP și casele de pensii sectoriale."
Din pacate legiuitorii au "uitat" sa puna si stagiile de somaja anterioare anului 2005 ...
De asemenea au uitat sa puna obligatia Casei de pensii de a actualiza datele inregistrate conform statelor transmise lunar de catre angajatori.
Efectele acestor omisiuni sunt :
- stagiul de cotizare lipsa pe perioada somajului 1990-2005
- stabilirea unei pensii mai mici ( in afara de motivul de mai sus) prin calcularea pensiei conform contractului de munca , si nu al contributiilor platite/datorate, adica eu am lucrat in 3 schimburi si am avut si ore suplimentare , iar la casa de pensii nu apare ( va trebui sa umblu si sa scot adeverinte ca sa pot obtine ceva ) , ba mai mult de cate ori am schimbat locul de munca , am luat si banii de concediu de odihna neefectuat, am platit CAS si nici nu apare , nici al 13 lea salariu ( am luat o data si de-asta ...), nici prime ...
Concluzia : in loc sa stabileasca legea cine este cel care calculeaza ( si obligat sa o faca corect) pensia , le amesteca pe toate , mai uita cate ceva , ca sa ne amintim 50 de ani de aici in colo de guvernarea care a intors tara cu susu in jos
De asemenea va trebui sa modifice partea cu stagiul militar , fiindca el nu trebuie pus la egalitate cu Facultatea , in armata erai luat cu japca! iar cei care nu au facut-o au beneficiat de dreptul de a avea un salariu , si nu invers , de a cheltui familia prin vizite la diferitele UM uri din tara.
Sper ca domnul care isi calcula stagiul sa gaseasca raspunsul , din pacate fara stagiul cu somajul ....
1. Din Legea 76/2002: Art. 48.
(1) Beneficiarii de indemnizaţie de şomaj sunt asiguraţi în sistemul asigurãrilor sociale de stat şi în sistemul asigurãrilor sociale de sãnãtate şi beneficiazã de toate drepturile prevãzute de lege pentru asiguraţii acestor sisteme.
(2) Contribuţia pentru asigurãrile sociale de stat şi contribuţia pentru asigurãrile sociale de sãnãtate se suportã din bugetul asigurãrilor pentru şomaj şi se vireazã caselor de asigurãri respective de cãtre agenţiile pentru ocuparea forţei de muncã.
(3) Drepturile de asigurãri sociale de stat ale persoanelor beneficiare de indemnizaţie de şomaj se suportã din bugetul asigurãrilor sociale de stat.
2. Asadar perioada de somaj indemnizat este perioada de cotizare la pensii.
Vechime in munca
cicor
Buna ziua,
Va rog sa-mi spuneti daca perioada de somaj si pensie pe caz de boala sunt considerate vechime in munca la implinirea varstei legale de ... (vezi toată discuția)