avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 766 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Proprietate industrială şi ... Drepturi de autor in Codul Fiscal
Discuție deschisă în Proprietate industrială şi intelectuală. Adică mărci, invenţii, drept de autor şi altele

Drepturi de autor in Codul Fiscal

Va rog sa-mi spuneti ce se intelege din urmatoarele doua paragrafe din Codul Fiscal:

(2) În sistemul public de pensii şi în sistemul asigurărilor pentru şomaj, prin venituri de natură profesională, altele decât cele de natură salarială, în sensul prezentei ordonanţe de urgenţă, se înţelege acele venituri realizate din drepturi de autor şi drepturi conexe definite potrivit art. 7 alin. (1) pct. 131 din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare, şi/sau venituri rezultate din activităţi profesionale desfăşurate în baza contractelor/convenţiilor încheiate potrivit Codului civil. Asupra acestor venituri se datorează contribuţiile individuale de asigurări sociale şi asigurări pentru şomaj.

(5) Persoanelor asigurate în alte sisteme, neintegrate sistemului public de pensii şi alte drepturi de asigurări sociale, şi persoanelor care au calitatea de pensionari nu le sunt aplicabile prevederile alin. (2).

Ce inseamna ca prevederile nu le sunt aplicabile pensionarilor?

Eu am un contract de cedare drepturi de autor cu o editura, inregistrat anul trecut, predarea traducerii facuta anul trecut, dar pentru care plata se va face anul acesta! Mentionez ca de anul trecut din luna mai sunt in pensie anticipata partiala.

Pe de alta parte, noua lege a pensiilor prevede suspendarea pensiei anticipate partiale, in cazul in care se obtin venituri din drepturi de autor.

Eu inteleg ca aceste prevederi se bat cap in cap...

Alte discuții în legătură

Contract colaborare elniculae elniculae Sunt pensionara, platesc CAS si impozit pe suma care depaseste 1000RON. Daca intru intr-un contract de colaborare in calitate de persoana fizica neautorizata, ... (vezi toată discuția)
Despre medici daniela5 daniela5 care sunt noile reglementari pt un CMI care isi plateste pensia,cass,prin privinta OG 58? (vezi toată discuția)
"contract de prestari servicii" Cosmi7 Cosmi7 Care sunt cotele ce se retin de catre angajator, in cazut contractelor de prestari servicii? Ce temei legal avem in acest ... (vezi toată discuția)