avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1080 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... dobandirea cetateniei romane
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

dobandirea cetateniei romane

imi puteti spune va rog daca exista o procedura aparte in cazul meu ?
Sunt cetatean al R. Moldova , am 21 de ani, imi fac studiile in romania de 3 ani si vreau sa dobidesc cetatenie romana . parintii mei au cetatenie romana (deci sunt cetateni romana) din anul 2000.
intrebarea este : pot sa dobindesc cetatenie romana in baza actelor parintilor mei , ei fiind romani?
si daca da: exista o procedura aparte ? sau unde trebuie sa ma adresez ?
va multumesc anticipat
Cel mai recent răspuns: juridic dana , utilizator 12:31, 15 Mai 2009
În conformitate cu prevederile art. 4 din Legea 21/1991 cu modificările şi completările ulterioare, cetăţenia română se dobândeşte prin:

1) naştere;
2) adopţie;
3) acordare la cerere.

În cazul în care se solicită dobândirea cetăţeniei române la cerere, persoana interesată trebuie să îndeplinească următoarele condiţii:

a) s-a născut şi domiciliază, la data cererii, pe teritoriul României sau, deşi nu s-a născut pe acest teritoriu, domiciliază în condiţiile legii pe teritoriul statului român de cel puţin 8 ani sau, în cazul în care este căsătorit şi convieţuieşte cu un cetăţean român, de cel puţin 5 ani de la data căsătoriei;

b) dovedeşte, prin comportament, acţiuni şi atitudine, loialitate faţă de statul român şi declară că nu întreprinde sau sprijină şi nici în trecut nu a întreprins şi nu a sprijinit acţiuni împotriva ordinii de drept ori a siguranţei naţionale;

c) a împlinit vârsta de 18 ani;

d) are asigurate în România mijloacele legale pentru o existenţă decentă, în condiţiile stabilite de legislaţia privind regimul străinilor;

e) este cunoscut cu o bună comportare şi nu a fost condamnat, în ţară sau în străinătate, pentru o infracţiune care îl face nedemn de a fi cetăţean român;

f) cunoaşte limba română şi posedă noţiuni elementare de cultură şi civilizaţie românească, în măsură suficientă pentru a se integra în viaţa socială;

g) cunoaşte prevederile Constituţiei României şi imnul naţional.

Termenele prevăzute la lit. a) pot fi reduse până la jumătate în cazul în care solicitantul este o personalitate recunoscută pe plan internaţional ori a investit în România sume care depăşesc 500.000 Euro.

Dacă cetăţeanul străin sau persoana fără cetăţenie, care a solicitat să i se acorde cetăţenia română se află în afara teritoriului statului român o perioadă mai mare de 6 luni în cursul unui an, anul respectiv nu se ia în calcul la stabilirea perioadei prevăzute la lit. a).

Cererile de dobândire a cetăţeniei române se depun direct la Ministerul Justiţiei - Biroul cetăţenie: Strada Episcop Radu nr. 3, sector 2, Bucuresti , tel: 0040 21 610 60 89.


La data obtinerii cetateniei de catre parintii dvs, potrivit legii romane, acestia puteau solicita redobandirea sau acordarea cetateniei romane, in acelasi timp, si pentru copiii minori (care nu au implinit varsta de 18 ani).

