buna seara ,as avea si eu o intrebare;cum pot sa dau divort ,avand in vedere ca sotul e plecat in italia ne am certat ,si a zis ca nu -mi trimite bani pentru cei doi copii minori ce -i am in intretinere.a stat in italia 8 ani ,a revenit in tara ,a zis ca si cauta de lucru aici ,dar nu ia placut ,sa dus inapoi ne-am certat,din cauza banilor,nu-mi trimite-a bani ,decat la 2,3, luni cate 100 sau 200 de euro .eu sunt pensionata pe caz de boala gradul 3 ,lucrez 4 ore ,dar cu banii mei nu pot sa platesc toate datoriile,si sa-mi cumpar si medicamente.va rog din suflet sa ma sfatuiti ce sa fac,eu am crescut fara tata ,si am zis ca suport orice ,pentru copii ,sa nu ramana fara tata ,mai ales ca am un copil bolnav ,cu capul.
Eu v-as recomanda sa luati legatura cu un avocat pentru ca speta dumneavoastra prezinta cateva particularitati si altfel va sunt explicate de catre un domn avocat printr-un contact direct, fata in fata.
Pe scurt, trebuie sa redactati o actiune de divort pe care sa o depuneti la Judecatoria de la ultimul domiciliu comun. O sa aveti si alte cereri in aceasta actiune: daca aveti copii minori trebuie sa specificati ce solicitati cu privire la acestia, in ingrijirea cui sa ramana; poate vreti sa reveniti la numele avut anterior, etc.
Sunt lucruri pe care vi le va explica avocatul cu privire la motivele de divort pe care urmeaza sa le invocati in actiune.
Eu sper insa sa reusiti sa va impacati si sotul dumneavoastra sa revina la sentimente mai bune.
Faceti o cerere de divort in instanta,in care descrieti motivele ,detaliat,pentru care cereti divortul.Cereti ca instanta in urma pronuntarii divortului sa oblige pe tata la plata pensiei de intretinere a minorilor,tinand cont de venitul pe care il are in italia.
Daca nu aveti bani pentru achitarea taxelor de timbru,cereti instantei sa va faca reducere la plata cestora.
Dupa pronuntarea divortului ,tatal este obligat sa plateasca pensia de intretinere,daca nu plateste doua luni consecutiv faceti plangere si astfel instanta il va obliga sa aleaga ori plateste lunar,ori face inchisoare.
Doamna,depuneti actiune de divort la judecatoria in circumscriptia careia ati incheiat casatoria ,sau in circumscriptia unde ati avut ultimul domiciliu comun.
Daca cunoasteti adresa sotului,indicati-o in actiune,daca nu citati-l prin publicitate-prin anunt la ziar,si depuneti acest ziar la dosar.Cereti desfacerea casatoriei din vina paratului-a sotului.
In cuprinsul actiunii,indicati doi martori care sa arate instantei de judecata ceea ce ne aratati dvs.noua in ceea ce-l priveste pe sot.
Solicitati instantei de judecata incredintarea minorilor dvs.,si obligarea sotului la plata pensiei de intretinere in cuantum de 33% din veniturile sale,pana la implinirea varstei de 18 ani.
Alaturat actiunii de divort,depuneti taxa de timbru in cuantum de 39 lei.timbru judiciar de 0,30 lei,copie dupa cartea dvs.de identitate si a sotului-daca aveti-,copie dupa certificatele de nastere ale minorilor,si certificatul de casatorie in original.
Formulati actiune de divort la judecatoria in a carei raza teritoriala se afla ultimul domicliu comun al sotilor.
In cadrul actiunii de divort solicitati:
1.-incredintarea minorilor spre crestere si educare,
2.-stabilirea unei pensii de intretinere in favoarea acestora in functie de veniturile realizate de catre tata , daca tatal este angajat cu forme legal, insa in acest caz va trebui sa indicati instantei angajatorul si sediul acestuia;
-in situatia in care tatal nu este angajat cu forme legale puteti solicita stabilirea unei pensii de intretinere raportata la venitul minim pe economie;
-cuantumul pentru 2 copii este de 33% din venitul net realizat de tata sau 33% din venitul minim pe economie care acum este de 670 lei,
3.-reluarea numelui avut anterior casatoriei.
Probe:-inscrisuri, martori, ancheta sociala, ascultarea minorilor daca au varste peste 10 ani.
Taxa de timbru 39.00 lei , timbru judiciar-0,30 lei.
divortul sa stiti ca nu va asigura obligatoriu plata unei pensii, oricat ar stabili instanta, daca tatal e inconstient si nu vrea sa plateasca. daca nu obtine venituri oficiale, nu-l poate obliga nimeni sa plateasca, cat teoretic, n-are de unde
ar trebui sa va intelegeti asupra unei sume cu care sa va ajute sa cresteti copiii, cu care sa supravietuiti, divortata sau nu