avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 441 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... aplicarea decretului 167 modificat cu 218
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

aplicarea decretului 167 modificat cu 218

Buna ziua,
as dori un sfat competent. In cazul penalizarilor la cotele de intretinere daca lipseste hotararea AG pt sistemul propriu de penalizari se poate cere prescriptia extintiva potrivit decretului 167 art. 4 indice b ( modificat cu 218)"" termenul de prescriptie este de 6 luni pt orice actiune prin care se pretinde plata unor penalizari":-/
Cel mai recent răspuns: Doinita Stingaciu , Avocat 20:33, 4 Iulie 2008
Penalitatile de intarziere ar trebui sa fie prevazute in statutul asociatiei . In caz contrar, se stabilesc de o AG.Termenul in care se poate cere executarea unei obligatii este de 3 ani, si nu de 6 luni.
D.167/1958 Art.8. Prescripţia dreptului la acţiune...începe să curgă de la data când păgubitul a cunoscut sau trebuia să cunoască atât paguba cât şi pe cel care răspunde de ea.
- cine stabileşte data când păgubitul ,,trebuia să cunoască" ? (ce înseamnă ,,trebuia" să cunoască?)
- de la cine trebuia păgubitul să cunoască paguba (exprimată cantitativ şi valoric), cât şi pe cel care răspunde de ea?
Multumesc dar nu m-am lamurit. Nu sunt prevazute nici in statut si nici nu exista hitarare AG. in consecinta ei cunoscand de pilda ca X nu a platit cotele de intretinere pot avea pretentie la penalizari fara aprobare AG si fara sa fie prevazute in statut?
In temeiul carei legi?
Unde se aplica atunci dectretul 167 pentru ca nu este abrogat si mai mult decat atat in cartea care cuprinde legislatia in vigoare aplicabila Asociatiilor de proprietari este prezent si acest decret.

In raporturile dintre organizatiile socialiste, termenul prescriptiei

este de 6 luni in ce priveste dreptul la:

a) orice actiune izvorita din transmiterea unor produse calitativ necores-

punzatoare sau pentru netransmiterea in tot sau in parte a unor produse da-

torate;

b) orice actiune prin care se pretinde plata unor penalitati ori amenzi

civile;

deci asociatia daca nu a inaintat o actiune impotriva unui retantier pt plata penalitatilor timp de 6 luni nu le mai poate pretinde de vreme ce nu a aprobat alt sistem in AG si nici statutul nu face referire la penalitati. Mai mult statutul unei asociatii nu poate limita legea si nici nu o poate eluda.
Daca citeai mai bine ai fi vazut ca termenul de prescriptie de care vorbesti se aplica numai raporturilor dintre organizatiile socialiste (societati comerciale) si nu intre o persoana juridica si o persoana fizica. In acest din urma caz, termenul de prescriptie este de 3 ani.

multumesc

Alte discuții în legătură

Termen prescriptie miruna.c miruna.c in materie comerciala cat este termenul de prescriptie 3 ani sau 18 luni? (vezi toată discuția)
Prescriptia Gabriela71 Gabriela71 Buna seara va rog sa ma ajutati cu decretul 167/1958 in forma lui finala , adica cu toate reglementarile speciale multumesc gabriela19712002@yahoo.com (vezi toată discuția)
Urgent rog lege prescriere datorii firme LisaLashes LisaLashes Buna ziua sper ca postez in locul corect, nu am foarte multe legaturi cu contabilitatea. Daca nu va rog mutati topicul si spuneti-mi unde il pot gasi ... (vezi toată discuția)