In cazul solicitarii dobandirii cetateniei romane la cerere, trebuie sa indepliniti urmatoarele conditii:
a) s-a fie nascut si sa domicilieze, la data cererii, pe teritoriul Romaniei sau, daca nu s-a nascut pe acest teritoriu, domiciliaza in conditiile legii pe teritoriul statului roman de cel putin 8 ani sau, in cazul in care este casatorit si convietuieste cu un cetatean roman, de cel putin 5 ani de la data casatoriei;
b) dovedeste, prin comportament, actiuni si atitudine, loialitate fata de statul roman si declara ca nu intreprinde sau sprijina si nici in trecut nu a intreprins si nu a sprijinit actiuni impotriva ordinii de drept ori a sigurantei nationale;
c) a implinit varsta de 18 ani;
d) are asigurate in Romania mijloacele legale pentru o existenta decenta, in conditiile stabilite de legislatia privind regimul strainilor;
e) este cunoscut cu o buna comportare si nu a fost condamnat, in tara sau in strainatate, pentru o infractiune care il face nedemn de a fi cetatean roman;
f) cunoaste limba romana si poseda notiuni elementare de cultura si civilizatie romaneasca, in masura suficienta pentru a se integra in viata sociala;
g) cunoaste prevederile Constitutiei Romaniei si imnul national.

Foştii cetăţeni români care înainte de data de 22 decembrie 1989 au pierdut cetăţenia română din motive neimputabile lor sau această cetăţenie le-a fost ridicată fără voia lor, precum şi descendenţii acestora până la gradul II pot redobândi ori li se poate acorda cetăţenia română, la cerere, cu păstrarea cetăţeniei străine şi stabilirea domiciliului în ţară sau cu menţinerea acestuia în străinătate, dacă îndeplinesc condiţiile prevăzute la lit. b), c), e) şi f).

Cererea de acordare sau, după caz, de redobândire a cetăţeniei române se formulează în limba română, se adresează Comisiei pentru cetăţenie şi se depune personal sau, în cazuri temeinic justificate, prin mandatar cu procură specială şi autentică la sediul Ministerului Justiţiei, Direcţia cetăţenie, şi este însoţită de acte care dovedesc îndeplinirea condiţiilor prevăzute de legea nr.21/1991.
Ultima modificare: Sâmbătă, 19 Aprilie 2008
Cornel Vasile, Consilier juridic
Buna ziua, as avea si eu o intrebare. De 7 luni, comisia pentru acordarea cetateniei, mi-a dat aviz pozitiv pentru obtinerea cetateniei romane, dar de atunci nu am mai primit nici o informatie, exceptand ca procedura dureaza. Exista, vreo procedura in momentul de fata, pentru a accelera publicarea in MO parte I ?

Va Multumesc!
Va puteti adresa Ministerului de justitie, in acest sens.

Intr-adevar, procedura dureaza. Astfel, Ministrul justiţiei, constatând îndeplinite condiţiile prevăzute de prezenta lege, emite în termen de 30 de zile calendaristice ordinul de acordare sau de redobândire a cetăţeniei române, după caz. Ordinul de acordare sau de redobândire a cetăţeniei române se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I. Ordinul ministrului justiţiei de acordare a cetăţeniei se comunică solicitantului, prin scrisoare recomandată cu confirmare de primire, în termen de 90 de zile calendaristice de la data emiterii lui.
Buna ziua!am vazut mesajul postat de dvs si vreau sa intreb urmatoarele:la examenul pentru verificrea cunostintelor din geografia, istoria ,constitutia Romaniei ati gasit pe undeva niste intrebari orientative?am auzit ca sunt pe internet dar nu stiu unde #-o.Multumesc anticipat!

Alte discuții în legătură

O intrebare in legatura cu cetatenia cojocari cojocari Sunt cetatean Rep.Moldova si am depus actele pentru redobandirea cetateniei. Dar intre timp ma gandesc sa ma casatoresc. Schimba asta ceva in obtinerea ... (vezi toată discuția)
Obtinere cetatenie ASKIM3GET ASKIM3GET Buna seara Am o fetita nascuta aici in Romania, tatal ei este cetatean turc, iar noi nu suntem casatoriti. Poate sa ia tatal copilului cetatenie romana ... (vezi toată discuția)
Buna ziua- drepturi in urma casatoriei Gabriela1802 Gabriela1802 Am o mica dilema..am tot consultat tot felul de pagini in care sa pot gasi un raspuns dar din pacate nu am reusit .Deci as dori sa stiu daca ma casatoresc cu ... (vezi toată discuția)